Rolex: το νέο Oyster Perpetual Deepsea Challenge είναι το απόλυτο ρολόι της αβύσσου

Το λανσάρισμα του Rolex Deepsea Challenge έγινε την 1η Νοεμβρίου από τον σκηνοθέτη James Cameron. Ήταν μια ιστορική στιγμή, καθώς πρόκειται για το πρώτο ρολόι με στεγανότητα ως τις 11.000μ., το πρώτο Rolex που κατασκευάζεται από τιτάνιο και το πρώτο Rolex τακτικής παραγωγής που προέρχεται από ένα πειραματικό μοντέλο της manufacture.

Πρόγονος του νέου Oyster Perpetual Deepsea Challenge είναι το Deepsea Challenge του 2012, το οποίο ανέπτυξε και κατασκεύασε η Rolex σε μόλις οκτώ εβδομάδες, προκειμένου να συνοδεύσει τον James Cameron στην κατάδυσή του στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη μας: στην Τάφρο των Μαριανών. Προσδεμένο στον ρομποτικό βραχίονα του υποβρύχιου σκάφους του Cameron, το πειραματικό ρολόι της manufacture κατέβηκε σε βάθος 10.908μ. και αναδύθηκε χωρίς να πάψει στιγμή να λειτουργεί.

James Cameron, an Oyster Perpetual Deepsea Challenge on his wrist, posing with a model of the bathyscaphe Trieste (right), his submersible DEEPSEA CHALLENGER (centre) and (left) the two experimental watches attached to the vehicles during the dives into the Mariana Trench – respectively, the Deep Sea Special (behind) and the Rolex Deepsea Challenge (in front).

Σχεδιασμένο για να αντέχει σε ακραίες πιέσεις, το νέο Oyster Perpetual Deepsea Challenge μπορεί να συνοδεύσει τους δύτες σε οποιοδήποτε περιβάλλον: την ανοιχτή θάλασσα, τις αβύσσους των ωκεανών ή τους υπερβαρικούς θαλάμους. Είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο, που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται καθημερινά: διαμέτρου 50mm, η κάσα του είναι στιβαρή αλλά ταυτόχρονα ελαφριά, χάρη στην κατασκευή της από τιτάνιο RLX – ένα κράμα από τιτάνιο βαθμού 5, το οποίο επέλεξε η Rolex ως κατάλληλο να φινιριστεί σύμφωνα με τα στάνταρντ της – προσέξτε, για παράδειγμα, τον διακριτό κόκκο στις σατινέ επιφάνειες. Από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένο και το μπρασελέ, εφοδιασμένο με συστήματα επέκτασης Glidelock και Fliplock που επιτρέπουν στο ρολόι να φοριέται πάνω από καταδυτική στολή.

The engraved case back of the Oyster Perpetual Deepsea Challenge

Φυσικά, το ρολόι ενσωματώνει όλες τις καινοτομίες που ανέπτυξε η Rolex στο πέρασμα των χρόνων στο πεδίο του καταδυτικού ρολογιού: πρώτα απ’ όλα το σύστημα Ringlock, μια κατοχυρωμένη αρχιτεκτονική για την κάσα, που την καθιστά ανθεκτική σε ακραίες πιέσεις. Τη βαλβίδα διαφυγής ηλίου, που επιτρέπει στο πλεονάζον αέριο να διαφύγει από την κάσα κατά τη διάρκεια της φάσης αποσυμπίεσης των δυτών σε υπερβαρικούς θαλάμους – μειώνοντας έτσι την πίεση στο εσωτερικό της που, ειδάλλως, θα προκαλούσε ζημιά στο ρολόι. Την κορώνα Triplock, με τρεις στεγανές ζώνες. Και την ενσωμάτωση Chromalight σε δείκτες και ενδείξεις, για φωτεινότητα μακράς διάρκειας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Oyster Perpetual Deepsea Challenge

Η στεγανότητα κάθε μοντέλου Deepsea Challenge ξεχωριστά έχει επιβεβαιωθεί με τη βοήθεια των δεξαμενών υψηλής πίεσης που ανέπτυξε η Rolex σε συνεργασία με την Comex (Compagnie Maritime d’Expertises), στις οποίες προσομοιώνονται συνθήκες βάθους 13.750μ. Tο ρολόι λειτουργεί με τον αυτόματο Caliber 3230 της Rolex, ο οποίος παρουσιάστηκε το 2020 και ενσωματώνει σειρά κατοχυρωμένων τεχνολογιών της manufacture όπως το escapement Chronergy, το ελατήριο τυμπάνου Parachrom (το οποίο δεν επηρεάζεται από τα μαγνητικά πεδία), αλλά και το σύστημα απορρόφησης κραδασμών Paraflex. Χάρη στην αρχιτεκτονική του βαρελιού του και την αποδοτικότητα του escapement προσφέρει γενναιόδωρο power reserve 70 ωρών.

Decorative plate atop the waterproofness testing tank for the Oyster Perpetual Deepsea Challenge. It features the same engravings as the case back of the watch

Αποτίνοντας φόρο τιμής στους εξερευνητές της αβύσσου, το πίσω μέρος της κάσας φέρει χαραγμένη την επιγραφή «Mariana Trench», καθώς και τις ημερομηνίες «23-01-1960» και «26-03-2012», κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι δύο ιστορικές καταδύσεις στην Τάφρο των Μαριανών, στον Ειρηνικό ωκεανό. Όπως κάθε ρολόι που βγαίνει από τα εργαστήρια της Rolex, το νέο Deepsea Challenge συνοδεύεται με πιστοποίηση Superlative χρονομέτρου.

Oyster Perpetual Deepsea Challenge watches during waterproofness testing, carried out in a specially designed hyperbaric tank

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Rolex SA

Decorative plate atop the waterproofness testing tank for the Oyster Perpetual Deepsea Challenge. It features the same engravings

 

More Stories
H Girard-Perregaux γιορτάζει μια σημαντική επέτειο με το Laureato Absolute Ti 230