Roger Cooper & Andrew Herman: Οι συνιδρυτές της Panzera μιλούν στο Chronos Plus

Δύσκολα πιστεύει κανείς ότι ένα καλό αυτόματο ρολόι θα μπορούσε να έρχεται από την Αυστραλία. Οι Roger Cooper και Andrew Herman, συνιδρυτές της Panzera, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Η Panzera είναι πάνω απ’ όλα προϊόν αγάπης. Της κοινής αγάπης των Αυστραλών Roger Cooper και Andrew Herman για τα κλασικά αυτόματα ρολόγια. Αμφότεροι με χρόνια εμπειρίας σε κρίσιμα πόστα σχετιζόμενα με το retail και τις πωλήσεις, άρχισαν να δημιουργούν ρολόγια για τον εαυτό τους και τους φίλους τους, αντλώντας έμπνευση από το παρελθόν. Σύντομα, εκείνες οι πρώτες δημιουργίες απέκτησαν συλλεκτική αξία οδηγώντας το 2009, στην ίδρυση της Panzera, με έδρα στο Σίδνεϊ.

Εμμένοντας στο value for money, που εκτείνεται από το design και την ποιοτική κατασκευή ως την κομψή συσκευασία, την αποτελεσματική εξυπηρέτηση πελατών και την εκτεταμένη εγγύηση, η Panzera δηλώνει σήμερα το «παρών» σε περισσότερες από 50 χώρες, με πάνω από 100.000 χρήστες των ρολογιών της παγκοσμίως. Όλες οι κρίσιμες διαδικασίες παραγωγής τους, από το αρχικό design μέχρι τη συναρμολόγηση και τον έλεγχο ποιότητας γίνονται στα εργαστήρια της μάρκας στο Σίδνεϊ και στο Λουγκάνο. Μιλώντας με τους δύο άνδρες, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως το καλό ρολόι δεν είναι θέμα τιμής.

Panzera Time Master 42 – Automatic

Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας «φιλία» στη δημιουργία και την εξέλιξη μιας επιχειρηματικής συνεργασίας;

Roger Cooper: Σίγουρα ο παράγοντας «φιλία» ήταν για εμάς ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Είμαστε παλιοί φίλοι και γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα τα πηγαίναμε καλά και ως συνεταίροι – κάτι για το οποίο δεν θα ήταν σίγουροι δύο ξένοι που θα ξεκινούσαν μαζί μια επιχείρηση. Επίσης, στο ξεκίνημα μια νέας επιχείρησης με διεθνή χαρακτήρα όπως η Panzera, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά λίγοι για να τα κάνουν. Δεν μπορείς πάντα να κάνεις αυτά που πρέπει να γίνουν σ’ ένα συνηθισμένο οκτάωρο 9 με 5, το οποίο συχνά καταλήγει στη βάση του 24×7! Γι’ αυτό είναι σπουδαίο να έχεις δίπλα σου έναν φίλο, με τον οποίο μπορείς να επικοινωνείς και να δουλεύεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, χωρίς να περιορίζεσαι από τα ωράρια εργασίας ή τα Σαββατοκύριακα. Ως φίλοι που είμαστε, γνωρίζουμε τις αρετές και τις αδυναμίες του καθενός κι έτσι ήταν εύκολο να αναθέτουμε τους κατάλληλους ρόλους ώστε να αξιοποιούμε καλύτερα τις πρώτες. Ως φίλοι, είχαμε πάντα έναν κοινό ενθουσιασμό για τα ρολόγια, κάτι που πραγματικά μας βοήθησε να διατηρήσουμε στην εταιρεία μια θετική ενέργεια. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στα πολύ πρώτα βήματα της Panzera, όταν χρειαζόταν πολλή προσπάθεια και μεγάλη επένδυση χωρίς κάποιο σπουδαίο αντίκρισμα.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τα ρολόγια Panzera να ξεχωρίζουν;

Roger Cooper: Πρώτα απ’ όλα το design. Πάντα σχεδιάζαμε ρολόγια τα οποία θα θέλαμε να φορέσουμε, χωρίς να μας ενδιαφέρει η μόδα ή η εμπορικότητα. Τα ρολόγια μας ήταν πάντα μεγάλα, τολμηρά και αρρενωπά, τα οποία υποδηλώνουν ποιος είναι εκείνος που τα φοράει. Όλα είναι εξοπλισμένα με αυτόματους μηχανισμούς και αυτό μας διαφοροποιεί από τα μαζικής παραγωγής fashion watches με μηχανισμούς quartz, προσελκύοντας ανθρώπους που εκτιμούν ή ίσως συλλέγουν μοναδικά ρολόγια. Θέλαμε να αποκτήσουμε ένα μικρό ίσως αλλά πιστό κοινό, με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με εμάς για το design Panzera και φαίνεται πως τα έχουμε καταφέρει. Σήμερα έχουμε εκεί έξω ένα πολύ πιστό και παθιασμένο fan club. Πολλοί από τους πελάτες μας έχουν δύο, τρία ή περισσότερα ρολόγια Panzera και αυτό είναι για εμάς σημάδι επιτυχίας.

Κατά δεύτερον, τα ρολόγια μας δείχνουν πολύ πιο ακριβά και εκλεκτά σε σχέση με την τιμή που πληρώνουν οι πελάτες μας. Αυτό επιβεβαιώνεται άμεσα από τους ίδιους, αλλά και έμμεσα από τα σχόλια που λαμβάνουν από τους φίλους τους όταν τους δείχνουν ένα από τα ρολόγια μας. Πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν ότι ένα Panzera φαίνεται και έχει την αίσθηση ενός high-end ρολογιού που μπορεί να στοιχίζει 4-5 φορές περισσότερο. Εμείς υποστηρίζουμε αυτή την αίσθηση της υψηλής αξίας με εγγύηση δύο χρόνων, συσκευασία υψηλής ποιότητας και γρήγορη παράδοση σε όλο τον κόσμο. Προσφέροντας τα ρολόγια μας απευθείας στον καταναλωτή, μπορούμε να παρέχουμε αυτό το επίπεδο της καθολικής ποιότητας, χωρίς συμβιβασμούς παρά τις πολύ ελκυστικές τιμές μας.

Panzera Aquamarine 45 Atlantic Command

Οι συλλογές σας αποπνέουν μια έντονα ρετρό διάθεση. Γιατί επιλέξατε αυτή τη σχεδιαστική προσέγγιση;

Andrew Herman: Η ιδέα πίσω από τα αρχικά μας σχέδια ήταν να δανειστούμε στοιχεία από ρετρό ή κλασικά ρολόγια που μας άρεσαν και να προσθέσουμε δικά μας σχεδιαστικά στοιχεία και βελτιώσεις για να τα κάνουμε πιο σύγχρονα και χρηστικά. Στο London Watch Show του 2014, τα σχέδιά μας διακρίθηκαν ως τα καλύτερα «Modern Vintage», χαρακτηρισμός που αντικατόπτριζε με ακρίβεια τις συλλογές μας εκείνη την εποχή, αλλά και την κατεύθυνση που είχαμε πάρει ως μάρκα. Για παράδειγμα, το πρώτο μας σχέδιο, το Flieger 47, ήταν βασισμένο στο κλασικό Flieger, ένα γερμανικό pilot watch από τη δεκαετία του 1930, στο οποίο θελήσαμε να μείνουμε κοντά τόσο στο design όσο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Διατηρήσαμε ακόμη και την αρχική ονομασία στα γερμανικά. Παρά ταύτα, κατορθώσαμε να προσθέσουμε πινελιές χρώματος για να φωτίσουμε το καντράν, μια ένδειξη σε στυλ τουρμπίνας στο πίσω μέρος του μηχανισμού, και ορισμένες λαμπερές επιλογές στα λουράκια, όλα προκειμένου να το φέρουμε πιο κοντά στον σύγχρονο καταναλωτή. Πολλά από τα κατοπινά μας σχέδια διατήρησαν διακριτικά στοιχεία κλασικών ρολογιών, για παράδειγμα η κάσα σε σχήμα coussin του Aquamarine 45, ή το αυστηρά μινιμαλιστικό design στο καντράν του Breuer 43. Κατά τα άλλα, υιοθετήσαμε τις νέες πτυχές των δικών μας σχεδίων. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει το σύγχρονο και μοναδικό look των ρολογιών, που έχουν ωστόσο μια οικεία, κλασική αίσθηση. Έτσι ώστε να είναι διαχρονικά, αλλά και ελκυστικά σ’ ένα πολύ ευρύ κοινό. Με βάση αυτή τη «νεο-κλασική» σχεδιαστική φιλοσοφία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα ρολόγια μας θα είναι ακόμη ελκυστικά σε 50 χρόνια, όπως ορισμένα κλασικά ρολόγια ηλικίας 50 χρόνων είναι σήμερα.

Πιστεύετε ότι τα ρολόγια Panzera μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα Swiss made ρολόγια;

Roger Cooper: Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η Panzera κατασκευάζει και Swiss Made ρολόγια και ρολόγια τοπικής παραγωγής, εδώ στην Αυστραλία. Είναι λοιπόν μια ερώτηση στην οποία μπορούμε να απαντήσουμε με βάση την εμπειρία από πρώτο χέρι. Η απάντηση είναι «ναι». Από την άποψη της δημοτικότητας και των πωλήσεων, οι πελάτες μας προτιμούν σαφώς τα αυστραλιανής κατασκευής ρολόγια μας. Μάλιστα, πουλάμε πολλά ρολόγια αυστραλιανής κατασκευής στην Ελβετία, που είναι μια από τις ισχυρότερες αγορές μας στην Ευρώπη, το οποίο θεωρούμε ότι είναι επανάσταση! Από την άποψη της ποιότητας και της αίσθησης, είναι δύσκολο να βρει κανείς καλύτερα από τα αυστραλιανής παραγωγής ρολόγια μας που χρησιμοποιούν τους αξιόπιστους ιαπωνικούς μηχανισμούς Miyota, τα οποία επιπλέον διατίθενται σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Το μόνο που λείπει είναι το πρεστίζ που συνοδεύει ένα προϊόν ελβετικής κατασκευής. Κατανοούμε πλήρως τους λόγους για τους οποίους το Swiss Made είναι τόσο ελκυστικό σε πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό προσφέρουμε και μια σειρά ελβετικών μοντέλων. Κάποιος που δεν ξέρει αν φοράει ρολόι αυστραλιανής ή ελβετικής κατασκευής, δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει αν δεν κοιτάξει την επιγραφή «Swiss Made» στο καντράν. Επιπλέον, το να φοράς ένα Australian Made ρολόι είναι ίσως και κάτι μοναδικό!

Panzera Flieger 46

Ποιο είναι λοιπόν το κοινό της Panzera;

Andrew Herman: Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Το κοινό μας είναι πολύ ευρύ. Λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών μας, τα ρολόγια μας είναι προσιτά σε μια μεγάλη αγορά. Η ηλικία των πελατών μας κυμαίνεται μεταξύ των 25 και 70 χρόνων. Πολλοί από αυτούς αγοράζουν το πρώτο τους μηχανικό ρολόι. Ωστόσο, έχουμε πολλούς πελάτες με σεβαστές συλλογές ρολογιών, που περιλαμβάνουν high-end μάρκες. Τους αρέσει το γεγονός ότι ένα Panzera δεν φαίνεται παράταιρο στις ακριβές συλλογές τους , ενώ συγχρόνως μπορεί να φορεθεί καθημερινά, στη δουλειά ή στη διασκέδαση. Από γεωγραφική άποψη, οι πιο σημαντικές αγορές μας βρίσκονται στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία), το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτές κυριαρχούν λόγω της προτίμησής τους στα μεγαλύτερα ανδρικά ρολόγια. Στο δεύτερο μισό της χρονιάς, παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο πρόσφατα μοντέλα μας σε μικρότερα μεγέθη, απευθυνόμενοι στις ασιατικές αγορές. Το να έχουμε τόσο ευρύ κοινό είναι πρόκληση αλλά και ευκαιρία να απευθυνθούμε σε πολλούς διαφορετικούς τύπος ανθρώπων από πολλούς διαφορετικούς τόπους. Και είναι κάτι που συνάδει με τον αρχικό μας στόχο, που είναι να κάνουμε την Panzera προσιτή σε όλους όσοι εκτιμούν το design και την ποιότητα των ρολογιών μας και όχι μόνο σ’ εκείνους που μπορούν να αγοράζουν ακριβά ρολόγια.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Panzera εδώ.

More Stories
Chronoswiss: Νέος ambassador ο Andreas Seppi