Ρεσιτάλ ομορφιάς από τo ντουέτο της MB&F και της H. Moser & Cie

Όλα μπορεί να συμβούν στον υπέροχο κόσμο της ανεξάρτητης ωρολογοποιίας. Όπως η δημιουργία ενός υπέροχου ντουέτου, που συνδυάζει την αισθητική και τα τεχνικά στοιχεία δύο maisons που συνδέονται με σχέσεις φιλίας.

Η πρωτοφανής συνεργασία ανάμεσα σε δύο από τους σημαντικότερους παίκτες της ανεξάρτητης ωρολογοποιίας σίγουρα δεν είναι η «αρχή μιας υπέροχης φιλίας». Και αυτό επειδή ο Maximilian Büsser και ο Edouard Meylan είναι παλιοί γνώριμοι, που εκτιμούν και σέβονται αλλήλους τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά και οι ίδιες οι μάρκες συνεργάζονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με την Precision Engineering AG -αδελφή-εταιρεία της H. Moser & Cie.– να προμηθεύει στην MB&F ελατήρια τυμπάνων. Βέβαια, η νέα συνεργασία τους δεν έχει να κάνει με την ανταλλαγή εξαρτημάτων -ή έστω τεχνογνωσίας- αλλά με το πάντρεμα του ίδιου του DNA τους, μέσα από δύο μοντέλα που συνδυάζουν τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά τους: τα fumé καντράν, το διπλό balance spring, και τη φιλοσοφία της σειράς Concept από την H. Moser και, από την άλλη, το κυλινδρικό tourbillon, τα κεκλιμένα καντράν και το «μετέωρο» τύμπανο της MB&F. Τα δύο ρολόγια θα διατεθούν σε αρκετές εκδοχές, έκαστη σε περιορισμένη έκδοση 15 κομματιών, προς τιμή της 15ης επετείου της MB&F αλλά και των 15 χρόνων από το επαναλανσάρισμα τηςH. Moser & Cie. (συνολικά μόλις 135 κομμάτια).

LM101 MB&F x H. Moser

LM101 MB&F x H. Moser

Εξαιρετικά οικείο στους θαυμαστές της MB&F, το Legacy Machine 101 φέρνει στο προσκήνιο την καρδιά του μηχανισμού -το τύμπανο- πλάι στις βασικές ενδείξεις του power reserve και του χρόνου που κυλά. Είναι πράγματι ένα από τα πιο «απλά» ρολόγια του ανεξάρτητου maison που, σε αυτή τη νέα επανερμηνεία του, δανείζεται από τη σειρά Concept της H. Moser τη «back to basics» αρχή της και εξοστρακίζει από το καντράν το λογότυπό του, επιστρέφοντας στην απαρχή της ωρολογοποιίας, οπότε η «υπογραφή» έμπαινε μόνο στους μηχανισμούς.

Τονίζοντας περαιτέρω το ακραία μινιμαλιστικό ύφος, τα μετέωρα θολωτά υποκαντράν έχουν και αυτά εξαφανιστεί, δίνοντας τη θέση τους σε απλούς δείκτες, τοποθετημένους απευθείας στο καντράν. Φυσικά, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει ο ευρύς, μετέωρος τροχός του τυμπάνου, που έχει ανασχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη έκδοση, με στόχο να αναδειχτεί σε όλο της το μεγαλείο η ομορφιά του χαρακτηριστικού fumé καντράν της H. Moser, που έρχεται σε τέσσερα χρώματα: κόκκινο, πράσινο, aqua blue και funky blue.

Επιπλέον, είναι εφοδιασμένος με διπλό ελατήριο, παραγωγής Precision Engineering AG, σε μια διάταξη που βελτιώνει την ακρίβεια και τον ισοχρονισμό, ελαττώνοντας συγχρόνως την τριβή που συνήθως συναντά κανείς στο τύμπανο με μονό ελατήριο. Η κάσα έχει διάμετρο 40mm και είναι, για τρίτη μόλις φορά στην ιστορία της MB&F, κατασκευασμένη από ατσάλι. Το πίσω μέρος της είναι ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού, από το οποίο διακρίνεται η οπίσθια όψη του μηχανισμού, με φινίρισμα που δεν ακολουθεί πλέον τις επιταγές του συνδημιουργού του, Kari Voutilainen, αλλά είναι σαφώς πιο σύγχρονο, με διακριτικό φινίρισμα NAC.

Endeavour Cylindrical Tourbillon H. Moser x MB&F

Endeavour Cylindrical Tourbillon H. Moser x MB&F

Σε αυτό το ρολόι της, η H. Moser δανείζεται από την MB&F το concept των τρισδιάστατων μηχανισμών, κλεισμένων σε διαυγείς θόλους από κρύσταλλο ζαφειριού. Στο 12, αναδύεται πάνω από το κυρίως καντράν το flying tourbillon, εφοδιασμένο με το κυλινδρικό ελατήριο που κατασκεύασε η αδελφή-εταιρεία της, Precision Engineering AG, για το LM Thunderdome της ΜΒ&F.

Παίρνοντας το σχήμα τιρμπουσόν, το κυλινδρικό balance spring επινοήθηκε τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα ναυτικά χρονόμετρα της εποχής. Λόγω του σχήματός του, η κατασκευή του παραμένει εξαιρετικά δύσκολη -απαιτώντας δέκα φορές περισσότερο χρόνο από την κατασκευή ενός επίπεδου ελατηρίου- ωστόσο προσφέρει τα σημαντικά οφέλη της ελαττωμένης τριβής στους άξονες περιστροφής και της εντυπωσιακής βελτίωσης του ισοχρονισμού.

Μια ακόμη αναφορά στο DNA της MB&F είναι το κεκλιμένο κατά 40° βοηθητικό καντράν για την ώρα και τα λεπτά, το οποίο αποκαλύπτει μόνον στον χρήστη του ρολογιού «το μυστικό του χρόνου». Κατασκευασμένο από κρύσταλλο ζαφειριού, γίνεται ένα με το background, αναδεικνύοντας τα υπέροχα fumé καντράν της Η. Moser, που έρχονται σε πέντε αποχρώσεις: Funky Blue, Cosmic Green, Burgundy, Off-White και Ice Blue.

Για όσους το αναζητήσουν, το λογότυπο του maison έχει τοποθετηθεί εν είδει υδατογραφήματος στο κεκλιμένο υποκαντράν, υπογραμμίζοντας την προσωπική σχέση του χρήστη με το ρολόι του. Και αυτό το ρολόι έχει κάσα από ατσάλι, διαμέτρου 42mm.

LM101 MB&F x H. Moser

Περισσότερες πληροφορίες για την MB&F εδώ και για την H. Moser & Cie εδώ.

More Stories
Σύμβολα καλής τύχης από το κοσμηματοπωλείο Kessaris