Ulysse Nardin: Freak One

Η επιστροφή στο πρώτο Freak, το οποίο άλλαξε, τολμούμε να πούμε, τον ρου της ιστορίας της ωρολογοποιίας.

 

Freak One. Freak Diamond Heart (2005). Freak DIAMonSIL και Innovision 1 (2007). Freak Diavolo (2010). Freak Cruiser (2013). FreakLab (2015). Innovision 2 (2017). Freak Vision και Freak Out (2018). Freak X (2019). Freak Next (2019). Freak S (2022).  Πνευματικό παιδί ενός τολμηρού επιχειρηματία, του αείμνηστου Rolf Schnyder, και του μεγαλοφυή ωρολογοποιού Δρ. Ludwig Oechslin, το αντισυμβατικό Freak λανσαρίστηκε το 2001 και ήταν πράγματι ένα αλλόκοτο «φρικιό» χωρίς καντράν, δείκτες και κορώνα. Για να ρυθμίσει κανείς την ώρα χρειαζόταν να περιστρέψει τη στεφάνη, ενώ το κούρδισμα γινόταν με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανισμού ενσωματωμένου στο πίσω μέρος της κάσας.

Και τη θέση των δεικτών είχε πάρει το δορυφορικό carrousel tourbillon, που εκτελούσε μία περιστροφή ανά ώρα γύρω από τον άξονά του. Το σημαντικότερο: το Freak ήταν το πρώτο ελβετικό ρολόι που ενσωμάτωσε στον μηχανισμό του εξαρτήματα από πυρίτιο (τον τροχό του escapement), ένα υλικό που ήταν ακόμη ριζοσπαστικό και εξαιρετικά ακριβό – και σήμερα είναι πια mainstream. Από το 2001, η Ulysse Nardin έχει καταθέσει περισσότερες από 20 πατέντες για τα ρολόγια της συλλογής Freak. Σταθμοί στην ιστορία της υπήρξαν, μεταξύ άλλων, το Freak του 2007, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το DIAMonSIL, ένα νέο είδος πυριτίου με επίστρωση διαμαντιού, του Freak Blue Phantom του 2008 στο οποίο ενσωματώθηκε για πρώτη φορά ελατήριο τυμπάνου από πυρίτιο, αλλά και το Freak Vision του 2018, το πρώτο αυτόματο Freak με το επαναστατικό σύστημα κουρδίσματος Grinder®.

Φέτος, 22 χρόνια μετά το ντεμπούτο του, η Ulysse Nardin επιστρέφει στο μνημειώδες Freak της, μ’ ένα μοντέλο που αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Κατασκευασμένη από ροζ χρυσό, η χαρακτηριστική γέφυρα που δείχνει τα λεπτά φέρει το gear train, το oversized τύμπανο από πυρίτιο και το δορυφορικό flying carrousel tourbillon. Διακριτό στο σύστημα αυτό είναι το escapement με επεξεργασία DIAMonSIL, που προσφέρει υψηλή αντοχή στην τριβή και τους κραδασμούς. Κάτω από τον μηχανισμό έχει τοποθετηθεί το μαυρισμένο καπάκι του βαρελιού, διακοσμημένο με εγχάρακτο μοτίβο Sunray, το οποίο έχει αναλάβει τον εξίσου σημαντικό ρόλο του δίσκου της ώρας. Εκτελεί μία πλήρη περιστροφή ανά 12 ώρες, δείχνοντας την ώρα με τη βοήθεια του αναρτημένου σε αυτόν δείκτη σε σχήμα «V» με επικάλυψη Super-LumiNova.

Για να ρυθμίσει κανείς την ώρα, χρειάζεται να ανασηκώσει το locker με την επιγραφή «Freak» στο 6 για να ενεργοποιήσει το σύστημα ρύθμισης και να περιστρέψει τη στεφάνη, η οποία περιστρέφει με τη σειρά της τον μηχανισμό που αντικαθιστά τους δείκτες. Πιέζοντας το locker στη θέση του, η στεφάνη σταθεροποιείται και αποφεύγονται οι ακούσιοι χειρισμοί. Ο Caliber UN-240 που εξοπλίζει το ρολόι είναι αυτόματος, με σύστημα κουρδίσματος Grinder® – μπορεί κανείς να δει τον μαυρισμένο ρότορα, συνδεδεμένο σε πλαίσιο που φέρει τέσσερα πτερύγια, τα οποία διπλασιάζουν την απόδοσή του. Λίγες ακόμη λέξεις για τα λουράκια από rubber, που προσφέρουν εργονομία, υψηλή ελαστικότητα και αντοχή στο νερό και είναι κατασκευασμένα κατά 30% από ανακυκλωμένα υλικά προερχόμενα από απόβλητα της ελβετικής εταιρείας BIWI, σπεσιαλίστα στο rubber, το πλαστικό και τη σιλικόνη, η οποία συνεργάζεται με την Ulysse Nardin.

Αντιπρόσωπος: CM Time Passion

More Stories
To… τριαδικό ρολόι της Speake-Marin