Μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών Ibus σε χωράφια βαμβακιού στη Νότια Ιάβα, στην Ινδονησία. Οι αγρότισσες που συνεργάζονται με τη SukkhaCitta μαθαίνουν πώς να καλλιεργούν βαμβάκι, ενώ συγχρόνως φροντίζουν για την αναγέννηση του εδάφους

Rolex: Για τον πλανήτη και τον άνθρωπο

Η Rolex ανακοίνωσε τα ονόματα των πέντε πρωτοπόρων, που στηρίζει έμπρακτα με τα Rolex Awards for Enterprise

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της, Perpetual Planet, η Rolex απονέμει κάθε δύο χρόνια τα Rolex Awards for Enterprise: ένα μέσο με το οποίο χρηματοδοτεί και προβάλλει το έργο ανθρώπων που μοχθούν για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και την επιβίωση του πλανήτη μας. Στα 48 χρόνια που τρέχει αυτό το διετές πρόγραμμα, η manufacture έχει υποστηρίξει με πράξεις τις πρωτοβουλίες 160 Laureates (όπως τους αποκαλεί), οι οποίες είχαν θετικό αντίκτυπο σε 65 χώρες. Με αφετηρία το 2023, η Rolex ανακοίνωσε με περηφάνια πως στηρίζει τα projects του Περουβιανού βιολόγου Constantino Aucca Chutas, της επιχειρηματία από την Κένυα Βeth Koigi, του ειδήμονα στα πρωτεύοντα Inza Koné από την Ακτή του Ελεφαντοστού, της επιχειρηματία από την Ινδονησία Denica Riadini-Flesch και του Κινέζου ειδικού στην τηλεπισκόπηση Liu Shaochuang.

Το project του βιολόγου Constantino Aucca Chutas έχει ως στόχο την αποκατάσταση και την προστασία δασικών οικοσυστημάτων στις Άνδεις. Ιδρυτής της Asociacion Ecosistemas Andinos (ECOAN) και συνιδρυτής της Accion Andina, ο Chutas έχει φυτέψει 4,5 εκατομμύρια δέντρα, έχει εμπλέξει στις δράσεις του περισσότερες από 60 τοπικές κοινότητες και έχει δημιουργήσει 16 προστατευμένες περιοχές στα βουνά των Άνδεων.

Η νεαρή Κενυάτισσα Βeth Koigi θα παρέχει ηλιακές γεννήτριες που συλλέγουν νερό από την ατμόσφαιρα σε 3.000 άτομα σε 10 κοινότητες, που έχουν άμεση ανάγκη από καθαρό, πόσιμο νερό. Από το 2017, οπότε ίδρυσε τη start-up Majik Water, οι γεννήτριες της Koigi παράγουν πάνω από 200.000 λίτρα πόσιμου νερού τον μήνα. Ο αντίκτυπος αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι τεράστιος: εκτιμάται πως ο μισός πληθυσμός της Κένυας δεν έχει σήμερα πρόσβαση σε καθαρό νερό ενώ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα μπορούσε, μέχρι το 2030, να ζει σε περιοχές με σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό.

Η πρωτοβουλία του ζωολόγου, ειδικού στα πρωτεύοντα θηλαστικά, Inza Koné, στοχεύει στην προστασία ενός δάσους με πλούσια βιοποικιλότητα στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στην προφύλαξη της απειλούμενης πανίδας του και τη μείωση της φτώχειας στην περιοχή. Ύστερα από χρόνια συνεργασίας με τους ντόπιους, οι προσπάθειες του Koné είχαν ως αποτέλεσμα την ίδρυση του φυσικού καταφυγίου Tanoé-Ehy Forest το 2021, το οποίο διαχειρίζεται η ίδια η κοινότητα. Το βραβείο της Rolex θα του επιτρέψει να κάνει τα επόμενα βήματα στη διατήρηση της εκπληκτικής βιοποικιλότητας στην περιοχή, την υποστήριξη της κοινότητας και την ανάδειξη βιώσιμων μέσων για τη διαβίωσή της.

Χάρη στην υποστήριξη της Rolex, η επιχειρηματίας Denica Riadini-Flesch θα επεκτείνει την αναγεννητική της αλυσίδα εφοδιασμού «farm-to-closet», ενδυναμώνοντας τις γυναικείες κοινότητες και διατηρώντας τις τοπικές κουλτούρες της Ινδονησίας. Ύστερα από μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα στο πεδίο των οικονομικών, η Riadini-Flesch ίδρυσε τη SukkhaCitta, μέσω της οποίας συνεργάζεται με τεχνίτριες της υπαίθρου, παρέχοντάς τους επιχειρηματικές δεξιότητες, εκπαίδευση γύρω από τη διαχείριση του περιβάλλοντος, αλλά και πελάτες σε 32 χώρες σ’ όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο ειδικός στην τηλεπισκόπηση Liu Shaochuang θα συνεχίσει τις μελέτες του στα ενδιαιτήματα των άγριων καμηλών, ενόψει της δημιουργίας δύο νέων καταφυγίων, με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων άγριων κοπαδιών τους. Ο Shaochuang έχει παίξει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των κινέζικων ρόβερ για αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. Χάρη στην εξειδίκευσή του, θα παρακολουθεί δορυφορικά τις άγριες καμήλες στις περιοχές της ερήμου Gobi σε Κίνα και Μογγολία, με σκοπό να διασφαλίσει την επιβίωσή τους στο μέλλον.

More Stories
Νέο πρόσωπο για την MB&F και τις M.A.D. Gallery