Watches and Wonders: Εντυπώσεις από πρώτο χέρι…

Η παγκόσμια έκθεση ωρολογοποιίας Watches & Wonders μόλις κατέβασε αυλαία. Με ενθουσιασμό αλλά και με συγκρατημένες προσδοκίες ξεκίνησα στα τέλη Μαρτίου για τη Γενεύη.

Ύστερα από τρία χρόνια απραξίας λόγω COVID-19, το Watches & Wonders (SIHH μέχρι το 2019), μετά και την οριστική ματαίωση του αιωνόβιου Baselworld, είναι η νέα πρόταση έκφρασης, συνάντησης και επικοινωνίας για την παγκόσμια ωρολογοποιία. Μάλιστα, το υπεύθυνο για τη διοργάνωση Fondation de Haute Horlogerie αποφάσισε να το κάνει υβριδική έκθεση.

Άλλωστε, οι τελευταίες αφίξεις από το Baselworld των Rolex, Patek Philippe, Tudor, Chopard, Chanel, Grand Seiko, Oris και των TAG Heuer, Zenith και Hublot του ομίλου LVMH ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στα εκθεσιακά δεδομένα της ωρολογοποιίας.

Ο χώρος του Palexpo γνωστός τα τελευταία 20 χρόνια. Μινιμαλιστικός, με ενιαία αισθητική, με πρωταγωνιστή το ρολόι και με μεγάλη δόση glam.

Πάντα είχα την απορία αν η μεγάλη κυρία της ωρολογοποιίας Rolex θα έμπαινε τελικά σε αυτά τα «παπούτσια» της ομοιομορφίας. Απορία που λύθηκε με την άφιξή μου στον χώρο. Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι βρίσκομαι και στη Βασιλεία. Οι Rolex, Tudor, Patek Philippe και Chopard, με την ίδια διάταξη και τα ίδια περίπτερα, έκαναν το ντεμπούτο τους στο πολυαναμενόμενο Watches & Wonders 2022.

Για να μην είμαι αυστηρή, ας περιμένουμε τη συνέχεια, μια και η φετινή χρονιά ήταν πειραματική για όλους. Ο απολογισμός θα δείξει τους κερδισμένους!

Ο αριθμός των προσκεκλημένων είχε μειωθεί δραστικά, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει συνωστισμός. Αυτό ήταν και καλό και κακό. Μπορούσες να κινηθείς άνετα, αλλά είχες την αίσθηση μιας «άδειας» έκθεσης σε σχέση με τους παλιούς καλούς καιρούς.

Εντυπώσεις από πρώτο χέρι.

Συγκρατημένες σχεδόν όλες οι μάρκες, χωρίς ακρότητες και εντυπωσιασμούς. Πολλά τα νέα μοντέλα, με το πράσινο χρώμα να κυριαχεί γι’ ακόμη μια χρονιά, και το παιχνίδι με τα χιλιοστά στα μεγέθη της κάσας να δημιουργεί νέες προτάσεις.

Δεν έλειψαν και τα wannabe… ή καλύτερα it looks like…

Σε πρώτη φάση, δεδομένου ότι θα έχουμε όλη τη χρονιά για να αναλύσουμε και να σας παρουσιάσουμε, ασφαλώς και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού μας Chronos Plus, όλα τα μοντέλα του 2022, ξεχώρισα:

Rolex: Τι να πει κανείς γι’ αυτή τη μάρκα. Είναι μια κατηγορία από μόνη της. Το φετινό της επίτευγμα ακούει στο  όνομα GMT – Master II με κεραμική πρασινόμαυρη στεφάνη και την κορώνα αριστερά. «Just a talking piece»! Αλλά εντυπωσιακά ήταν και τα χρωματιστά και λουλουδένια καντράν των συλλογών Day-Date και Datejust 31mm.

Cartier: Too much.

 

Vacheron Constantin: Αργεί αλλά δεν λησμονεί. Εκτός από τα καταπληκτικά Cabinotiers, φέτος η manufacture αναβίωσε το Vacheron 222. Ένα μοντέλο του 1970, που πάνω σε αυτό μεγαλούργησαν τόσο το Royal Oak όσο και το Nautilus.

IWC: Top Gun στα καλύτερά του με δύο νέους χρονογράφους.

Patek Philippe: Οργασμός δημιουργίας. Την παράσταση έκλεψε το 1/10 Seconds Monopusher Chronograph με τον νέο μηχανισμό CH29-535PS με τις επτά πατέντες.

Hublot: Τετραγώνισε τον κύκλο με το εντυπωσιακό Square Bang Unico. Όμως, γι’ ακόμη μια φορά, ξεχώρισε η χρωματική παλέτα των κεραμικών. Σπεσιαλίστες στο είδος.

TAG Heuer: Χρονιά Aquaracer, αλλά τη διαφορά έκανε το TAG Heuer Carrera Plasma. Υπεροχή πολλών καρατίων και όχι μόνον. Τιμή: €350.000.

Grand Seiko: Κοινή ομολογία όλων στο φετινό Watches & Wonders ήταν η μεγάλη είσοδος της ιαπωνικής manufacture σε αυτό τον εκθεσιακό θεσμό. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να κάνει το ντεμπούτο της με κάτι λιγότερο από το Grand Seiko Kodo Constant Force Tourbillon. Μίλησε κατευθείαν στην καρδιά. Και δεν είναι τυχαίο ότι «kodo» στα ιαπωνικά σημαίνει «heartbeat».

Και επειδή δεν θέλω να σας κουράσω με το «καλημέρα», last but not least, Van Cleef & Arpels: Lady Arpels Heure Florale. Ένα αριστούργημα ομορφιάς και τεχνικής. Ένα μπουκέτο λουλούδια στο καντράν τα οποία δείχνουν την ώρα «αλλιώς». Van Cleef, υποκλίνομαι…

Υ.Γ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην IWC, που με το κάλεσμά της μου έδωσε την ευκαιρία να απολαύσω την εκπληκτική παράσταση «The Sound of Colors» του βραβευμένου με Όσκαρ συνθέτη Hans Zimmer.

More Stories
To νέο Pontos S Diver της Maurice Lacroix