H ΤUDOR στα βάθη των φιορδ με τον πρωταθλητή Morgan Bourc’his

H TUDOR συνεργάζεται με τον Morgan Bourc’his, τον Γάλλο παγκόσμιο πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης, για να δημιουργήσουν ένα συναρπαστικό και φιλόδοξο νέο ντοκιμαντέρ, που εύστοχα ονομάστηκε “The Quest for Nature”. Το τολμηρό αυτό έργο αποτυπώνει το ταξίδι του Bourc’his από τα εύκρατα νερά της Μεσογείου στα παγωμένα φιόρδ της Νορβηγίας σε αναζήτηση φαλαινών, αυτών των μυστηριωδών γιγάντων της φύσης.

Στο “The Quest for Nature”, ένα ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε από τον υποβρύχιο διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Jean-Charles Granjon, ο παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης και φίλος της TUDOR, Morgan Bourc’his ταξιδεύει στη βόρεια Νορβηγία σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στην άγρια φύση. Όπως κάθε ήρωας σε μια αναζήτηση, έτσι και ο Bourc’his πρέπει να αφήσει τον «πολιτισμένο κόσμο» πίσω του πριν ξεκινήσει αυτή την περιπέτεια. Η πρόκλησή του είναι να εντοπίσει, και στη συνέχεια να κολυμπήσει με μερικά από τα πιο ισχυρά άγρια πλάσματα του ωκεανού – ίσως τα καλύτερα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους – σε σκοτεινές και πολύ κρύες χειμερινές θάλασσες.

Σε αυτήν την αναζήτησή του για να βρεθεί κοντά με όρκες και φάλαινες, ταξιδεύει για να γνωρίσει ανθρώπους, για τους οποίους τα θηλαστικά αυτά αποτελούν μέρος της καθημερινής τους ζωής. Η Σπίλντρα, ένα μυστηριώδες νησί γεμάτο ιστορίες και θρύλους, βρίσκεται στην καρδιά αυτών των συναντήσεων. Στη Σπίλντρα, ο Μόργκαν συναντά αυθεντικούς χαρακτήρες οι οποίοι γνωρίζουν τα απομακρυσμένα φιόρδ σαν το πίσω μέρος της παλάμης τους. «Θυρωροί» που θα του ανοίξουν την πόρτα της περιπέτειας και θα τον μυήσουν στους ανθρώπους και στα ζώα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποστολή του.

Ο Audun Rikardsen, πρώην φαλαινοθήρας, είναι ένας από αυτούς. Τώρα θαλάσσιος βιολόγος, βοηθά τον Μόργκαν να κατανοήσει τη σημασία της φυσικής αυτής κληρονομιάς προκειμένου να την χρησιμοποιήσει προς όφελος των ζωντανών πλασμάτων. Καταλαβαίνει επίσης τους λεπτούς δεσμούς που μας συνδέουν με θαλάσσια θηλαστικά, εκείνους που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον καθένα από υπεύθυνο είτε στο αφανισμό τους είτε στην αναγέννηση του πληθυσμού και του είδους τους.

© Franck Seguin

Η ιστορία της TUDOR είναι διάσπαρτη με περιπετειώδεις ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει, τόσο τους δικούς τους περιορισμούς όσο και της ανθρωπότητας: από το όραμα του Hans Wilsdorf, ιδρυτή της μάρκας και σπουδαίου καινοτόμου των πρώτων ρολογιών χειρός, μέχρι τους πρώτους εξερευνητές της απέραντης λευκής γης της Γροιλανδίας τη δεκαετία του 1950 και μέχρι τη γενναιότητα των επαγγελματιών δυτών που συνεχίζουν και τολμούν να εξερευνούν τους πέντε ωκεανούς.

Σήμερα, ο Morgan Bourc’his ενσαρκώνει αυτό το πρωτοποριακό πνεύμα και, το ντοκιμαντέρ “The Quest for Nature”, βοηθά στη συνέχεια αυτής της παράδοσης. Φίλος της TUDOR και καταξιωμένος αθλητής με πολλαπλούς τίτλους παγκόσμιου πρωταθλήματος, εδώ επανεφευρίσκει τον εαυτό του ως παρατηρητής του φυσικού κόσμου και πρωταγωνιστής μιας περιπέτειας σε ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα που μπορεί να φανταστεί ένας δύτης, ο οποίος ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με μερικά από τα μεγαλύτερα πλάσματα του πλανήτη μας.

© Michael Kazalies

Αναλογιζόμενος την προσωπική του εμπειρία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ, ο Morgan Bourc’his περιγράφει πώς κατάφερε να βγει έξω από το δικό του “comfort zone”. «Πριν ξεκινήσω αυτό το έργο, δεν είχα εμπειρία σε μεγάλα προγράμματα γυρισμάτων. Το μόνο που ήξερα ήταν για γυρίσματα σε διαφημίσεις. Αλλά ήξερα ένα πράγμα για το οποίο ένιωθα πολύ σίγουρος. Το να ξεκινήσω για ένα μήνα να εξερευνώ τη σχέση μας με την ανέγγιχτη φύση και με τις μεγάλες φάλαινες της βόρειας Ευρώπης, οι γνώσεις των ανθρώπων εκείνης της περιοχής για τη σχέση μας με αυτά τα πλάσματα, οι ιστορίες και οι αναπαραστάσεις τους, ήταν κάτι που με τράβηξε αμέσως. Οι εβδομάδες ανίχνευσης τοποθεσιών και η εβδομάδα των γυρισμάτων ήταν μια φιλόδοξη και συναρπαστική πρόκληση. Εκτός από τη σημερινή μου κατάσταση ως ελεύθερος δύτης παγκόσμιας κλάσης, για μένα η θάλασσα είναι ένα συναρπαστικό περιβάλλον στο οποίο περνάω το χρόνο μου κάθε μέρα. Για μένα, η παρουσία της είναι ζωτικής σημασίας και το να βυθιστώ σε αυτήν είναι μια ανάγκη. Επίσης, δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να περάσω χρόνο με τα μεγάλα θαλάσσια πλάσματα που κατοικούν στον πλανήτη μας. Τώρα αυτά είναι εδώ, αλλά κρύβονται πολύ μακριά μέσα στη θάλασσα και πλέον δεν είναι τόσο άφθονα όσο κάποτε. Θέλω να τα γνωρίσω. Και στη Νορβηγία, στα φιόρδ του Βορρά, αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των παράκτιων κοινοτήτων».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του ο Morgan Bourc’his φορούσε ένα από τα πολυβραβευμένα ρολόγια της TUDOR, το TUDOR Pelagos Blue, ένα εξαιρετικό καταδυτικό μοντέλο και ασυναγώνιστο σύμβολο περιπέτειας. Αδιάβροχο στα 500 μέτρα, το Pelagos είναι εξοπλισμένο με in-house μηχανισμό της TUDOR και θεωρείται ένα από τα πιο παραδοσιακά μηχανικά καταδυτικά ρολόγια που διατίθενται σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για την TUDOR εδώ

More Stories
Η ΖΤΕ στην “αρένα” του smartwatch