Το μηχανικό ρολόι της Van Cleef & Arpels

Το βραβευμένο επιτραπέζιο ρολόι του σπουδαίου οίκου που κέρδισε τους κριτές στο Grand Prix της Γενεύης

 

Η μαγεία της φύσης συναντά τα πολύτιμα υλικά και την ανθρώπινη δεξιοτεχνία σ’ ένα objet d’art που δικαίως κατέκτησε το πρώτο βραβείο της νέας κατηγορίας «Mechanical Clock» στο Grand Prix της Γενεύης. Μοναδικό κομμάτι, το ρολόι-αυτόματο της Van Cleef & Arpels αναπαριστά την τελετή ζευγαρώματος δύο λαμπερών πτηνών, που συναντιούνται σε μια δροσερή κολυμβήθρα.

Η σκηνή διαρκεί ένα ολόκληρο λεπτό: το νερό (από κομμάτια φυσικού κρυστάλλου και χαλκηδονίου) κυματίζει απαλά στο ανοιξιάτικο αεράκι. Ένα νούφαρο ανοίγει τα σμαλτωμένα πέταλά του για ν’ αποκαλύψει έναν ύπερο από πολύτιμους λίθους, και μια λιβελούλη ανασηκώνεται στον αέρα κινώντας δύο ντελικάτα ζεύγη φτερών. Τα δύο χρυσά πουλιά πλησιάζουν το ένα το άλλο τιτιβίζοντας, κινώντας πόδια, φτερά, κεφάλια. Το αρσενικό ξεχωρίζει χάρη στο λοφίο του, που ξεδιπλώνεται στη διάρκεια του animation. Η ράχη του είναι ντυμένη με λάπις λάζουλι, το στήθος του είναι ένα έντεχνο ντεγκραντέ από μπλε και μοβ ζαφείρια, σμαράγδια και γρανάτες, ενώ τα φτερά του είναι διάστικτα με ζαφείρια.

 

Το θηλυκό έχει ράχη σεταρισμένη με τιρκουάζ, ενώ τα φτερά και το στέρνο της είναι διακοσμημένα με ροζ και μοβ ζαφείρια, γρανάτες και ρουμπίνια. Η κολυμβήθρα είναι κατασκευασμένη από ξύλο, λακαρισμένο σύμφωνα με την τεχνική Urushi, ενώ το χείλος της είναι διακοσμημένο με λεπτομερή μαρκετερί από κελύφη αυγών χήνας – σύμφωνα με την ιαπωνική τεχνική Rankaku. Στη βάση της, ένα φτερό σεταρισμένο με πολύτιμους λίθους κινείται κατά μήκος της κλίμακας των ωρών – αν και ο χρόνος είναι κάτι που ξεχνά κανείς στη θέα του υπέροχου αυτού αντικειμένου, η δημιουργία του οποίου διήρκεσε πάνω από 25.500 ώρες, απαιτώντας τη συνεργασία τεχνιτών από 20 διαφορετικούς τομείς. Η τιμή πώλησής του λέγεται πως ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

More Stories
H Breitling Jet Team πάνω από το Σινικό Τείχος