H νέα συλλογή της Seiko “Prospex Speedtimer” ζωντανεύει το παρελθόν των πρώτων χρονογράφων της

Το λανσάρισμα του αυτόματου Caliber 6139 με λειτουργία χρονογράφου της Seiko έγινε πρώτη φορά τον Μάιο του 1969. Σήμερα η νέα συλλογή Prospex Speedtimer αποδίδει φόρο τιμής στα πρώτα Speedtimers, τα οποία έθεσαν νέα standards στην αθλητική χρονομέτρηση.

H Seiko μπορεί να είναι διάσημη για το εντυπωσιακό της υπόβαθρο στον τομέα των καταδυτικών ρολογιών αλλά η ιαπωνική μάρκα έχει επίσης πολλά περισσότερα να προσφέρει, ειδικά όταν πρόκειται για την ιστορία των χρονογράφων. Ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασαν έναν αυτόματο χρονογράφο το 1969. Και ήταν επίσης η πρώτη μάρκα που κυκλοφόρησε χρονογράφο σε ιαπωνικό έδαφος. Σήμερα, μια νέα σειρά έξι ρολογιών εμπνευσμένη από την πλούσια και συνεχή παράδοση του αθλητικού Speedtimer της Seiko εντάσσεται στη συλλογή Prospex: ένα limited edition, με νέο αυτόματο μηχανισμό χρονογράφου (το οποίο αποδίδει πιστό φόρο τιμής στον σχεδιασμό του χρονόμετρου του 1964), μια δεύτερη έκδοση με ανθρακί καντράν και με το ίδιο διαμέτρημα, και μια σειρά τεσσάρων solar chronographs που συμπληρώνουν τη συλλογή.

Το χρονόμετρο της Seiko που πρόσφερε μετρήσεις όσο πλησιέστερο του 1/5 δευτερολέπτου από το 1964, φτιαγμένο για αθλητικές χρονομετρήσεις.

Όπως εξηγεί και η ίδια η εταιρεία: «Στη δεκαετία του 1960, η Seiko βρέθηκε να παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή των αθλητικών χρονομέτρων με μια εντελώς καινούργια γενιά εξοπλισμού υψηλής ακρίβειας, η οποία εγκρίθηκε με ενθουσιασμό από πολλές διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες. Το επίκεντρο αυτής της επιτυχίας ήταν μια σειρά χρονόμετρων που ενσωμάτωσαν τον καινοτόμο μηχανισμό «σε σχήμα καρδιάς» της Seiko, ένα χαρακτηριστικό που παρείχε ένα επίπεδο ακρίβειας το οποίο κάποτε θεωρούνταν ανέφικτο από χειροκίνητες αθλητικές συσκευές χρονομέτρησης».

Το πρωτότυπο Seiko Speedtimer που κυκλοφόρησε το 1969

Αργότερα, το 1964, η Seiko κυκλοφόρησε το πρώτο της ρολόι με μηχανισμό χρονογράφου, το οποίο ήταν και το πρώτο του είδους από έναν Ιάπωνα κατασκευαστή, το Seiko Crown Chronograph με τον Caliber 5179. Λανσαρίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φανέρωσε για άλλη μια φορά την αφοσίωση της μάρκας  στην ακρίβεια του αθλητικού timing. Και λίγο αργότερα ακολούθησε ένας από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες της βιομηχανίας της ωρολογοποιίας για την παραγωγή του πρώτου αυτόματου χρονογράφου. Παράλληλα με την Zenith και τους Heuer/Hamilton/Breiling, η Seiko ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες μάρκες που κυκλοφόρησαν μηχανισμό χρονογράφου μέσα σε ένα ρολόι με το όνομα Speedtimer.

Seiko Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph Limited Edition: SRQ035

Σήμερα, το νέο λευκό καντράν του limited edition χρονογράφου μοιάζει σαν ένα ακριβές αντίγραφο εκείνου του χρονόμετρου που κυκλοφόρησε το 1964 ενώ η τεχνική του αρτιότητα μοιάζει να κληρονομεί την ακρίβεια και την ευκρίνεια, αξίες που ήταν καθοριστικής σημασίας για την υψηλή απόδοση του πρωτοτύπου. Τα νούμερα σε κάθε ένδειξη δέκα δευτερολέπτων ξεχωρίζουν και εγγυώνται ένα υψηλό επίπεδο αναγνωσιμότητας. Ο δείκτης των δευτερολέπτων του χρονογράφου κάμπτεται στην άκρη του ελαφρά προς τα κάτω, έτσι ώστε η άκρη του δείκτη να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ενδείξεις του καντράν, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο χρόνος που έχει παρέλθει να μπορεί να διαβαστεί εύκολα, ενώ τα μεγάλα μπουτόν εξασφαλίζουν την πλήρη λειτουργικότητα για την οποία ήταν φημισμένο το αρχικό χρονόμετρο.

Seiko Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph: SRQ037

Εκτός από το limited edition μοντέλο το οποίο θα παραχθεί σε 1.000 κομμάτια, ένα ακόμη νέο μοντέλο με την ίδια κάσα 42,5mm, το ίδιο μπρασελέ και τον ίδιο Caliber 8R64 έρχεται να ενωθεί με την νέα συλλογή Prospex Speedtimer. Ο σχεδιασμός του είναι ένα νεύμα στον πρώτο χρονογράφο της Seiko, το Crown Chronograph από το 1964. Οι δείκτες της ώρας, οι ενδείξεις των ωρών με έγχρωμο Lumibrite, τα δύο υποκαντράν και οι μετρήσεις στην ταχυμετρική του κλίμακα θυμίζουν έντονα τον σχεδιασμό του πρωτότυπου.

Seiko Prospex Speedtimer Solar Chronograph: SSC813

Η νέα συλλογή περιλαμβάνει επίσης τέσσερις νέους solar chronographs που τροφοδοτούνται από τον Caliber V192. Ένα solar watch είναι ένα ρολόι που λειτουργεί μετατρέποντας την ενέργεια του φωτός σε ηλεκτρονική. Η ενέργεια φωτός που λαμβάνεται από ένα κεντρικό ηλιακό κύτταρο (ή μονάδα πολλών ηλιακών κυττάρων κάτω από το καντράν) μετατρέπεται σε ηλεκτρονική ενέργεια. Η ενέργεια αποθηκεύεται στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία και χρησιμοποιείται για να τροφοδοτεί τον μηχανισμό του ρολογιού. Το σχήμα της κάσας σε αυτά τα τέσσερα μοντέλα είναι πιστό στο πρωτότυπο, απλά η διάμετρός της είναι μικρότερη στα 39mm, ενώ αυτά τα τέσσερα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα και με τέσσερα διαφορετικά χρώματα στο καντράν: λευκό, μπλε, χρυσό και μαύρο. Και τα τέσσερα αυτά ρολόγια εντάσσονται στην κύρια συλλογή Prospex.

Seiko Prospex Speedtimer Solar Chronograph: SSC817

Περισσότερες πληροφορίες για την Seiko εδώ. 

Aποκλειστικός αντιπρόσωπος: RIST Hellas

 

 

More Stories
Η U-Boat παρουσιάζει ένα γυναικείο μοντέλο αφιερωμένο στην Polizia di Stato