A. Lange & Söhne Cabaret Tourbillon Handwerkskunst: Τέχνη του χεριού

Το ορθογώνιο Cabaret έκανε το ντεμπούτο του το 1997, επτά χρόνια μετά το επαναλανσάρισμα της γερμανικής manufacture και περίπου μισόν αιώνα από τα πρώτα Lange χειρός, τα οποία είχαν ορθογώνιες κάσες και μηχανισμούς, σε συμφωνία με το Art Deco πνεύμα της δεκαετίας του 1920.

Το Cabaret Tourbillon παρουσιάστηκε το 2008 και έμεινε στην παραγωγή για μόλις πέντε χρόνια. Σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, ο κουρδιστός στο χέρι Caliber L042.1 που το εξόπλιζε ήταν ο πρώτος μηχανισμός στον κόσμο με μηχανισμό stop seconds για το tourbillon. Έχουμε, λοιπόν, απέναντί μας ένα ρολόι που είναι (και θα μείνει) περιζήτητο για διάφορους λόγους. Πρώτον, χάρη στην τεχνολογία του, την οποία απογειώνει ο εν λόγω μηχανισμός stop seconds, ακινητοποιώντας το τύμπανο που ταλαντώνεται στην καρδιά του περιστρεφόμενου κλωβού του tourbillon, προκειμένου ο χρήστης να ρυθμίζει την ώρα με ακρίβεια δευτερολέπτου: έλκοντας την κορώνα, ενεργοποιεί έναν πολύπλοκο μηχανισμό με μοχλό, ο οποίος περιστρέφει ένα κινητό ελατήριο σε σχήμα «V» τοποθετημένο στο άκρο του τυμπάνου, που το ακινητοποιεί ακαριαία, ανεξάρτητα από τη θέση του tourbillon. Δεύτερον, λόγω της σπανιότητάς του, μια και μιλάμε για την περιορισμένη έκδοση ενός ρολογιού του οποίου η παραγωγή διακόπηκε το 2013. Τρίτον, για το υπέροχο και σπάνιο φινίρισμά του, που μόνο σ’ ένα Lange μπορεί κανείς να θαυμάσει.

Το ρολόι ανήκει στη σειρά Handwerkskunst («craftmanship»), η οποία υμνεί την τέχνη του χεριού, και είναι η πιο exclusive συλλογή της manufacture, αγκαλιάζοντας τις «καλλιτεχνικές», ας το πούμε, εκδοχές επτά εκ των πιο πολύπλοκων μοντέλων της. Στεκόμαστε, λοιπόν, στο χειροποίητο φινίρισμα του καντράν και του μηχανισμού. Φιλοτεχνημένο in-house, το πρώτο είναι από λευκό χρυσό. Ο πυρήνας του, στον οποίο δεσπόζει η χαρακτηριστική, oversized ένδειξη της ημερομηνίας (όπως άλλωστε και στα ορθογώνια ρολόγια που κατασκεύαζε η manufacture το 1920), είναι διακοσμημένος με μοτίβο Lozenge: ρόμβους με δύο οξείες και δύο αμβλείες γωνίες, οι οποίοι έχουν χαραχτεί με το χέρι δίνοντας μορφή σ’ ένα σύνολο τέλειας συμμετρίας – και γι’ αυτό εξαιρετικά δύσκολο στην εκτέλεσή του.

Σε σχήμα ρόμβου είναι και έξι από τις ενδείξεις των ωρών, οι οποίες συνοδεύονται από τους ρωμαϊκούς αριθμούς XII, III και IX. Η ίδια η επιφάνεια του καντράν είναι φινιρισμένη με ημιδιαφανές σμάλτο που προσφέρει βάθος σε μεταλλικές αποχρώσεις του γκρι, ενώ τα περιγράμματα που διαχωρίζουν τα διάφορα μέρη του έχουν χειροποίητο φινίρισμα Tremblage. Χαρακτηριστικό στη Lange, το Tremblage υλοποιείται με τη χρήση μιας γλυφίδας με εξαιρετικά αιχμηρό άκρο, με την οποία ο τεχνίτης σκαλίζει το μέταλλο οδηγώντας τη προς διαφορετικές κατευθύνσεις και δημιουργώντας κοκκώδεις επιφάνειες που εύχεται κανείς να μπορούσε να αγγίξει.

Σύμφωνα με αυτή τη signature τεχνική έχει φινιριστεί και η πλατίνα τριών τετάρτων του μηχανισμού, που είναι ορατός από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού back, ενώ την επανεμφάνισή του κάνει και το μοτίβο Lozenge, που κοσμεί τις γέφυρες του tourbillon και του ενδιάμεσου τροχού. Σημειώστε ότι το μικρό αυτό έργο τέχνης πλαισιώνεται με κάσα από πλατίνα με ελαφρώς καμπυλωτό προφίλ για τέλεια εφαρμογή στον καρπό.

Περισσότερες πληροφορίες για την Α. Lange & Söhne εδώ.

Αντιπρόσωπος: Ora Kessaris

More Stories
Η TAG Heuer υποδέχεται τη Χρονιά του Δράκου