H σπάνια τριλογία της A. Lange & Söhne

Τιμώντας τον ιδρυτή της, η κορυφαία manufacture γιορτάζει τα 175 χρόνια γερμανική ωρολογοποιίας με τρία ρολόγια σπάνιας ομορφιάς και τεχνικής.

Το 1845, ο Ferdinand Adolph Lange εμφανίστηκε σαν Μεσσίας στο φτωχικό Glashütte, θεμελιώνοντας ένα ταπεινό εργαστήριο ωρολογοποιίας με 15 μαθητευόμενους. Εφόδια του ήταν οι επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις που απέκτησε κατά τη δική του μαθητεία κοντά στους σπουδαίους ωρολογοποιούς της εποχής, αλλά και στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελβετία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Μαζί με το όραμα να κατασκευάσει τα καλύτερα ρολόγια στον κόσμο στη Σαξονία, την πατρίδα του, που ακόμη απείχε πολύ από την εποχή της ευημερίας της. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν πρωτοποριακές: η παραγωγή βασίστηκε στον καταμερισμό των εργασιών, με τον Lange να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους του να εγκαταλείψουν την εστία όπου διδάχτηκαν την τέχνη του ωρολογοποιού και να ανοίξουν δικές τους δουλειές – να γίνουν οι προμηθευτές του. Δημιούργησε έτσι μια ομάδα εταιρειών ωρολογοποιίας, που πρόσφερε σ’ εκείνη τη φτωχή ορεινή περιοχή έναν καινούργιο τρόπο να βγάζει τα προς το ζην.

Φέτος, 175 χρόνια μετά την καταλυτική έλευση του Ferdinand Adolph Lange, δεν γιορτάζει μόνον η manufacture που φέρει το επώνυμό του, αλλά ολόκληρο το Glashütte που, χάρη στο καινοτόμο πνεύμα του, αναδείχτηκε σε κέντρο της γερμανικής ωρολογοποιίας, αναπτύσσοντας τη δική του παράδοση και τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ειδικά, όμως, η A. Lange & Söhne, γιορτάζει μια ακόμη επέτειο: αυτή των 30 χρόνων από το θαρραλέο νέο ξεκίνημα της μάρκας από τον Walter Lange, τον δισέγγονο του F. A. Lange, που αναβίωσε την οικογενειακή επιχείρηση η οποία σιωπούσε επί τέσσερις περίπου δεκαετίες, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την πτώση του Τείχους.

Η τριλογία που παρουσιάζουμε εδώ τιμά αυτή τη διπλή επέτειο. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα, γεμάτα σημασία κομμάτια της μίνι συλλογής Homage to F. A. Lange, ανήκοντας σχεδιαστικά στην οικογένεια 1815, που πήρε το όνομά της από το έτος γέννησης του F. A. Lange. Τα τρία ρολόγια έχουν κάσες από Honeygold 18Κ, το exclusive κράμα της manufacture, το οποίο έχει την απόχρωση του μελιού και είναι δύο φορές σκληρότερο από τον συμβατικό κίτρινο χρυσό 18Κ. Για τους γνώστες που αναζητούν την ομορφιά στις λεπτομέρειες, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι νέες τεχνικές διακόσμησης των μηχανισμών, κοινές και στα τρία ρολόγια, αλλά και οι πινελιές που προσδίδουν εφέ βάθους στα κλασικά καντράν.

1815 Thin Honeygold

1815 Thin Honeygold

Σαξονικής αυστηρότητας 2-hands, σχεδιασμένο κατά τα πρότυπα των ρολογιών τσέπης του Ferdinand Adolph Lange, αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες του Walter Lange, που συνιστούσε την ένταξη απλών, χωρίς complications μοντέλων στις συλλογές της manufacture, ώστε να μπορούν περισσότεροι ν’ αποκτήσουν ένα Lange. Διαμέτρου 38mm, η κάσα έχει πάχος 6,3mm, ενώ το δομημένο σε δύο επίπεδα καντράν είναι φινιρισμένο με λευκό σμάλτο και φέρει κλασικούς αραβικούς αριθμούς και μινουτιέρα σε στυλ chemin de fer. Στα ενδότερα χτυπά ο ultra-thin, κουρδιστός στο χέρι Caliber L093.1, πάχους 2,9mm, ο οποίος προσφέρει power reserve 72 ωρών και είναι ορατός από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού πίσω μέρος της κάσας. Νέα στοιχεία, που υπογραμμίζουν τη συλλεκτική αξία και των τριών ρολογιών, είναι το φινίρισμα Grainé στην πλάκα τριών τετάρτων (που συνήθως κοσμούν τα παραδοσιακά Glashütte stripes), το επιροδιωμένο φινίρισμα σε όλες τις επιγραφές, αλλά και το νέο φλοράλ μοτίβο που κοσμεί τη γέφυρα του τυμπάνου, χαραγμένο με ελεύθερη σχεδίαση, το οποίο προσδίδει τη μοναδική νότα φιλαρέσκειας σ’ ένα κατά τ’ άλλα λιτό σύνολο.

1815 Rattrapante Honeygold

1815 Rattrapante Honeygold

Αυτό είναι το πρώτο ρολόι της manufacture που προσφέρει στη δύσκολη complication του χρονογράφου rattrapante (split-seconds) τον πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να τη συνδυάζει με άλλες πρόσθετες λειτουργίες. Είναι επίσης το πρώτο της ρολόι στο οποίο η κάσα από honeygold (διαμέτρου 41,2mm) συνδυάζεται με μαύρο καντράν.

Το Rattrapante Honeygold λειτουργεί μ’ έναν καινούργιο in-house μηχανισμό, τον κουρδιστό στο χέρι Caliber L101.2, ο οποίος αποτελείται από 365 εξαρτήματα και προσφέρει power reserve 58 ωρών. Διαθέτει δύο column wheels, που είναι ορατοί από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού back, πλάι στα λοιπά κινούμενα εξαρτήματα της λειτουργίας rattrapante (μοχλούς, ελατήρια κ.λπ.), των οποίων η ακριβής αλληλεπίδραση είναι για τους γνώστες ένα συναρπαστικό θέαμα.

Το φινίρισμα Grainé στα ανυψωμένα τμήματα της πλατίνας, οι στερεωμένοι με κυανωμένες βίδες χρυσοί δακτύλιοι που περιβάλλουν τους λίθους, αλλά και οι φλοράλ χαράξεις στις γέφυρες του τυμπάνου και του χρονογράφου είναι στοιχεία δανεισμένα από τα ιστορικά ρολόγια τσέπης που ο F. A. Lange καθιστούσε αμίμητα με το φινίρισμα των μηχανισμών τους.

Tourbograph Perpetual Honeygold

Tourbograph Perpetual Honeygold

Μια grande complication, που συνδυάζει το tourbillon με σύστημα μετάδοσης chaîne-fusée με τον χρονογράφο rattrapante και το διηνεκές ημερολόγιο. Είναι η δεύτερη εκδοχή του πολυσυζητημένου Tourbograph Perpetual «Pour le Mérite», που παρουσιάστηκε το 2017 εδραιώνοντας τη θέση της A. Lange & Söhne στο πάνθεον των σπουδαίων manufactures. Ο κουρδιστός στο χέρι Caliber L133.1 που εξοπλίζει το ρολόι αποτελείται από 684 εξαρτήματα και προσφέρει power reserve 36 ωρών. Χάρη στην τέλεια ενορχηστρωμένη αλληλεπίδρασή τους, το tourbillon και το σύστημα chaîne-fusée ελαχιστοποιούν τις επιδράσεις δύο αναπόφευκτων φαινομένων που είναι κοινά σε όλα τα μηχανικά ρολόγια: της βαρύτητας και της φθίνουσας ενέργειας από το ελατήριο του βαρελιού.

Το perpetual calendar περιλαμβάνει ενδείξεις για την ημέρα, την ημερομηνία, τον μήνα, το δίσεκτο έτος και τις φάσεις της σελήνης, με την ένδειξη του μήνα να παραμένει ακριβής ως το 2100 και την ένδειξη των φάσεων της σελήνης να απαιτεί χειροκίνητη διόρθωση κάθε 122,6 χρόνια. Ορατός από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού πίσω μέρος της κάσας από honeygold, η οποία έχει διάμετρο 43mm, ο μηχανισμός είναι φινιρισμένος σύμφωνα με τις τεχνικές και διακοσμήσεις που έχουν υιοθετηθεί για την επετειακή τριλογία.

Ο κλωβός του tourbillon είναι αναρτημένος ανάμεσα σε δύο λίθους από διαμάντι (diamond end-stones), όπως ακριβώς στα ρολόγια τσέπης κατηγορίας 1Α (του ύψιστου ποιοτικού επιπέδου) του Ferdinand Adolph Lange, ενώ ένας ακόμη λίθος από διαμάντι έχει ενσωματωθεί στη γέφυρα του τυμπάνου, χαραγμένη και αυτή με φλοράλ ποικίλματα.

Στην μπροστινή όψη, αίσθηση προκαλεί το νέο design του καντράν, κατασκευασμένο από επιροδιωμένο honeygold, στο οποίο οι αριθμοί, οι κλίμακες και το λογότυπο είναι ανυψωμένοι κατά 1,5mm (και όχι απλικαρισμένοι). Υπέροχος είναι και ο δίσκος για τις φάσεις της σελήνης, που περιλαμβάνει δύο πανσελήνους από honeygold περιβεβλημένες από αστέρια χαραγμένα με το χέρι. Σημειώστε πως τα τρία επετειακά μοντέλα διατίθενται σε limited editions 175, 100 και 50 κομματιών αντίστοιχα.

Tourbograph Perpetual Honeygold

Περισσότερες πληροφορίες για την A. Lange & Söhne εδώ.

Διάθεση: ORA Κessaris 

More Stories
Το εντυπωσιακό Jacob & Co. Watch Choker της Rihanna