H νέα Top Time συλλογή της Breitling αντλεί έμπνευση από τρία εικονικά αυτοκίνητα των 60’s

Η νέα συλλογή Top Time Classic Cars Capsule Collection της Breitling αποτελεί μια ξεχωριστή γιορτή του design και της ελευθερίας όχι μόνο γιατί αποτίει φόρο τιμής σε τρία κλασικά (και συμβολικά) σπορ αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1960, αλλά γιατί ξαναζωντανεύει το πνεύμα της πρωτοπορίας μιας αξέχαστης εποχής.

Μια νέα και απολύτα αντισυμβατική τριάδα αγωνιστικών χρονογράφων αντλεί έμπνευση από τρία συμβολικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’60: τη Chevrolet Corvette, το Ford Mustang και το Shelby Cobra, τρία πραγματικά σύμβολα της αμερικανικής κουλτούρας αυτοκινήτων. Τα ίδια τα ρολόγια της νέας συλλογής Top Time Classic Cars Capsule Collection αποτελούν τρεις σύγχρονες εκδοχές ενός κλασικού μοντέλου από την ίδια δεκαετία, όταν ο Willy Breitling αποφάσισε να λανσάρει έναν χρονογράφο για τους «νέους και δραστήριους επαγγελματίες». Και τα τρία ρολόγια, το καθένα στο συμβολικό χρώμα του κάθε αυτοκίνητου, κλείνουν το μάτι όχι μόνο στους πρώτους χρονογράφους της Breitling αλλά και στο αξεπέραστο σχεδιασμό των τριων αυτοκινήτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν ζωντανά παραδείγματα μηχανικής ιστορίας. Απλά, οι σημερινές σύγχρονες (αλλά με μπόλικη ρετρό νοσταλγία) ερμηνείες των ρολογιών της Breitling εστιάζουν ίσως λίγο περισσότερο στο νεανικό και, σταθερά, ελεύθερο πνεύμα.

Βreitling Top Time Classic Cars Capsule Collection

Αυτοί οι νέοι χρονογράφοι με έντονα πάνω τους τα χαρακτηριστικά των τριών αυτοκινήτων ξεχωρίζουν για τα έντονα χρώματα στα καντράν, με πορτοκαλί και κίτρινες ή κόκκινες και μπλε πινελιές και τα αντίστοιχα δερμάτινα λουράκια να ταιράζουν στο κάθε μοντέλο. Η κάσα τους είναι από κατασκευασμένη από ατσάλι και φέρει κυρτό κρύσταλλο ζαφειριού με διπλή αντιανακλαστική επικάλυψη, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα μπουτόν σε σχήμα πιστονιού. Το κάθε ένα στην πλάτη του έχει χαραγμένο το λογότυπο του κάθε αυτοκινήτου που συμβολίζει με εντυπωσιακές λεπτομέρειες, ενώ και τα τρία είναι αδιάβροχα έως 100 μέτρα.

Breitling Top Time Chevrolet Corvette Ref. A25310241K1X1

Η νέα συλλογή περιλαμβάνει το Top Time Chevrolet Corvette σε κόκκινο και μαύρο, βασισμένο στο εντυπωσιακό σχέδιο της Corvette C2 από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η οποία συχνά αναφέρεται ως “Sting Ray” από τους λάτρεις.

Breitling Top Time Ford Mustang Ref. A253101A1L1X1

Έπειτα, υπάρχει η πράσινη και καφέ έκδοση Top Time Ford Mustang, εμπνευσμένη από ένα αυτοκίνητο το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ το 1964, πυροδοτώντας ένα νέο είδος συμπαγών και προσιτών σπορ αυτοκινήτων. Σύντομα κατέκτησε μια εμβληματική θέση στα χέρια των ροκ σταρ και των ηθοποιών του Χόλιγουντ και έπαιξε επίσης πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στην μεγάλη οθόνη.

Breitling Top Time Ford Mustang Ref. A41315A71C1X2

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η έκδοση Top Time Shelby Cobra σε μπλε και λευκό κατράν και καφέ λουράκι. To σχέδιο του και ο χρωματικός συνδυασμός για αυτό το ρολόι περιστρέφεται γύρω από το φοβερό όχημα που δημιούργησε ο εμβληματικός Αμερικανός οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων Carroll Shelby για τους αγώνες στους οποίους έτρεχε τη δεκαετία του 1960, ο οποίος ανάμειξε τον κλασικό σχεδιασμό του βρετανικού σασί με την αμερικανική εφευρετικότητα και τη μηχανική των αγώνων. Το ρολόι είναι βασισμένο σε μια από τις σχεδιαστικές του εργασίες βαφής: μπλε με άσπρες ρίγες αγώνων.

Μέσα στις κάσες των 42mm των εκδόσεων Chevrolet Corvette και Ford Mustang χτυπά ένας μηχανισμός με πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC: o αυτόματος Breitling Caliber 25, με power reserve 42 ωρών. Και τα δύο ρολόγια παρουσιάζουν στα καντράν τους τα λογότυπα των αυτοκινήτων που αντιπροσωπεύουν, στη θέση 12.

Μέσα στην ελαφρώς μικρότερη, 40mm, κάσα του Top Time Shelby Cobra χτυπά ο πιστοποιημένος από το COSC μηχανισμός Breitling Caliber 41, με power reserve 42 ωρών. Διαθέτει λευκή περιμετρική κλίμακα ταχυμέτρου και δύο λευκά υποκαντράν σε λευκό, για έντονο κοντράστ, καθώς και το λογότυπο του Cobra στο 6.

Τα τρία αυτοκίνητα που ενέπνευσαν το σχεδιασμό της νέας σειράς Top Time της Breitling είναι αναμφίβολα, τρία σημαντικά σύμβολα ελευθερίας και χαράς. Η δεύτερη γενιά Chevrolet Corvette, η οποία μπήκε στη γραμμή παραγωγής από το 1963 έως το 1967, είναι ίσως η πιο περιζήτητη έκδοση αυτού του αμερικανικού θρύλου. Το “Sting Ray” πήρε το τελικό σχήμα και κατασκευάστηκε βάσει ενός πρωτοτύπου το οποίο είχε αποκλειστικά φτιαχτεί για πίστες και αγώνες το 1959. Χάρη στο γοητευτικό του σχήμα, το σώμα αυτού του αυτοκινήτου είναι ένα θαύμα του μηχανοκίνητου σχεδιασμού και φαντάζει αξιοθαύμαστο μέχρι σήμερα. Και με την απόδοσή του τόσο στο δρόμο όσο και στην πίστα, πυροδοτεί τη φαντασία των θαυμαστών του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο.

To Ford Mustang πρώτης γενιάς, κατασκευάστηκε από το 1964 έως το 1969, ήταν ένα συμπαγές μοντέλο, προσιτό και απόλυτα σπορ. Με μερικά μοντέλα να ταιριάζουν με την εικόνα τους σε οικογένειες και με άλλα να φαίνονται πιο ιδανικά για αθλητικές δραστηριότητες, το Ford Mustang έγινε γρήγορα ένα εικονικό μοντέλο, ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους ροκ σταρ και τους ηθοποιούς. Εμφανίστηκε επίσης σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ταινίες της εποχής. Οι λάτρεις της αυτοκινητοβιομηχανίας γνωρίζουν ότι το πρωτότυπο Mustang βοήθησε να καθιερώσει τον ορισμό του “cool” μιας ολόκληρης γενιάς. Αυτός ο αγαπημένος ζωντανός θρύλος είναι ακόμα σε παραγωγή και παραμένει τόσο δεμένος με τους σημερινούς του φανς όσο ήταν στη δεκαετία του εξήντα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο νικητής του Le Mans Carroll Shelby φανταζόταν ένα αυτοκίνητο το οποίο θα συνδύαζε το σχεδιασμό ενός βρετανικού σασί με την αμερικανική μηχανική των αθλητικών αγώνων. Δημιούργησε το Shelby Cobra, ένα σπορ αυτοκίνητο που ταίριαζε έξυπνα ένα μικρό, ελαφρύ σασί με έναν ισχυρό, αξιόπιστο και δυνατό αμερικανικό κινητήρα. Όταν παρουσιάστηκε το 1962, το Cobra γνώρισε άμεση επιτυχία. Το αρχικό Shelby Cobra εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο και άκρως περιζήτητο αυτοκίνητο μέχρι σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Breitling εδώ. 

More Stories
Gig on a Wing