Detail view of the ODYSSEUS CHRONOGRAPH, reference 463.178.

Ο νέος χρονογράφος της A. Lange & Söhne

Ένα και μόνο ρολόι παρουσίασε η σαξονική manufacture στο φετινό Watches & Wonders, το οποίο «τυχαίνει» να είναι ο πρώτος της αυτόματος χρονογράφος. Και ένας νέος χρονογράφος από μια σπεσιαλίστα του είδους είναι πάντα είδηση.

 

Το ρολόι ανήκει στη συλλογή Odysseus, τη sporty σειρά που παρουσίασε η Lange το 2019, ενδίδοντας στη χρήση ατσαλιού. Η πρώτη ματιά δεν προδίδει το είδος στο οποίο ανήκει, καθώς στη συνηθισμένη θέση των υποκαντράν του χρονογράφου στο 9 και στο 3 βρίσκονται τα signature, υπερμεγέθη παράθυρα για τις ενδείξεις της ημέρας και της ημερομηνίας. Κάτι που σημαίνει ότι η μάρκα θέλησε να διατηρήσει στο ακέραιο το χαρακτηριστικό design της σειράς, εμπνευσμένο από το φημισμένο «ψηφιακό» ρολόι που κατασκεύασε για την Όπερα της Δρέσδης ο Johann Christian Friedrich Gutkaes: ο πεθερός του ιδρυτή της σαξονικής ωρολογοποιίας Ferdinand Adolph Lange. Στο 6, όπως και στα Odysseus που έχουν προηγηθεί, έχει τοποθετηθεί το υποκαντράν για τα μικρά δευτερόλεπτα. Έτσι, οι δύο δείκτες του χρονογράφου έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο: ο δείκτης που μετρά τα λεπτά (60 αντί για τα συνηθισμένα 30) έχει ρομβοειδές άκρο, ενώ ο δείκτης των δευτερολέπτων ξεχωρίζει χάρη στο κόκκινο χρώμα του.

Η έκπληξη βρίσκεται στη λειτουργία της επαναφοράς των δύο δεικτών στο μηδέν. Πιέζοντας το μπουτόν στο 4, ο δείκτης των λεπτών επιστρέφει αμέσως στο μηδέν κατά τον συμβατικό τρόπο. Ο κόκκινος δείκτης των δευτερολέπτων, ωστόσο, καλύπτει όλη την απόσταση που έχει διανύσει, με μία αστραπιαία περιστροφή ανά λεπτό. Αν η απόσταση αυτή είναι μέχρι τα 30 λεπτά, ο κόκκινος δείκτης περιστρέφεται αριστερόστροφα ενώ, αν η απόσταση ξεπερνά το όριο των 30 λεπτών, τότε αμφότεροι οι δείκτες κινούνται δεξιόστροφα – με τον κόκκινο δείκτη να εκτελεί τόσες περιστροφές όσα λεπτά απομένουν μέχρι τα 60. Αυτό το θεαματικό τρικ δεν είναι η μόνη έκπληξη που επιφυλάσσει ο χρονογράφος Odysseus. Στα δύο μπουτόν, που στο πρώτο, απλό μοντέλο της σειράς, χρησίμευαν για τη ρύθμιση των ενδείξεων της ημέρας και της ημερομηνίας, έχουν τώρα ανατεθεί διπλά καθήκοντα: με την κορώνα βιδωμένη στη θέση της, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των λειτουργιών start/stop και reset του χρονογράφου.

Όταν, όμως, ο χρήστης ξεβιδώσει και έλξει την κορώνα, χρησιμοποιούνται όπως και πριν για τη ρύθμιση της ημέρας και της ημερομηνίας. Διαμέτρου 42,5mm, η κάσα είναι κατασκευασμένη από ατσάλι και συνδυάζεται με ενσωματωμένο μπρασελέ. Λιτό και αυστηρό, το μαύρο καντράν έχει αρχιτεκτονική που δημιουργεί ένα έντονο εφέ βάθους, το οποίο υπογραμμίζει περαιτέρω η εναλλαγή υφών. Φυσικά, το πίσω μέρος της κάσας είναι ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού, από το οποίο ο χρήστης μπορεί να θαυμάσει το εξαίσιο φινίρισμα του νέου, αυτόματου Caliber L156.1 Datomatic – ιδιαίτερα τις χαράξεις που κοσμούν τη γέφυρα του τυμπάνου, οι οποίες υπαινίσσονται τον υψηλό βαθμό στεγανότητας του ρολογιού.

Αντιπρόσωπος: Ora Kessaris

More Stories
Οι ambassador της Edox διαπρέπουν