H μυστηριώδης νοσταλγία του Blancpain Air Command Flyback Chronograph

O μύθος του Air Command κάνει λόγο για ένα από τα πιο σπάνια, περιζήτητα και μυστηριώδη ρολόγια που δημιούργησε ποτέ η Blancpain.

Πρόκειται για έναν pilot χρονογράφο της δεκαετίας του ’50, που δεν εισήλθε ποτέ στη διαδικασία της παραγωγής: η Blancpain κατασκεύασε καθώς φαίνεται μόνο μερικές δεκάδες κομμάτια (για στρατιωτική χρήση) προτού εγκαταλείψει το project. Αλλά όχι οριστικά. Το 2019, η μάρκα παρουσίασε σε περιορισμένη έκδοση ένα σχεδόν πιστό remake του μοντέλου, το οποίο γρήγορα έγινε sold-out.

Φέτος, σειρά έχουν δύο εκσυγχρονισμένες εκδοχές με μπλε καντράν και κάσα από ροζ χρυσό ή τιτάνιο βαθμού 23 – ένα κράμα που σπάνια χρησιμοποιείται στην ωρολογοποιία. Αρχίζουμε την περιγραφή από τα ενδότερα και τον αυτόματο Caliber F388B – παραλλαγή του υψηλής συχνότητας Caliber F385, ο οποίος εφαρμόζεται στους χρονογράφους της συλλογής Fifty Fathoms Bathyscaphe. Αποτελούμενος από 293 εξαρτήματα, εκτελεί 36.000 ταλαντώσεις/ώρα, φέρει 35 λίθους και προσφέρει power reserve 50 ωρών, διαθέτοντας ελατήριο και τροχό τυμπάνου από πυρίτιο.

Υποστηρίζει χρονογράφο με λειτουργία flyback (εξαιρετικά χρήσιμη για τους πιλότους), ενώ ενσωματώνει column wheel και κάθετο συμπλέκτη, που εξασφαλίζει ομαλή εκκίνηση και παύση του χρονογράφου, χωρίς απότομα τινάγματα. Η κάσα έχει διάμετρο 42,5mm και φέρει κρύσταλλο ζαφειριού, μπροστά και πίσω, σε στυλ «glass box», που υπογραμμίζει τον vintage χαρακτήρα του ρολογιού.

Η περιστρεφόμενη στεφάνη με ένθετο από κεραμικό φέρει αριστερόστροφη κλίμακα των λεπτών, για την αντίστροφη μέτρηση του χρόνου ως την άφιξη σ’ έναν προορισμό. Σε βαθύ μπλε, το καντράν φέρει ton-sur-ton υποκαντράν για τις 12 ώρες και τα 30 λεπτά του χρονογράφου, ενώ η αναγνωσιμότητα εξασφαλίζεται χάρη στα εναλλασσόμενα φινιρίσματα (Sunray για το καντράν, κοχλιωτό για τα totalizers), αλλά και τη χρήση Super-LumiNova στους δείκτες και τις ενδείξεις του καντράν και της στεφάνης. Το ρολόι είναι αδιάβροχο ως τα 30μ. και φοράει λουράκι από calfskin σε μπλε χρώμα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Blancpain εδώ. 

Αποκλειστική διάθεση: Kassis 

More Stories
SIHH 2016: Το θρυλικό LaFerrari της Hublot αποκαλύπτεται