Ο Βάκχος συναντά τον Κέπλερ στη νέα grande complication της Vacheron Constantin

Επιφορτισμένο με την αποστολή να δημιουργεί ρολόγια sur-mesure για τους κορυφαίους πελάτες της Vacheron Constantin, το ατελιέ Les Cabonitiers παρουσιάζει μια ακόμη grande complication στην οποία η μυθολογία συναντά την αστρονομία, και ο θεός Διόνυσος τον «νομοθέτη του ουρανού» Γιοχάνες Κέπλερ.

Μοναδικό κομμάτι, το Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus είναι ένα ρολόι δύο όψεων, το οποίο περιλαμβάνει 16 complications: ενδείξεις διηνεκούς ημερολογίου και αστρονομικές ενδείξεις, tourbillon και minute repeater. Συγχρόνως, είναι ένα ακόμη δείγμα της διακοσμητικής δεξιοτεχνίας του οίκου.

Διαμέτρου 47mm και κατασκευασμένη από ροζ χρυσό 18Κ, η κάσα έχει στεφάνη χαραγμένη με γιρλάντα από αμπελόφυλλα, ενώ στο προφίλ της, ανάμεσα στα φύλλα του αμπελιού, έχουν τοποθετηθεί μικρά τσαμπιά από κατακόκκινα σταφύλια – ή, για την ακρίβεια, 114 ρουμπίνια κοπής cabochon και συνολικού βάρους 1,84cts. Όπως σημειώνεται, οι δύο master τεχνίτες του ατελιέ Les Cabinotiers, χαράκτης και gem-setter, δούλεψαν εκ περιτροπής, με την όλη διαδικασία της διακόσμησης να διαρκεί πάνω από 300 ώρες.

Αρχικά, ο χαράκτης προετοίμασε τον καμβά του χρησιμοποιώντας την τεχνική bas-relief. Με τη γλυφίδα του, δημιούργησε κοιλότητες που ανυψώνουν το μοτίβο των φύλλων, αλλά και τις κατάλληλες εσοχές για την τοποθέτηση των πολύτιμων λίθων, που έρχονται σε πέντε διαφορετικά μεγέθη. Μετά την ολοκλήρωση του sertissage, για το οποίο απαιτήθηκε συνδυασμός τεχνικών, παρέλαβε ξανά το έργο στα χέρια του για να φέρει εις πέρας το φινίρισμά του, δουλεύοντας γύρω από τους λίθους χωρίς να τους αγγίζει. Χρησιμοποιώντας την τεχνική intaglio, ανέδειξε τις λεπτομέρειες των φύλλων, ενώ επιπλέον αφαίρεσε υλικό κάτω από τα περιγράμματά τους προκειμένου να δημιουργήσει τρισδιάστατο εφέ.

Σε όσους φαίνεται οικείο, να πούμε ότι το Bacchus είναι βασισμένο στο Tour de l’Ile, ένα από τα πιο πολύπλοκα ρολόγια της Vacheron Constantin, αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο γιόρτασε το 2005 τα 250 χρόνια της. Στην μπροστινή όψη του, την προσοχή μας κερδίζει το tourbillon, με κλωβό στο σχήμα του σταυρού της Μάλτας, το οποίο εκτελεί μία περιστροφή ανά λεπτό, χρησιμεύοντας και ως ένδειξη των μικρών δευτερολέπτων. Ακριβείς ως το 2100, οι ενδείξεις του διηνεκούς ημερολογίου -ημέρα, μήνας και ημερομηνία- έχουν τοποθετηθεί σε τρία υποκαντράν στο άνω μισό του καντράν.

Η ένδειξη του δίσεκτου έτους εμφανίζεται σ’ ένα μικροσκοπικό άνοιγμα δίπλα στον δείκτη για το power reserve του minute repater στο 1:30. Στο 9 βρίσκεται η ένδειξη του power reserve για τον μηχανισμό (58 ώρες), που διαβάζεται με τη βοήθεια ενός οφιοειδούς δείκτη, τοποθετημένου στον ίδιο άξονα με τον δείκτη για την ημέρα της εβδομάδας. Ανάμεσα στο 10 και το 11 έχει τοποθετηθεί η απαιτητική και εξαιρετικά σπάνια complication της εξίσωσης του χρόνου (equation of time), που δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στην ηλιακή και την αστική ημέρα η οποία, στη διάρκεια ενός χρόνου, κυμαίνεται μεταξύ -16 και +14 λεπτών. Τέλος, ρυθμισμένες σύμφωνα με τον τόπο διαμονής του χρήστη, οι ενδείξεις για την ανατολή και τη δύση του ήλιου βρίσκονται τοποθετημένες εκατέρωθεν του tourbillon.

Στην οπίσθια όψη του ρολογιού βρίσκεται η ένδειξη της αστρικής ώρας, η οποία έχει τη μορφή ενός περιστρεφόμενου δίσκου στον οποίο εικονίζονται οι αστερισμοί πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο. Ο ουράνιος αυτός δίσκος εκτελεί μία πλήρη περιστροφή ανά 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα (όση είναι η διάρκεια μιας αστρικής ημέρας), ενώ η κλίμακα της αστρικής ώρας είναι τοποθετημένη στην περιφέρεια, πλάι στην κλίμακα της ημερομηνίας, που βρίσκεται στην εξώτατη περίμετρο και συνδυάζεται με τον μεγάλο κεντρικό δείκτη. Με τη βοήθεια του ίδιου δείκτη, ο χρήστης διαβάζει τις ενδείξεις για το ζώδιο, την εποχή και τις τέσσερις ημερομηνίες που αντιστοιχούν στις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Με τον μικρό κεντρικό δείκτη διαβάζει την ένδειξη της ηλικίας του φεγγαριού – των ημερών δηλαδή που έχουν παρέλθει από την τελευταία πανσέληνο. Σημειώστε πως ο κουρδιστός στο χέρι Caliber 2755 GC16 με τον οποίο λειτουργεί το ρολόι είναι πιστοποιημένος με τη Σφραγίδα της Γενεύης. Αποτελούμενος από 839 μέρη, εκτελεί 18.000 ταλαντώσεις/ώρα και φέρει 42 λίθους.

Περισσότερες πληροφορίες για την Vacheron Constantin εδώ. 

Aντιπρόσωπος: Σ. Παλατζιάν & ΣΙΑ

More Stories
Bvlgari: Serpenti Tubogas Infinity