Το Hijri Perpetual Calendar της Parmigiani Fleurier με διηνεκές ισλαμικό ημερολόγιο

Είναι το πρώτο ρολόι χειρός στον κόσμο με διηνεκές ισλαμικό ημερολόγιο. Το Hijri Perpetual Calendar δανείζεται την τεχνολογία που ανέπτυξε το 2011 ο Michel Parmigiani για ένα επιτραπέζιο ρολόι, εμπνευσμένο με τη σειρά του από ένα ρολόι τσέπης με αραβικό ημερολόγιο που αποκατέστησε το 1993. Το ισλαμικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό και καθιερώθηκε από τον Μωάμεθ το 622 (το έτος Hijri).

Σε αντίθεση με το γρηγοριανό ημερολόγιο, που είναι ηλιακό, το ισλαμικό ημερολόγιο συντίθεται από 12 μήνες διάρκειας 29 ή 30 ημερών και δεν είναι συγχρονισμένο με τις εποχές. Βρίσκεται «πίσω» από το γρηγοριανό ημερολόγιο κατά 10-12 ημέρες τον χρόνο και χρησιμοποιείται, παράλληλα με αυτό, για τον καθορισμό μουσουλμανικών γιορτών και, φυσικά, της ετήσιας περιόδου του ραμαζανιού και του προσκυνήματος στη Μέκκα.

Parmigiani Fleurier Hijri Perpetual Calendar

Σύμφωνα με το Hijab, το ισλαμικό πρότυπο σεμνότητας, οι άνδρες απαγορεύεται να φορούν κοσμήματα από χρυσό. Γι’ αυτό, κανένα απολύτως στοιχείο του Hijri Perpetual Calendar δεν είναι χρυσό. Διαμέτρου 44,5mm, η πολυτελής κάσα με τις χαρακτηριστικές γραμμές της σειράς Tonda είναι κατασκευασμένη από πλατίνα και πλαισιώνει ένα καντράν στο χρώμα του σχιστόλιθου με skeleton δείκτες σε σχήμα «Δ».

Η ημερομηνία, το όνομα και η διάρκεια των μηνών εμφανίζονται με αραβικά καλλιγραφικά στοιχεία σε τρία υποκαντράν, ενώ δεν λείπουν οι φάσεις της σελήνης, με φόντο έναν έναστρο ουρανό από αβεντουρίνη. Ο μηχανισμός που εξοπλίζει το ρολόι είναι ο αυτόματος Caliber PF009, ο οποίος αποτελείται από 310 εξαρτήματα. Εκτελεί 28.800 ταλαντώσεις/ώρα, φέρει 32 λίθους και προσφέρει power reserve 48 ωρών, ενώ είναι ορατός από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού back, από το οποίο διακρίνεται ο ρότορας από πλατίνα, φινιρισμένος με μοτίβο Grain d’Orge.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τις γέφυρές του -ένα υπέροχο καλλιτεχνικό μυστικό- έχει σχεδιάσει ο Stefano Macaluso (ο γιος του ιδρυτή του ομίλου Sowind) αντλώντας έμπνευση από την αραβική αρχιτεκτονική και δίνοντάς τους τα σχήματα μισοφέγγαρων, αλλά και του Rub el Hizb, ισλαμικού συμβόλου που συντίθεται από δύο επάλληλα τετράγωνα, το οποίο στην αραβική καλλιγραφία σημαίνει το τέλος ενός κεφαλαίου και χρησιμοποιείται συχνά στο Κοράνι. Το ρολόι είναι αδιάβροχο ως τα 30μ. και φοράει λουράκι Hermès από δέρμα αλιγάτορα.

Ενδεικτική τιμή: €85.000

Αντιπρόσωπος: Odysseus

More Stories
Video της παρουσίας της Roger Dubuis στη SIHH