Το εντυπωσιακό Atmos της Jaeger-LeCoultre στο Homo Faber

Η αέναη κίνηση του Atmos γοητεύει τους απανταχού λάτρεις της ωρολογοποιίας, με την ευρηματική μηχανική του και το μοντέρνο design 

 

Από τη πρώτη στιγμή της δημιουργίας του το 1928, το επιτραπέζιο ρολόι Atmos έχει γίνει αντικείμενο του πόθου. Η γοητεία της ιδέας μιας μηχανής αέναης κίνησης, μιας μηχανής που θα λειτουργεί για πάντα χωρίς τη βοήθεια μιας εξωτερικής πηγής οδήγησε πολλούς στο να αποδεχτούν τη πρόκληση και να προσπαθήσουν να την εφεύρουν. Πιο κοντά από όλους έφτασε η Jaeger-LeCoultre, με ένα μηχανισμό πιο κοντά στη διαρκή λειτουργία από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό στο κόσμο.

Το 1928, ο Reutter, μηχανικός γεννημένος στο Neuchâtel, παρουσίασε ένα πρωτότυπο ρολόι – τώρα γνωστό ως Atmos 0 – που φαινόταν να αψηφά τους νόμους της φυσικής: χωρίς να χρειάζεται μπαταρίες, ηλεκτρικό ρεύμα ή κούρδισμα, μπορούσε να λειτουργήσει για αιώνες χωρίς φθείρεται ή απαιτεί οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

Η μηχανική αρχή πίσω από το Atmos είναι απλή, αν και εξαιρετικά δύσκολη στην εκτέλεση: η ενέργεια που απαιτείται για την οδήγηση του ρολογιού παρέχεται από κανονικές, καθημερινές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του αέρα. Η θερμική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια, η οποία κινεί τον μηχανισμό.

Το μυστικό βρίσκεται σε μια σφραγισμένη κάψουλα γεμάτη με αέριο, η οποία συνδέεται με το ελατήριο του ρολογιού μέσω μιας μεμβράνης. Η παραμικρή διακύμανση της θερμοκρασίας αλλάζει τον όγκο του αερίου, με αποτέλεσμα η μεμβράνη να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Μια αλλαγή μόλις ενός βαθμού Κελσίου μπορεί να τροφοδοτήσει το ρολόι για 48 ώρες.

Επειδή το παραπάνω σύστημα παράγει μια μικρή ποσότητα κινητικής ενέργειας, η κίνηση πρέπει να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Πράγματι, ο μηχανισμός χρησιμοποιεί ένα εκκρεμές το οποίο ισορροπεί πάνω σε μεταλλικό δακτύλιο και κρέμεται από λεπτό σύρμα από Elinvar- ένα κράμα με βάση το νικέλιο. Απαιτείται ένα ολόκληρο λεπτό για να ολοκληρωθεί μια πλήρης ταλάντωση, συνεπώς το ρολόι απαιτεί μόλις το ένα τεσσαρακοστό της ενέργειας που απαιτείται για ένα τυπικό ρολόι χειρός.

Πάνω από εννέα δεκαετίες μετά την εφεύρεσή του, το ρολόι Atmos παραμένει φόρος τιμής στο σχέδιο, την τεχνική δεξιοτεχνία και την παράδοση που απαιτήθηκαν για τη δημιουργία του. Σήμερα, η manufacture οργανώνει το Homo Faber, μια εκδήλωση με σκοπό να τιμήσει την ευρωπαϊκή δεξιοτεχνία μέσα από 15 εκθέσεις που παρουσιάζουν εξαιρετικούς τεχνίτες. Η Jaeger-LeCoultre και τα εμβληματικά της κομμάτια θα παρουσιαστούν στην έκθεση Genealogies of Ornament, και έμφαση θα δοθεί τόσο στην τεχνογνωσία των τεχνιτών της αλλά και στην εξαιρετική της παράδοση στη διακόσμηση.

Το Atmos, είναι ρολόι και αντικείμενο τέχνης, το οποίο αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο της ελβετικής δεξιοτεχνίας και ευρηματικότητας. Θα είναι διαθέσιμο στο κοινό στο Homo Faber, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, στο νησί S.Giorgio Maggiore της Βενετίας.

Homo Faber Event 2022
Visual with tag line
Crafting a more human future
2022: Living Treasures of Europe and Japan

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

More Stories
To ρολόι εξωφύλλου του Chronos Plus