H νέα συλλογή Super AVI της Breitling τιμά τέσσερα θρυλικά αεροπλάνα

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξει κανείς στο αν οι μάρκες ακολουθούν τις μόδες ή τις δημιουργούν οι ίδιες. Σε μια εποχή που λατρεύει το vintage, η Breitling φαίνεται να παίζει στα σίγουρα, επενδύοντας στην ιστορία της και επαναφέροντας στην επικαιρότητα, το ένα μετά το άλλο, μοντέλα από το ένδοξο παρελθόν της. Ένα από αυτά είναι το θρυλικό Co-Pilot του 1953, το remake του οποίου παρουσιάστηκε πέρυσι. Φέτος, το ίδιο ρολόι ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της σειράς χρονογράφων Super AVI (εκ του AVIation), η οποία παρουσιάστηκε στις 17 Νοεμβρίου στο ψηφιακό, έκτο κατά σειρά Summit της manufacture.

Με το λανσάρισμά της να αποτελεί για την Breitling ένα είδος «επιστροφής στις ρίζες» της (ως ηγέτιδας στην κατασκευή ρολογιών για πιλότους), η συλλογή περιλαμβάνει πέντε μοντέλα που αποτίνουν φόρο τιμής σε τέσσερα θρυλικά μονοθέσια μαχητικά αεροσκάφη: τα αμερικανικά North American P-51 Mustang, Vought F4U Corsair και Curtiss P-40 Warhawk (το ρύγχος του οποίου στόλιζε συχνά το ανοιχτό στόμα ενός καρχαρία), αλλά και το βρετανικό de Havilland Mosquito, το οποίο αποκλήθηκε και «Ξύλινο Θαύμα», λόγω της ασυνήθιστης κατασκευής του σκελετού του από ξύλο.

Η φωτογράφησή τους, για τις ανάγκες της καμπάνιας της Breitling, έγινε στον αέρα από τον εξειδικευμένο φωτογράφο Bradley Wentzel: τον Αύγουστο, οι πιλότοι Raymond Fowler (North American Aviation Mustang), John Fuentes (Vought 4FU Corsair), Mike Spalding (de Havilland Mosquito) και Taylor Stevenson (Curtiss P-40 Warhawk) απογείωσαν αυτά τα -αναπαλαιωμένα μεν αλλά ηλικίας 75-80 ετών- αεροπλάνα στον ουρανό πάνω από την παραλία της Βιρτζίνια. Ήταν η πρώτη φορά που οι τέσσερις πιλότοι πέταξαν μαζί και η πρώτη φορά που αυτά τα αεροσκάφη βρέθηκαν σε κοινό σχηματισμό, που κατά διαστήματα τα έφερνε σε απόσταση 2 μέτρων και σε ταχύτητες άνω των 200mph.

 

Επιστρέφοντας στο έδαφος, σημειώνουμε πως όλα τα μοντέλα Super AVI λειτουργούν με τον αυτόματο Caliber B04 της Breitling, ο οποίος φέρει πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC. Υποστηρίζοντας λειτουργίες χρονογράφου και GMT, λειτουργεί στα 4Hz (28.800 ταλαντώσεις/ώρα), φέρει 47 λίθους και προσφέρει power reserve 70 ωρών, ενώ διαθέτει column wheel και κάθετο συμπλέκτη. Οι κάσες έχουν διάμετρο 46mm και φέρουν αντιθαμβωτικό κρύσταλλο ζαφειριού μπροστά και απλό πίσω.

Στα δύο μοντέλα Super AVI P-51 Mustang είναι κατασκευασμένες από ατσάλι ή ροζ χρυσό 18Κ και συνδυάζονται, αντίστοιχα, με καντράν σε μαύρο ή ανθρακί χρώμα, και δερμάτινα λουράκια σε χρυσό-καφέ ή μαύρο χρώμα.

Τα μοντέλα Super AVI Tribute to Vought F4U Corsair, Super AVI Curtiss Warhawk και Super AVI Mosquito έχουν κάσες από ατσάλι και καντράν σε μπλε, χακί ή μαύρο χρώμα, ενώ φορούν δερμάτινα λουράκια σε μαύρο ή καφέ χρώμα. Όλα τα ρολόγια έχουν στεφάνες που περιστρέφονται προς αμφότερες τις κατευθύνσεις, με 12ωρη κλίμακα που χρησιμεύει στην ανάγνωση της δεύτερης χρονικής ζώνης. Είναι αδιάβροχα ως τα 100μ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Breitling εδώ

More Stories
Horological Alchemy – The Mecavers project by Denis Flageollet