H Rolex και η Mission Blue συνεργάζονται για την προστασία των ωκεανών

H Mission Blue είναι είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που συνεργάζεται με την πρωτοβουλία της Rolex Perpetual Planet, η οποία έχει σκοπό να βοηθά οργανισμούς και επιστήμονες ώστε να βρίσκουν λύσεις σε περιβαλλοντικές προκλήσεις που αφορούν την προστασία των ωκεανών.

Για τον ιδρυτή της Rolex, τον Hans Wilsdorf, ο κόσμος ήταν ένα ζωντανό εργαστήριο. Από τη δεκαετία του 1930, ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί ως τον απόλυτο χώρο δοκιμών για τα Oyster Perpetual ρολόγια του, στέλνοντάς τα στις πιο ακραίες τοποθεσίες, υποστηρίζοντας εξερευνητές που τολμούσαν να εξερευνήσουν το άγνωστο.

Για την ίδια την Rolex, η λέξη “Perpetual” παραμένει κάτι περισσότερο από μια λέξη σε ένα καντράν. Εμπερικλύει το όραμα και τις αξίες του ιδρυτή της για την επίτευξη της αριστείας, εκείνης που σπάει τα όρια και συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Έτσι, συνεχίζοντας το όραμα του Hans Wilsdorf, η Rolex σήμερα βοηθά ανελλειπώς στη δημιουργία ενός βιώσιμου πλανήτη.

Sylvia Earle

Μέσω της πρωτοβουλίας Perpetual Planet, η Rolex ενώνει τις δυνάμεις της με επιστήμονες και οργανώσεις για να τους βοηθήσει να βρουν λύσεις σε προκλητικά σύγχρονα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον της Γης. Μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία αυτή έχει αγκαλιάσει δράσεις όπως αυτή του National Geographic και της Mission Blue ενώ διοργανώνει και τα διάσημα Rolex Awars for Enterprise.

Η Sylvia Earle, μια θρυλική εξερευνήτρια των ωκεανών και Rolex Testimonee από το 1982, ξεκίνησε την οργάνωση Mission Blue αφού κέρδισε το βραβείο TED 2009 για το «όραμά της για να πυροδοτήσει την παγκόσμια αλλαγή». Το 2014, η Rolex έγινε συνεργάτης της οργάνωσής της δεσμευόμενη να συνεισφέρει βοήθεια στην προστασία των ωκεανών. Στόχος της Mission Blue είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (Marine Protected Areas) τα οποία ονομάζει “Hope Spots”. Αυτές είναι οικολογικά σημαντικές περιοχές των ωκεανών που εξετάζονται για την ζωτικής σημασίας διατήρηση ειδών ή τόπων που βασίζονται σε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον ώστε να επιβιώσουν. Το κλειδί για το πρόγραμμα είναι η ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων όπου οι άνθρωποί τους κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργήσουν, με τη σειρά τους, ένα παγκόσμιο κύμα κοινοτικής υποστήριξης για τη διαφύλαξη των θαλασσών.

Ο στόχος της Mission Blue είναι να βοηθήσει στην προστασία του 30% των ωκεανών έως το 2030, δηλαδή του προτεινόμενου στόχου της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) για την προστασία της υγείας των ωκεανών. Με την υποστήριξη της Rolex, η Mission Blue προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλη τους την πολυμορφία δεν θα χαθούν στο μέλλον.

Μερικά παραδείγματα των λεγόμενων “Hope Spots” είναι ο κόλπος της Καλιφόρνια, το Galapágos Swimway και το θαλάσσιο πάρκο Bunaken στην Ινδονησία. Η Sylvia Earle έχει δραστηριοποιηθεί σε εξερευνητικές αποστολές της Rolex από το 1970. Ως Πρόεδρος της Mission Blue, η Earle συνεχίζει να εξερευνά και να τιμά τον τίτλο «Her Deepness», που της απονεμήθηκε από τους New York Times. Ωκεανογράφος, εξερευνήτρια, συγγραφέας περισσότερων από 225 εκδόσεων και λέκτορας, έχει μια εμπειρία ζωής ως επιστήμονας πεδίου έρευνας, κυβερνητικός αξιωματούχος και διευθύντρια εταιρικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Οπλισμένη με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Duke και με 30 τιμητικά πτυχία, η Earle, μεταξύ των πολλών κύριων θέσεών της, υπήρξε επικεφαλής Επιστήμονας της National Oceanic and Atmospheric Administration, National Geographic Explorer-inResidence και ιδρύτρια της Deep Ocean Exploration and Research Inc (DOER). Το 1979, κατέβηκε 381 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού σε μια ανθεκτική στην πίεση στολή JIM.

Περισσότερες πληροφορίες για την Rolex εδώ

More Stories
Ehang 184: Το πρώτο επιβατικό drone