Το νέο Hampton Soulages της BAUME & MERCIER

Η Baume & Mercier αποτίνει φόρο τιμής σε έναν από τους μεγάλους δεξιοτέχνες της σύγχρονης τέχνης, τον Pierre Soulages.

Eμπνέεται από τη δουλειά του στο σύνολό της και δημιουργεί ένα μοναδικό ρολόι μέσα στην κάσα του αγαπημένου Hampton, το «Hommage à Pierre Soulages».

Τον Ιανουάριο του 1979, ο σημαντικός αφηρημένος καλλιτέχνης Pierre Soulages εγκαινίασε μια σειρά έργων στο εργαστήριό του στο Παρίσι που ονόμασε Noir-Lumière. Το 1989, η σειρά έγινε γνωστή ως Outrenoir. Η επιφάνεια κάθε πίνακα έχει δημιουργηθεί με μαύρη μπογιά σε διάφορες υφές, το ανάγλυφο των οποίων επιτυγχάνει με διαφορετικά εργαλεία και πινέλα. Κάθε πίνακας του Outrenoir παίζει με το φως που ανακλάται στην επιφάνειά του καθώς ο θεατής κινείται. «Όταν το φως αντανακλάται πιο έντονα, το μαύρο εμφανίζεται λιγότερο μαύρο και τα επιφανειακά του αποτελέσματα γίνονται πιο αισθητά, πιο ενεργά», υποστήριξε ο Soulages το 2007. Το εμβληματικό του μαύρο εναλλάσσεται μεταξύ ματ ή γυαλιστερής υφής.

Το Musée Soulages στο Rodez, που είναι και η γενέτειρά, του στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή με τα έργα του καλλιτέχνη. Με την υποστήριξη του Musée Soulages και του Association des Amis du Musée, η Baume & Mercier προσέγγισε τον Pierre Soulages προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού αυτό το ρολόι.

Πράγματι, οι πίνακές του αποτελούν το σημείο συνάντησης για τη συνεργασία αυτή, η οποία αποδεικνύει τη σημασία της τέχνης για τη μάρκα. Γιατί, όμως, επέλεξαν τον Soulages; Γιατί το έργο του συνεχίζει να αιχμαλωτίζει όσο ποτέ άλλοτε, ακόμα κι όταν δεν το βλέπει κανείς. Ο μαγευτικός του μαύρος γαλαξίας ζητά να αποκρυπτογραφηθεί.

Το νέο Hampton δημιουργήθηκε έχοντας στο νου ένα συγκεκριμένο έργο, τον πίνακα Peinture 390 x 130 cm 17 mars 2019. Το έργο αυτό γιορτάζει τα 100ά γενέθλια του ζωγράφου καθοδηγώντας το φως μέσα από μια σύνθεση αλληλοκαλυπτόμενων πλαισίων από λοξές ραβδώσεις. Η τεχνική του, κόβει το μαύρο ακρυλικό υλικό για να δημιουργήσει μια ποικιλία από εφέ ματ και γυαλάδας. Η πρόκληση για τον σχεδιασμό του ρολογιού ήταν να αντικατοπτρίζει το πνεύμα και το περιεχόμενο αυτής της τεχνικής. Για το σκοπό αυτό, η ομάδα της Baume & Mercier φρόντισε να αναδείξει τις αντιθέσεις στον τρόπο με τον οποίο το φως αντανακλάται στα εξαρτήματα του ρολογιού. Κάθε λεπτομέρεια του καντράν και της κάσας είναι εύγλωττη, αποκαλύπτοντας την ομορφιά του ρολογιού. Φυσικά, πρόκληση αποτέλεσε και η επιλογή της μαύρης απόχρωσης που χρησιμοποιήθηκε, ένα βαθύ μαύρο που επιδρά στα συναισθήματα.

Η ορθογώνια κάσα του έχει διαστάσεις 48.11 x 31 mm και είναι κατασκευασμένη από ατσάλι DLC, ενώ για το καντράν χρησιμοποιήθηκε χαλκός επεξεργασμένος με λέιζερ, αλλά και πέτρα candia, για να επιτευχθεί η εναλλαγή μεταξύ ματ και γυαλιστερών λεπτομερειών.

Ο αυτόματος μηχανισμός προσφέρει power reserve 42 ωρών και φέρει 21 λίθους. Το ρολόι συνδυάζεται με μαύρο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα και είναι αδιάβροχο στα 50 μέτρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Baume & Mercier εδώ.

More Stories
Ένα ιστορικό ρολόι θα χτυπήσει ξανά