Ο Οίκος Hermès τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821

Ο θρυλικός γαλλικός Οίκος τιμά τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αποτυπώνει τη λέξη «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» πάνω σε ένα συλλεκτικό μαντίλι που φιλοξενεί το εκπληκτικό έργο του εικαστικού Ηλία Καφούρου και μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ελληνικής ανθρωπιστικής κληρονομιάς.

Ένα μαντήλι για την ιστορία του τόπου μας. Ένας φόρος τιμής της Hermès σε μια σημαντική επέτειο για την Ελλάδα, δομημένος πάνω στην λέξη «Ελευθερία». Ο σχεδιασµός, που παραπέµπει σε σηµαία και τοποθετεί τα γράµµατα της λέξης µέσα σε χαρακτηριστικά τοπία από τις τρεις συμβολικές περιοχές: την Hπειρωτική χώρα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Πέτρινα σπίτια σε βουνοπλαγιές, αρχαίες κολώνες και καμπαναριά, γεφύρια και ανοιχτές αυλές, διάσπαρτα µέσα σε καταπράσινα τοπία της Ελληνικής γης. Στο κέντρο, το γράµµα «θήτα» αιωρείται πάνω από µια λίµνη με τα γαλανά νερά της να παίζουν με τη φόρμα του γράμματος για να σχηματίσουν ένα γαλάζιο μάτι, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Εδώ, συµβολίζει τον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονοµιά, µε το βλέµµα τους σταθερά στραµµένο προς το µέλλον.

Το μαντήλι σχεδίασε ο Έλληνας εικαστικός Ηλίας Καφούρος ο οποίος εξηγεί ότι το σχέδιο λειτουργεί σαν αντανάκλαση της έννοιας της ελευθερίας, την οποία έβλεπε συχνά σαν δεδομένη, αλλά και της πραγματικής ουσίας της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο.

Η συμμετοχή του Ηλία Καφούρου στους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες της Hermès, εντάσσει τον ίδιο σε μια άλλη εξαιρετική παράδοση. Από το 1937 που δηµιούργησε το πρώτο µεταξωτό µαντίλι της, η αστείρευτη φαντασία σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα, βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Οίκου. Και σταθερά, η Hermès εμπλουτίζει τη δική της παράδοση µε εικαστικούς που επινοούν εικονογραφήσεις και τις ερµηνεύουν µε μια ευφάνταστη γλώσσα.

«Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσµια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωµένο µας συνδέεται µε το πεπρωµένο της Ελλάδας», λέει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, υπογραµµίζοντας την επιθυµία του Οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. «Βλέπω το µαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιµαντέρ, σαν µια ιστορία τυπωµένη σε µετάξι», προσθέτει.

Το μαντήλι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα της Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021. O Οίκος Hermès θα διαθέτει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία».

Περισσότερες πληροφορίες για την Hermès εδώ.

Διάθεση: Boutique Hermès Athens

More Stories
Το δυναμικό come-back του Casquette της Girard-Perregaux