Το επετειακό Reverso Tribute Nonantième της Jaeger-LeCoultre

Nonantième: η ενενηκοστή χρονιά από την παρουσίαση του εμβληματικού Reverso, του ρολογιού με τη στρεπτή κάσα που δημιούργησε το grande maison για τους παίκτες του έφιππου πόλο.

Κατά παράδοξο τρόπο, στα 60 πρώτα χρόνια της ιστορίας του, το Reverso παρέμεινε ένα απλό ρολόι χωρίς complications. Κάτι που άλλαξε μόλις το 1991, εποχή αναγέννησης του μηχανικού ρολογιού μετά την κρίση του quartz, με το Reverso Soixantième, που υποστήριζε ενδείξεις ημερομηνίας και power reserve. Ακολούθησαν, το 1993, το Reverso Tourbillon και, το 1994, το Reverso Répétition Minutes, που άνοιξαν τον δρόμο για δημιουργίες υψηλής πολυπλοκότητας όπως τo Reverso Grande Complication à Triptyque, με τρία διαφορετικά καντράν που ένωσαν τον αστικό με τον αστρικό και τον διηνεκή χρόνο.

Σ’ αυτή την ιστορική γραμμή, το Nonantième είναι ένας νέος συνδυασμός κλασικών complications. Διαστάσεων 49,4×29,9mm, η κάσα από ροζ χρυσό με τον χαρακτηριστικό γραμμικό διάκοσμο πλαισιώνει ένα επάργυρο καντράν με φινίρισμα Sunray και δείκτες Dauphine. Στο 6, η ένδειξη των φάσεων της σελήνης συνυπάρχει με τα μικρά δευτερόλεπτα, ενώ στο 12 βρίσκεται η ένδειξη της ημερομηνίας σε μεγάλο διπλό παράθυρο πλαισιωμένο με ροζ χρυσό.

Η έκπληξη βρίσκεται στην οπίσθια όψη της στρεπτής κάσας, στην οποία πρωταγωνιστούν δύο ανοίγματα διαφορετικού μεγέθους, σε σχήμα «8». Στο μικρότερο, άνω παράθυρο βρίσκεται η ψηφιακή ένδειξη της ώρας που προωθείται με ημι-άλματα – μια complication που βλέπουμε για πρώτη φορά σε Reverso, η οποία ανακαλεί τις ψηφιακές ενδείξεις που ανέπτυξε η manufacture τη δεκαετία του 1930 για τα ρολόγια χειρός της. Στο μεγάλο, κάτω άνοιγμα, ο χρήστης μπορεί να διαβάσει τα λεπτά σε δίσκο ο οποίος περιστρέφεται κάτω από μια πλάκα τριών τετάρτων.

Λακαρισμένη σε έντονο μπλε και διακοσμημένη με χρυσά αστέρια, είναι προϊόν του Atelier des Métiers Rares της manufacture. Στον μικρό κύκλο στο κέντρο, πάνω από το λογότυπο «JL», ένας χρυσός ήλιος κι ένα φεγγάρι περνούν διαδοχικά πάνω απ’ τον ορίζοντα, σε μια εκφραστική εκδοχή της ένδειξης ημέρας/νύχτας. Φυσικά, για το μοντέλο αυτό, η Jaeger-LeCoultre ανέπτυξε έναν νέο μηχανισμό: τον Caliber 826 με χειροκίνητο κούρδισμα, ο οποίος αποτελείται από 230 εξαρτήματα και προσφέρει power reserve 42 ωρών. Αδιάβροχο ως τα 30μ., το ρολόι φοράει μαύρο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα. Διατίθεται σε limited edition 190 κομματιών.

Περισσότερες πληροφορίες για την Jaeger-LeCoultre εδώ. 

More Stories
Το νέο ρολόι του James Bond