David Chaumet: O νέος CEO της Baume & Mercier μιλά αποκλειστικά στο Chronos Plus

Ο David Chaumet είναι το νέο πρόσωπο στο τιμόνι μιας ελβετικής μάρκας που, έχοντας πίσω της μια ιστορία δύο αιώνων, εδραιώνει σήμερα τη θέση της στη δημοφιλέστερη από ποτέ κατηγορία του value for money. Η ανάληψη των καθηκόντων του CEO στην Baume & Mercier είναι γι’ αυτόν ένας «κόντρα ρόλος» κι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς προέρχεται από μια εξαιρετική εκκεντρική μάρκα, που ωστόσο δεν έχει παρελθόν. Η συνομιλία μαζί του μάς έδειξε ότι ο David Chaumet γνωρίζει την Baume & Mercier σαν να ήταν πάντα εκεί. Και μας ευχαριστεί ιδιαίτερα το ότι μιλά σε δεύτερο πληθυντικό, αναδεικνύοντας το πνεύμα ομαδικότητας που είναι πάντα το ζητούμενο. 

Πώς ήταν ο πρώτος χρόνος σας στο τιμόνι μιας ωρολογοποιίας με ιστορία 190 χρόνων;

Αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο και είμαι χαρούμενος που το μοιράζομαι με τις ομάδες της Baume & Mercier. Ήταν μια χρονιά γεμάτη συναρπαστικά καινούργια πράγματα, όπως το επαναλανσάρισμα του Hampton στο Watches & Wonders 2020, και η εξέλιξη του Clifton BaumaticTM, με την παρουσίαση νέων μοντέλων με νέες complications. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θέσαμε τη μάρκα σε κίνηση και αρχίσαμε να αποκαλύπτουμε ένα ανανεωμένο, αισιόδοξο νέο όραμα για το αγαπημένο μας maison, το οποίο παρουσιάσαμε στη Shanghai στη διάρκεια του Watches & Wonders.

Μετακινηθήκατε στη Baume & Mercier από τη Roger Dubuis, επίσης μέλους του ομίλου Richemont. Τι αποκομίσατε από τη θητεία σας σε μια μάρκα με τόσο διαφορετικό κοινό; Υπάρχουν κοινά σημεία αναφοράς ανάμεσα στις δύο μάρκες;

H Roger Dubuis και η Baume & Mercier μοιράζονται τον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να επινοούν ρολόγια που προσφέρουν στους πελάτες συναισθήματα. Το κοινό των δύο brands είναι διαφορετικό, η κατηγορία είναι επίσης διαφορετική, ωστόσο είναι αμφότερες ωρολογοποιίες με πάθος, οι οποίες έχουν ως κοινό στοιχείο την αναζήτηση της τελειότητας, μοναδικά designs για τη δημιουργία ιστοριών τις οποίες μπορούμε να μοιραστούμε με τον κόσμο.

Το δυνατό χαρτί της Baume & Mercier είναι σήμερα η σειρά Baumatic, βασισμένη στον πρώτο inhouse μηχανισμό της μάρκας. Είναι για εσάς πράγματι το πιο σπουδαίο επίτευγμα στη σύγχρονη ιστορία της; Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα;

Πράγματι, το BaumaticTM  ήταν μια επανάσταση σε ό,τι αφορά την καινοτομία στην ωρολογοποιία. Εκτός του ότι είναι ο πρώτος μας in-house μηχανισμός, ο Baumatic™ συμβολίζει την αφοσίωση του maison μας στην αριστεία, αλλά και τη δέσμευσή μας να αναπτύσσουμε μηχανισμούς που θα προσφέρουν όφελος στον πελάτη. Από το λανσάρισμά του, το Clifton Baumatic είναι πυλώνας του maison, ο καταλύτης της αφοσίωσής μας στην καινοτομία. Φέτος, έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε νέες complications, που θα φέρουν τη συλλογή σε άλλο επίπεδο. Αυτές οι νέες complications ενώνουν την τεχνογνωσία της παραδοσιακής ωρολογοποιίας με τον μηχανισμό BaumaticTM.

Baume & Mercier Clifton

Οι προτάσεις της Baume & Mercier για το 2020 είναι εστιασμένες γύρω από τη συλλογή Hampton. Θεωρείτε ότι ήταν ρίσκο η επιστροφή στην ορθογώνια κάσα σε μια εποχή που το κοινό δείχνει σαφή προτίμηση στο στρογγυλό ρολόι;

Ανέκαθεν η Baume & Mercier υπήρξε μια μάρκα με πλούσιο savoir-faire στο σχεδιασμό ρολογιών με ιδιαίτερο σχήμα. Είναι σίγουρα μέρος της παράδοσής μας και είμαστε ευτυχείς που λανσάρουμε μια νέα άποψη της συλλογής Hampton. Η δημιουργικότητα και το Art Deco παραμένουν οι πυλώνες αυτού του εμβληματικού ρολογιού του maison και σίγουρα είναι στοιχεία ορατά στη νέα σειρά. Απόλυτα αφοσιωμένοι στην αναγέννηση αυτής της συλλογής, έχουμε απλοποιήσει το design προκειμένου να μείνουμε όσο το δυνατό πιο κοντά στην προέλευση και την ουσία του, ενώ συγχρόνως έχουμε ξαναδουλέψει όλες τις λεπτομέρειες, εστιάζοντας σε κάθε στοιχείο ξεχωριστά – ιδιαίτερα στο καντράν και στην κάσα. Ωστόσο, όπως ανέφερα και προηγουμένως, συνεχίζουμε να δουλεύουμε και επάνω στα στρογγυλά ρολόγια μας, παρουσιάζοντας νέες complications στη συλλογή Clifton Baumatic, συνεχίζοντας έτσι να εκφράζουμε την τεχνογνωσία μας στην ωρολογοποιία. Συνεχίζουμε με αμείωτο ενθουσιασμό να εξερευνούμε τις δυνατότητες του in-house μηχανισμού μας, προσθέτοντας νέες complications όπως ενδείξεις ημερομηνίας-φάσεων της σελήνης ή ενδείξεις ημέρας-ημερομηνίας-φάσεων της σελήνης… Νέα ρολόγια με θετική υποδοχή από τους συνεργάτες και τους πελάτες μας.

Μετά το Capeland S XXL 1000m, ένα σπάνιο δείγμα ρολογιού-εργαλείου με την υπογραφή Baume & Mercier, έχουμε σχεδόν δυο δεκαετίες να δούμε καταδυτικό ρολόι από τη μάρκα. Θα συνεχίσετε να κρατάτε αποστάσεις από αυτό το τόσο αγαπητό είδος;

Τα σπορ ρολόγια ανήκουν και αυτά στις φιλοδοξίες της Baume & Mercier και αξιολογούμε συνεχώς τις δυνατότητες αυτού του τομέα. Από αυτή την άποψη, παρουσιάσαμε πριν από μερικά χρόνια τη συλλογή Clifton Club, αφιερωμένη στη sporty κομψότητα. Έχουμε, πράγματι, και δικαιωματικά, έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα της σπορ κομψότητας. Θα αξιοποιήσουμε αυτό το δικαίωμά μας μόλις έχουμε μια δυνατή πρόταση για τον πελάτη μας. Ποιος ξέρει, μπορεί να έχουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες και στο άμεσο μέλλον…

 Θα συνεχίσει η Baume & Mercier να ποντάρει στην κατηγορία του value for money;

Παρότι γνωρίζουμε ότι ένα μέρος του πληθυσμού θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για ρολόγια Υψηλής Ωρολογοποιίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι το maison μας έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ως προς το να προσφέρει στους πελάτες την ευκαιρία να αγοράσουν ένα ρολόι μπολιασμένο με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και προσοχή στις λεπτομέρειες. Από αυτή την άποψη, το Clifton Baumatic είναι ο τέλειος συνδυασμός ενός άριστου μηχανισμού μ’ ένα κομψό design που ο κόσμος μπορεί να φορά και να χαίρεται ως καθημερινό σύντροφο.

Baume & Mercier Clifton

Πιστεύετε πως μπορεί το value for money να κοιτάξει στα μάτια το fine watchmaking;

Μπορούν και οι δύο κατηγορίες να ζήσουν χωρίς να ανταγωνίζονται αλλήλους. Η λειτουργικότητα και το design βρίσκονται στον πυρήνα της Baume & Mercier και στο επίκεντρο όλων των ενεργειών μας. Όλα τα novelties που θα παρουσιάσουμε φέτος είναι στενά συνδεδεμένα με την ομορφιά των ρολογιών, με τις χρήσιμες λειτουργίες και με την καινοτομία του να κάνουμε το ρολόι που θα φοράς τα επόμενα χρόνια όσο χρήσιμο και όμορφο θα ήθελες να είναι.

Σας ανησυχεί η επέλαση του Covid-19;

Ζούμε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση. Πρώτο μας μέλημα ήταν προστατεύσουμε τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες μας. Για να το κάνουμε αυτό, χρειάστηκε να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι, παρά την κατάσταση, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε τα νέα μας λανσαρίσματα και να διατηρήσουμε τις σχέσεις με τους πελάτες μας, ιδίως μέσω ψηφιακών πρωτοβουλιών.

Η Baume & Mercier ανήκει στις μάρκες που συχνά αναζητούν την έμπνευση στο παρελθόν τους. Είναι αυτό υποχώρηση στη μόδα του vintage;

Πιστεύουμε ότι για να οικοδομήσουμε ένα αυθεντικό μέλλον, χρειάζεται να γνωρίζουμε το παρελθόν μας και να το αξιοποιούμε. Το vintage δεν είναι στρατηγικός άξονας ανάπτυξης για το maison. Αντί να δημιουργούμε νέα ρολόγια βασισμένοι στο vintage design, εργαζόμαστε σταθερά στο να βρίσκουμε νέες ιδέες και να προκαλούμε καθημερινά τη δημιουργική διαδικασία μας, με βάση τον διάλογο γύρω από τα νέα στυλ, τα νέα υλικά και χρώματα, τους νέους μηχανισμούς και τις complications.

Γενικότερα, ακούτε τη μόδα;

Η έμπνευσή μας έχει εύρος, από τη μόδα μέχρι την τέχνη και τη φύση… Ποτέ δεν ακολουθούμε τα trends. Αντίθετα, αναζητούμε στον χρόνο την κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσουμε σύγχρονη διαχρονικότητα.

Ποιο ήταν το πρώτο σας ρολόι;

Κοιτώντας πίσω, νομίζω ότι ήταν ένα ρολόι τσέπης που μου χάρισε ο παππούς μου. Παρότι ιστορικό και δύσκολο να το φορέσεις, δηλαδή δεν ήταν καθημερινός σύντροφος, μου κέντρισε την περιέργεια και το ενδιαφέρον για τη βιομηχανία του ρολογιού.

Ποιο θα είναι το αύριο του μηχανισμού Baumatic; Θα τον δούμε για παράδειγμα να εισάγεται στη συλλογή Hampton;

Ο μηχανισμός BaumaticTM είναι η επιτομή των δυνατοτήτων και του πνεύματος καινοτομίας της Baume & Mercier. Σίγουρα οραματιζόμαστε τη ζωή και το μέλλον του πρώτου μας in-house μηχανισμού σε όλες τις συλλογές μας και συνεχίζουμε σταθερά να εξελίσσουμε την επόμενη γενιά του. Θα την ανακαλύψετε πολύ σύντομα!

More Stories
Maîtres du Temps Chapter One Round Transparence