The Watch Library

Μια νέα πρωτοβουλία φέρνει τη γνώση πιο κοντά στους λάτρεις του ρολογιού

 

Το Watch Library είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο άρχισε τη δράση του τον Φεβρουάριο του 2022 με τη δέσμευση να διατηρήσει και να προωθήσει την παγκόσμια κληρονομιά της Ωρολογοποιίας. Στο πλαίσιο του Geneva Watch Days, τον Αύγουστο, το ίδρυμα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, ανακοινώνοντας το λανσάρισμα της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του, www.watchlibrary.org, η οποία περιλαμβάνει ήδη περισσότερες από 320.000 αρχειακά έγγραφα σχετικά με την Ωρολογοποιία.

H ιδέα γεννήθηκε όταν το περιοδικό Europa Star ψηφιοποίησε τα δικά του αρχεία, με περιοδικά για την Ωρολογοποιία σχεδόν ενός αιώνα. Με αφετηρία το πάθος της για την τέχνη του ρολογιού, η οικογένεια Maillard, εκδότες του περιοδικού, αποφάσισε να βοηθήσει στη διαφύλαξη της κληρονομιάς της Ωρολογοποιίας για τις μελλοντικές γενιές. Έτσι, τον Μάρτιο του 2020 ένωσε τις δυνάμεις της με την Martine Depresle (The Talented) για να συλλάβουν, να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν το έργο.

Το Watch Library Foundation σχεδιάστηκε ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για να διευκολύνει την πρόσβαση στα έγγραφα και να επιτρέψει την εφαρμογή πολιτικής ανοιχτών δεδομένων. Ιδρύθηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ  τον Φεβρουάριο του 2022 του χορηγήθηκε από την Ελβετική Συνομοσπονδία φιλανθρωπικό καθεστώς. Βασική πεποίθηση των δημιουργών του είναι ότι η πρόσβαση σε όλη αυτή την πληροφορία θα τονώσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία σε ολόκληρο τον κλάδο.

Εξέχοντα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Musée International d’Horlogerie στο La Chaux-de-Fonds και Horological Society της Νέας Υόρκης, έσπευσαν να ενταχθούν στο έργο και να δεσμευτούν να υπηρετήσουν την αποστολή του ιδρύματος. Οι Audemars Piguet και Richard Mille ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές και συνέβαλαν καθοριστικά στην εκκίνησή του. Σύντομα στηρίχθηκε και από άλλες μάρκες, όπως η TAG Heuer. Μια επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς έχει επιφορτιστεί με τον εντοπισμό και την επικύρωση της συνάφειας των αρχείων που θα διατηρηθούν και θα ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία είναι ήδη προσβάσιμη για το κοινό από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας φιλοξενεί πάνω από 320.000 έγγραφα και σελίδες από δώδεκα διαφορετικές πηγές, στα γαλλικά και στα αγγλικά, ενώ σύντομα θα προστεθούν έγγραφα στα γερμανικά και τα ισπανικά, καθώς και αρχεία σχετικά με το ρολόι από πολιτιστικά ιδρύματα στην Ασία.

More Stories
Επίδειξη Ready-To-Wear της Dior στη Μόσχα