Το Oris Dat Watt Limited Edition είναι μια πρόσκληση για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Την τελευταία δεκαετία, η Oris έχει συνεργαστεί με μη κερδοσκοπικούς περιβαλλοντικούς οργανισμούς και οργανώσεις που εργάζονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με βασικό μόττο το «Change for the Better», το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του πλανήτη και στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων η Oris παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο. Τα έσοδα θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις του ρολογιού θα χρηματοδοτήσουν ένα project για την προστασία της Θάλασσας του Βάντεν.

Η Θάλασσα του Βάντεν δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στον κόσμο. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, με έκταση περίπου 11.500τ.χλμ. και με παράκτιο λωρίδα 500χλμ. που εκτείνεται γύρω από τις ακτές της Δανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, είναι μια παλιρροιακή ζώνη με πλούσιο δίκτυο οικότοπων, από την οποία, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εξαρτάται η βιοποικιλότητα σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποτελεί σταθμό ανάπαυλας για περισσότερα από 10 εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά ετησίως, ενώ φιλοξενεί περί τις 10.000 είδη χλωρίδας και πανίδας. Ωστόσο, βρίσκεται υπό διαρκή απειλή, όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από την αλιεία, την ανάπτυξη λιμένων, τις εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα αιολικά πάρκα, τη θαλάσσια κυκλοφορία, τον τουρισμό. Οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας συνεργάζονται από το 1978 με αντικείμενο την προστασία της Θάλασσας του Βάντεν, ενώ για τον ίδιο σκοπό εργάζεται η τριμερής Wadden Sea Cooperation (CWSS), που ιδρύθηκε το 1987. Ένα ακόμη μεγάλο βήμα έγινε το 2009, οπότε η Θάλασσα του Βάντεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Με κίνητρο το μότο «Change for the Better», το οποίο την οδηγεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση του πλανήτη, η Oris δίνει τώρα τα χέρια με τη CWSS, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που θα διαρκέσει το λιγότερο τρία χρόνια. «Διαπιστώσαμε ότι η Oris ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα αειφορίας, ενώ έχει ένα σημαντικό ιστορικό συνεργασιών με αξιόλογους περιβαλλοντικούς οργανισμούς», λέει ο επικεφαλής της CWSS, Bernard Baerends. «Αυτή η συνεργασία είναι η πρώτη μας με μια ιδιωτική εταιρεία έξω από τη Θάλασσα του Βάντεν και αρχίζει με το DAT Watt Limited Edition. Μαζί θα οργανώσουμε εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις του ρολογιού θα χρηματοδοτήσουν ένα project που, ειδάλλως, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε».

Χρησιμοποιώντας γι’ άλλη μια φορά το κοσμαγάπητο Aquis ως πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός ρολογιού με καλό σκοπό, η Oris υπογράφει ένα φωτογενές καταδυτικό μοντέλο. Το Dat Watt Limited Edition λειτουργεί με τον αυτόματο Caliber 761 της Oris, ο οποίος προσφέρει power reserve 38 ωρών. Πλαισιώνεται από ατσάλινη κάσα διαμέτρου 43,5mm, η οποία φέρει αντιανακλαστικό κρύσταλλο ζαφειριού και καταδυτική στεφάνη με κεραμικό ένθετο. Ενδιαφέρον είναι και το πίσω μέρος της, διακοσμημένο με χαρακτικό που εικονίζει την πανσέληνο πάνω από τη Θάλασσα του Βάντεν. Το ρολόι είναι αδιάβροχο ως τα 300μ. και φοράει ατσάλινο μπρασελέ. Διατίθεται σε περιορισμένη έκδοση 2.009 κομματιών, σηματοδοτώντας τη χρονιά που η UNESCO περιέλαβε την περιοχή στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της. Εξαιρετικά ελκυστική είναι η τιμή του, στα €2.450.

Περισσότερες πληροφορίες για την Oris εδώ

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: RIST Hellas

More Stories
Watchmaking Class από την IWC στην καρδιά της Αθήνας