Ένα τρίπτυχο μοντέρνου design από την Louis Erard και τον Alain Silberstein

O διάσημος σχεδιαστής ρολογιών δέχεται ξανά την πρόσκληση του ελβετικού οίκου και φέρνει το πρωτοποριακό design του Bauhaus σε τρία νέα καντράν της Louis Erard.

Ένας αρχιτέκτονας που κάποια στιγμή αποφάσισε να γίνει σχεδιαστής ρολογιών και εδραίωσε τη φήμη του με ένα ξεχωριστό, ιδιότροπο, θα μπορούσε να πει κανείς, ύφος, ο Alain Silberstein, ίδρυσε μία από τις πιο εξέχουσες ανεξάρτητες μάρκες ρολογιών της δεκαετίας του 1990. Εγκατεστημένος στο Besançon, το ιστορικό κέντρο της γαλλικής ωρολογοποιίας, το εμπορικό σήμα Alain Silberstein χάθηκε το 2012, αλλά έκτοτε έχει αναζωογονηθεί χάρη στη συνεργασία με την Louis Erard για την οποία αρχικά δημιούργησε ένα προσιτό regulator χειρός, το Louis Erard Le Regulateur ενώ, πιο πρόσφατα, σχεδίασε ένα πολύχρωμο και εντυπωσιακά μεγάλο εκκρεμές, το KB2, πάντα με σχεδιαστικές αναφορές στη σχολή Bauhaus.

Φέτος, η συνεργασία του σχεδιαστή με τη Louis Erard ανανεώνεται με την τριλογία Le Triptyque Louis Erard x Alain Silberstein: τρία ρολόγια με την ίδια κάσα και σχεδιαστικά στοιχεία του Silberstein, το καθένα με διαφορετικές λειτουργίες, τα οποία διατίθενται μεμονωμένα ή και τα τρία μαζί σε ένα συλλεκτικό κουτί.

Το κορυφαίο μοντέλο είναι το αυτόματο Le Chrono Monopoussoir Louis Erard x Alain Silberstein. Ο χρονογράφος στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ περισσότερα από τα άλλα δύο ρολόγια του σετ, τα οποία έχουν ακριβώς ίδιες τιμές αλλά είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους: το La Semaine συνδυάζει ώρα, λεπτά, δευτερόλεπτα και ημερομηνία με τη signature ένδειξη του Silberstein «Smiledays» – στην οποία τα ονόματα των ημερών της εβδομάδας έχουν αντικατασταθεί από emojis. Το Le Régulateur από την άλλη, είναι ένα κλασικό regulator, με κεντρικά λεπτά, την ώρα στο 12 και τα δευτερόλεπτα στο 6.

Le Chrono Monopoussoir Louis Erard x Alain Silberstein

Το κεντρικό κομμάτι είναι η νέα παραλλαγή στο πρώτο ρολόι regulator που γέννησε η συνεργασία της Louis Erard με τον σχεδιαστή: Le Régulateur Louis Erard x Alain Silberstein II. Για άλλη μια φορά, η υπογραφή του Silberstein είναι άμεσα αναγνωρίσιμη: ένας μεγάλος μπλε δείκτης-βέλος για τα λεπτά, ένα κόκκινο τρίγωνο για τις ώρες και ένας μικρός κίτρινος φιδίσιος δείκτης, με το συμβολικό «S» για τα δευτερόλεπτα. Η αφήγηση του χρόνου γίνεται τώρα σχεδόν με παιχνιδιάρικο τρόπο, σε μια χαρούμενη γνώσσα, εκλεπτυσμένη και παιδική ταυτόχρονα, με το καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό βάθος που χαρακτηρίζει όλα τα έργα του Silberstein: ένα παιχνίδι αναλογιών, με αναφορές που κυμαίνονται από το Bauhaus έως την πλούσια ιστορία της ωρολογοποιίας.

Le Régulateur Louis Erard x Alain Silberstein II                                                

Το δεύτερο μοντέλο της τριλογίας είναι εκείνο που φέρνει τη μεγάλη υπογραφή του σχεδιαστή με μια πολύ ιδιαίτερη αναφορά στο καλλιτεχνικό του έργο: το La Semaine Louis Erard x Alain Silberstein. Με τους τρεις χρωματιστούς δείκτες και δύο παράθυρα για την ημερομηνία και την ημέρα της εβδομάδας, αυτό το μοντέλο διαθέτει τον πρωτότυπο εβδομαδιαίο προγραμματιστή που αναπτύχθηκε από τον Silberstein, εύκολα αναγνωρίσιμο σε πολλά σχέδιά του: οι μέρες δεν έχουν ονόματα, αλλά παιχνιδιάρικα χαμόγελα – μικρά, στυλιζαρισμένα πρόσωπα που συμβολίζουν διαφορετικές διαθέσεις και μας υπενθυμίζουν ότι ο χρόνος είναι μια ροή, μια εμπειρία, ένα συναίσθημα που εξελίσσεται μέσα στις μέρες. Αντικαθιστώντας το όνομα της ημέρας της εβδομάδας με μια έκφραση, ένα μικρό πρόσωπο στο οβάλ άνοιγμα αλλάζει από θλιβερό (Δευτέρα) σε χαρούμενο καθώς η εβδομάδα προχωρά. Όπως στα πρωτότυπα του Silberstein, το λευκό οβάλ άνοιγμα είναι τοποθετημένο πάνω από το παράθυρο της ημερομηνίας στο 6.

La Semaine Louis Erard x Alain Silberstein

Το Chrono Monopoussoir Louis Erard x Alain Silberstein έχει την ίδια διάμετρο των 40mm με τα άλλα δύο μοντέλα, αλλά, λόγω του μηχανισμού του χρονογράφου, το πάχος της κάσας είναι μεγαλύτερο (13,9mm). Το ματ μαύρο καντράν προσφέρει μια τολμηρή αντίθεση για τον κόκκινο κυκλικό δείκτη της ώρας με την τριγωνική κατάληξη, το μακρύ μπλε βέλος ως δείκτη λεπτών και το υποκαντράν για τα 30 λεπτά του χρονογράφου στο 12. Το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού πίσω μέρος της κάσας αποκαλύπτει τον αυτόματο Caliber SW 500MPCa της Sellita (η ονομασία MPCa αφορά την παραλλαγή του monopusher ενός τυπικού Sellita SW 500), ο οποίος εκτελεί 28.800 ταλαντώσεις/ώρα, φέρει 25 λίθους και προσφέρει power reserve 48 ωρών, ενώ είναι εφοδιασμένος με προσαρμοσμένο skeleton ρότορα της Louis Erard.

Chrono Monopoussoir Louis Erard x Alain Silberstein

«Ένα ρολόι είναι μια αναζήτηση για αρμονία», λέει ο Alain Silberstein. «Ακριβώς όπως σε μια χορωδία ή σε μια ορχήστρα, όπου κάνεις πρόβες μέχρι να βρεις κάτι σίγουρο, τη μαγεία της σύνθεσης. Αυτά τα ρολόγια είναι φτιαγμένα για να ξυπνήσουν το εσωτερικό παιδί σε όλους μας, και η δουλειά μου τελειώνει πραγματικά όταν κάνει κάποιον να χαμογελάσει. Χωρίς την ελευθερία που μου έδωσε η Louis Erard, θα ήταν αδύνατο να πετύχω αυτόν τον στόχο».

Τα Le Régulateur Louis Erard x Alain Silberstein II και Louis Erard x Alain Silberstein στοιχίζουν 3.500 ευρώ ενώ το Chrono Monopoussoir Louis Erard x Alain Silberstein στοιχίζει 4.500 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Louis Erard εδώ.

More Stories
ICE WATCH: Η συλλογή Glitter