Το Μουσείο της Patek Philippe γιορτάζει την 20ή επέτειό του

Το μουσείο της Patek Philippe στη Γενεύη, εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2001 και στεγάζει μια από τις πιο διάσημες και σημαντικές συλλογές ρολογιών στον κόσμο.

Περίπου 2.500 ρολόγια, automatons, πολύτιμα αντικείμενα και μινιατούρες πορτρέτων σε σμάλτο προσκαλούν τον επισκέπτη σε ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από πέντε αιώνες υψηλής ωρολογοποιίας της Γενεύης, της Ελβετίας και της Ευρώπης, προτείνοντας μια καθολική άποψη της παραγωγής της Patek Philippe από το 1839. Αυτό το διεθνούς φήμης μουσείο-κόσμημα στη Γενεύη δίνει τη δυνατότητα σε ειδικούς, συλλέκτες, λάτρεις, αλλά και στο ευρύ κοινό να γνωρίσουν καλύτερα την εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά που αντιπροσωπεύουν η υψηλή ωρολογοποιία και οι συναφείς τέχνες.

Το Μουσείο της Patek Philippe γεννήθηκε από το πάθος ενός άνδρα για την ωρολογοποιία. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Philippe Stern, ο οποίος ήταν πρόεδρος της manufacture εκείνη την εποχή και σήμερα είναι ο επίτιμος πρόεδρός της. Ο Stern άρχισε να “συναρμολογεί” τη συλλογή πολύ πριν σκεφτεί την ιδέα ενός μουσείου. Στην αρχή επικεντρώθηκε στα ρολόγια Patek Philippe, ιδιαίτερα στα πιο περίπλοκα μοντέλα. Το 1980 διεύρυνε το εύρος της αναζήτησής του για να συμπεριλάβει όλα τα ρολόγια που είχαν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία της ωρολογοποιίας από τον δέκατο έκτο αιώνα, μαζί με τους μεγαλύτερους θησαυρούς της τέχνης του σμάλτου, αυτή την ξεχωριστή ειδικότητα της Γενεύης.

Σιγά σιγά συνέθεσε μια από τις πιο ασυνήθιστες συλλογές ρολογιών που υπάρχουν σήμερα. Αλλά ο στόχος του να συγκεντρώσει όλα αυτά τα τεχνικά και αισθητικά αριστουργήματα δεν ήταν μόνο για να ικανοποιήσει τα προσωπικά του γούστα. Σκόπευε επίσης να μοιραστεί την αγάπη του για την τέχνη της ωρολογοποιίας και τη χαρά του για την ανακάλυψη με το ευρύ κοινό. Και με αυτόν τον τρόπο, για να μεταδοθεί το μεγαλείο της παράδοσης της Γενεύης στην υψηλή ωρολογοποιία και να διασφαλιστεί ότι αυτή η πολιτιστική κληρονομιά θα παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές. Και έτσι άρχισε να διαμορφώνεται η ιδέα ενός μουσείου.

Υπό την διεύθυνση των Philippe Stern και Peter Friess, διευθυντή και επιμελητή του μουσείου από το 2014, νέα αποκτήματα συνέχισαν να εμπλουτίζουν τις συλλογές. Οι διατάξεις των δύο κύριων συλλογών έχουν αναδιοργανωθεί, η καθεμία περιλαμβάνει πλέον είκοσι θεματικές περιοχές που αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες πτυχές της ιστορίας του ρολογιού ή του κόσμου της Patek Philippe. Για να συμπληρώσει την ευρεία επιλογή ξεναγήσεων, το μουσείο έχει επίσης εισαγάγει έναν ηχητικό οδηγό, στον οποίο κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω tablet. Αυτή η συσκευή καθιστά δυνατή τόσο την παροχή όλων των απαιτούμενων πληροφοριών για τα εκθέματα όσο και την απεικόνιση του πλαισίου μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν και φορέθηκαν, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ ωρολογοποιίας και επιστήμης, μόδας, καλλιτεχνικών κινημάτων και κοινωνικών αλλαγών.

Ο ηχητικός οδηγός προσφέρει σήμερα περίπου είκοσι ώρες συνοδευτικών πληροφοριών στα Αγγλικά, Γαλλικά ή στα Γερμανικά. Περισσότερες γλώσσες θα είναι διαθέσιμες από το 2023. Οι χρήστες μπορούν να συνθέσουν το δικό τους δρομολόγιο ή να επιλέξουν μια προκαθορισμένη διαδρομή, όπως εκείνη που προτείνει ο ίδιος ο Philippe Stern. Περίπου 10.000 φωτογραφίες συμπληρώνουν αυτήν την εφαρμογή, επιτρέποντας στον χρήστη να κάνει μεγέθυνση σε λεπτομέρειες ή να εξετάσει χαρακτηριστικά που μπορεί να μην είναι ορατά στις προθήκες τπυ μουσείου. Μοντέρνο, διαδραστικό και δυναμικό, αυτό το μοναδικό μέσο ανακάλυψης δίνει στους επισκέπτες την ελευθερία να προσαρμόσουν την επίσκεψή τους στα πιο ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους.

Το ισόγειο παρουσιάζει μια σειρά από πάγκους αντίκες που χρησιμοποιήθηκαν από ωρολογοποιούς και κοσμηματοπώλες και μια συλλογή εργαλείων και μηχανών που χρονολογούνται από τον 18ο έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η συλλογή της Patek Philippe που χρονολογείται από το 1839 έως το 2000. Στον δεύτερο όροφο βρίσκουμε τη συλλογή με όλες τις αντίκες από τον 16ο έως τα μέσα του 19ου αιώνα μέσα από 1.200 διαφορετικά εκθέματα. Ο τρίτος όροφος αφηγείται την ιστορία της Patek Philippe μέσα από μια επιλογή ιστορικών αρχείων που αντιπροσωπεύουν σπουδαία γεγονότα στη ζωή της manufacture, συμπεριλαμβανομένων χειρόγραφων εγγράφων των δύο ιδρυτών της, Antoine Norbert de Patek και Jean Adrien Philippe.

Patek Philippe Museum

Rue des Vieux-Grenadiers 7

1205 Geneva

Ωρες λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 2 μ.μ. – 6 μ.μ
Σάββατο: 10 π.μ. – 6 μ.μ
Κλειστά Κυριακή, Δευτέρα και επίσημες αργίες

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο της Patek Philippe εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για την Patek Philippe εδώ

More Stories
ChronosPlus VideoPedia: Radiomir 1940