H Rolex βραβεύει τους φύλακες του μέλλοντος

Πέντε νικητές των Βραβείων Rolex Awards 2021 για τις έρευνες και τα έργα των «Rolex Laureates» που βοηθούν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μελλοντικού κόσμου.

Η Rolex ανακοίνωσε ότι o Felix Brooks-church, η Hindou Oumarou Ibrahim, ο Rinzin Phunjok Lama, η Gina Moseley and ο Luiz Rocha είναι οι νικητές των φετινών Rolex Awards for Enterprise. Τα βραβεία αναγνωρίζουν εκείνα τα έργα που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν το μέλλον, ως μέρος της πρωτοβουλίας Rolex Perpetual Planet, η οποία υποστηρίζει εκείνους που στοχεύουν να επιφέρουν αλλαγές στις σημαντικότερες έρευνες για το καλύτερο μέλλον του πλανήτη. Οι πέντε νικητές των φετινών βραβείων, οι οποίοι προέρχονται από όλο τον κόσμο, θα λάβουν χρηματοδότηση για τα έργα τους από τη Rolex.

Κάθε νικητής έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές ανάγκες για έργα του, τα οποία προτείνουν πρακτικές λύσεις σε αρκετά πιεστικά ζητήματα. Ο Felix Brooks-church, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιολόγησε την ανάγκη για κρίσιμα μικροθρεπτικά συστατικά σε βασικές τροφές για την καταπολέμηση σοβαρών περιπτώσεων υποσιτισμού στην Τανζανία. Τα μηχανήματά του σε αγροτικούς αλευρόμυλους τα τροφοδοτούν αποτελεσματικά.

Η Hindou Oumarou Ibrahim με έδρα το Τσαντ ασχολείται με την πρόληψη των κλιματικών συγκρούσεων που υπάρχουν στο αφρικανικό κομμάτι του Sahel – φέρνοντας τους ντόπιους των κρατών σε μια ικανή θέση να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να εντοπίζουν τους  απαραίτητους φυσικούς πόρους.

Για τον Rinzin Phunjok Lama, από το Νεπάλ, οι τοπικές κοινότητες είναι επίσης βασικές. Η δουλειά του στοχεύει στην προστασία όλων των οικοσυστημάτων των Ιμαλαΐων και των θηλαστικών που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης.

Η Gina Moseley από την Αγγλία στοχεύει στη συλλογή πληροφοριών σε μια προσπάθεια δημιουργίας μακροπρόθεσμων λύσεων για το σχέδιό της να οδηγήσει την πρώτη αποστολή για να εξερευνήσει τα βορειότερα σπήλαια του κόσμου και να ξεκλειδώσει λεπτομέρειες για την κλιματική αλλαγή στην Αρκτική.

Για τον Luiz Rocha, από τη Βραζιλία, οι μεσοφοτικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι στον Ινδικό Ωκεανό είναι το επίκεντρο της έρευνάς του, και το έργο του στοχεύει στην προστασία τους.

Οι δέκα κριτές – η ειδικός τεχνολογίας Meena Ganesh, ο καθηγητής νομικής Toshiyuki Kono, η παλαιοντολόγος και ανθρωπολόγος Louise Leakey, ο αστροφυσικός Chris Lintott, η περιβαλλοντολόγος Wanjira Mathai, ο ερευνητής Sam Myers, ο φυσικός και βραβευμένος με Νόμπελ Konstantin Novoselov, ο οικολόγος Jon Paul Rodríguez, o ανθρωπιστής Norbu Tenzing και ο καθηγητής Zhu Dajian – συναντήθηκαν διαδικτυακά το Νοέμβριο για να αποφασίσουν για τους νικητές.

Τα βραβεία είναι συνέχεια της παράδοσης που καθιερώθηκε το 1976 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rolex εκείνη την εποχή, André J Heiniger. Δημιουργήθηκαν για να σηματοδοτήσουν την 50ή επέτειο του ρολογιού Rolex Oyster, και ενώ αρχικά προορίζονταν να είναι για μια φορά – ήταν τόσο δημοφιλή που έγιναν μια τακτική εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες για την Rolex εδώ

More Stories
Μία σουίτα εν πτήσει