Vacheron Constantin Les Cabinotiers Armillary Tourbillon Perpetual Calendar – Planetaria

Με το Planetaria του ατελιέ Cabinotiers, η Vacheron Constantin ανεβαίνει στον ουρανό για να κοιτάξει τον χρόνο από ψηλά.

Προϊόν των εργαστηρίων Les Cabinotiers της Vacheron Constantin, το Armillary Tourbillon Perpetual Calendar – Planetaria είναι τέκνο του διάσημου Ref. 57260, το οποίο ενσωματώνει 57 complications και παραμένει, από το 2015 οπότε παρουσιάστηκε, το πιο πολύπλοκο ρολόι στον κόσμο. Για τη δημιουργία εκείνου του επικού ρολογιού τσέπης χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, ενώ για την ανάπτυξη του νέου Caliber 1991 που εξοπλίζει το Planetaria μόλις… τέσσερα – συν την κατασκευή τεσσάρων πρωτοτύπων.

Μοναδικό κομμάτι, κατασκευασμένο με αμέριστη προσοχή στην κάθε του λεπτομέρεια, παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη στο ψηφιακό Watches & Wonders του 2021 ως μέρος της θεματικής σειράς «Le Temps Céleste» (ο Ουράνιος Χρόνος) του ατελιέ Cabinotiers, με ρολόγια που αναφέρονται στην αστρονομική καταγωγή της μέτρησης του χρόνου. Στο τρισδιάστατο πρόσωπό του, το διαξονικό tourbillon με κυλινδρικό ελατήριο συναντά το διηνεκές ημερολόγιο (με ενδείξεις retrograde) και δύο περιστρεφόμενα ημισφαίρια που αναπαριστούν την εναλλαγή ημέρας και νύχτας στον πλανήτη.

Τοποθετημένο σε φυσαλίδα από κρύσταλλο ζαφειριού στην αριστερή πλευρά του καντράν, το armillary tourbillon προσφέρει σταθερό εύρος ταλάντωσης και απολαυστικό θέαμα. Αποτελούμενο από δύο ενσωματωμένους κλωβούς από αλουμίνιο, που περιστρέφονται σε δύο διαφορετικούς άξονες με ταχύτητα ενός λεπτού, είναι μια αεικίνητη σφαίρα, η οποία κέρδισε την προσοχή τόσο στο Ref. 57260, όσο και στο Les Cabinotiers Armillary Tourbillon του 2019, ρολόι χειρός στο οποίο πρωταγωνίστησε. Η ονομασία «Armillary» είναι αναφορά και φόρος τιμής στον Γάλλο Antide Janvier, ωρολογοποιό του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και σπεσιαλίστα των αστρονομικών ρολογιών ο οποίος, στα τέλη του 18ου αιώνα, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό ρολόι με σφαιρικό αστρολάβο (armillary sphere): το μεγαλύτερο αριστούργημά του.

Το περιστρεφόμενο αυτό σύστημα φέρει στην καρδιά του το κυλινδρικό ελατήριο που επινόησε το 1814 ο Ελβετός ωρολογοποιός Jacques-Frédéric Houriet: χωρίς καταληκτικές καμπύλες, το ελατήριο αυτό προσφέρει στο tourbillon απόλυτα ομόκεντρο ρυθμό, εξασφαλίζοντας τέλειο ισοχρονισμό. Επιπλέον, το escapement διαθέτει τροχό από πυρίτιο και άγκυρα με απολήξεις από διαμάντι, υλικά που μειώνουν την τριβή καταργώντας τη χρήση λιπαντικών στο συγκεκριμένο σύστημα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Vacheron Constantin εδώ

Aντιπρόσωπος: Σ. Παλατζιάν & ΣΙΑ

More Stories
To Hybris Artistica κάνει την εμφάνισή του στο TimeCrafters