Τέχνη στα Χειμερινά Ανάκτορα της Βιέννης

Τα χειμερινά ανάκτορα του Πρίγκιπα Ευγένιου στο κέντρο της Βιέννης ανοίγουν τις πύλες τους στη σύγχρονη τέχνη. Για τον εορτασμό των 350 ετών από τη γέννηση του πρώην διοικητή και προστάτη των τεχνών, οι εκθεσιακοί χώροι της χειμερινής του κατοικίας θα περάσουν σε νέα χρήση και θα καταγραφούν από το Ανάκτορο Μπελβεντέρε.

Από τις 18 Οκτωβρίου 2013 και εξής, τα υπέροχα δωμάτια του Χειμερινού Ανακτόρου στην οδό Himmelpfortgasse, στο 1ο διαμέρισμα, θα ανοίξουν και πάλι για το κοινό. Το Μπελβεντέρε θα εγκαινιάσει την επαναλειτουργία των μπαρόκ αιθουσών φιλοξενώντας μια έκθεση για τον εορτασμό των 350 ετών από τη γέννηση του ιδιοκτήτη του κτιρίου, πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβο?ας (1663-1736). Εν συνεχεία, το Χειμερινό Ανάκτορο θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης του μπαρόκ, των διαφόρων συλλογών του Μπελβεντέρε και σύγχρονων έργων διεθνών και Αυστριακών καλλιτεχνών. Έργα των αυστριακών Valie Export, Maria Lassnig, Arnulf Rainer, Erwin Wurm, Heimo Zobernig Rockenschaub, Schinwald, Gelatin, κ.λ.π. θα συνυπάρχουν με έργα διεθνών καλλιτεχνών, όπως οι Damien Hirst, Jan Fabre, Takashi Murakami, Anselm Kiefer, Julian Schnabel, Gerhard Richter και Olafur Eliasson, που θα βρουν στο ιστορικό αυτό κτίριο ένα νέο χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης. Παράλληλα με την επετειακή έκθεση στο Χειμερινό Ανάκτορο του Πρίγκιπα Ευγένιου θα λειτουργήσει έκθεση και στο Άνω Μπελβεντέρε.

Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο διάσημος Αυστριακός διοικητής και λάτρης των τεχνών, Πρίγκιπας Ευγένιος, ανάθεσε στον Αυστριακό Αρχιτέκτονα Τέχνης Μπαρόκ Bernhard Fischer από το Erlach την κατασκευή ενός ανακτόρου εντός πόλης, στην οδό Himmelpfortgasse. Το υπέροχο κτίριο, με διαμερίσματα και γραφεία διοίκησης, αποτέλεσε τη χειμερινή κατοικία του Πρίγκιπα. Ακολούθησαν επεκτάσεις και προσθήκες από τον αρχιτέκτονα Johann Lucas von Hildebrandt, ο οποίος σχεδίασε και τη θερινή κατοικία του Πρίγκιπα της Σαβο?ας, το ανακτορικό συγκρότημα Μπελβεντέρε. Από το 1848 έως τις αρχές των ανακαινίσεων το 2007, το Υπουργείο Οικονομικών στεγαζόταν στο Χειμερινό Ανάκτορο.

Οι σημαντικότερες κρατικές αίθουσες του Χειμερινού Ανακτόρου του Πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβο?ας συμπεριλαμβάνουν το Μπλε Σαλόνι με την τοιχογραφία του Louis Dorigny στην οροφή, το Κόκκινο Σαλόνι (πρώην αίθουσα ακροάσεων), με ολόσωμες, πραγματικού μεγέθους απεικονίσεις των Ιωσήφ Ι, Καρόλου VI, του Πρίγκιπα Ευγένιου έφιππου στο αγαπημένο του άλογο, την υπέροχη χρυσή αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου με τους καθρέπτες και το περίτεχνα διακοσμημένο ταβάνι και εικόνες της αίθουσας μάχης, με επτά πίνακες του Jacques Ignace Parrocel.

More Stories
H Girard Perregaux παρουσιάζει το Academy Museum Project