To πιο πολύπλοκο μοντέλο της A.Lange&Sohne

Από το γεγονός και μόνο ότι πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο προορίζεται να παραχθεί σε μόλις 6 κομμάτια, μπορεί να καταλάβει κανείς για το πόσο ιδιαίτερο είναι. Το Grand Complication της A.Lange&Sohne δικαιολογεί πλήρως το όνομά του, καθώς αποτελεί ένα έργο υψηλής ωρολογιακής μαεστρίας.

Τις εντυπώσεις κερδίζει ο μηχανισμός L1902, ο οποίος είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους μηχανισμούς που έχει κατασκευάσει η εταιρεία. Έχει minute repeater, ηχητικό μηχανισμό, χρονογράφο split seconds, με μέτρηση λεπτών, διηνεκές ημερολόγιο και ένδιεξη των φάσεων της Σελήνης. Τι άλλο να ζητήσει κανείς…

Όσον αφορά στον ηχητικό του μηχανισμό, έχει δύο gong τα οποία χτυπούν με χαρακτηριστικό τρόπο τους τόνους του minute repeater, μαζί με την ένδειξη της ώρας και των τετάρτων. Υπάρχει και ένας ηχητικός μηχανισμός, ο οποίος όταν έχει ρυθμιστεί στη διαμόρφωση του grand sonnerie ακούγεται στην ώρα και με διπλό χτύπημα κάθε τέταρτο της ώρας. Στη διαμόρφωση petite sonnerie ενημερώνει με ένα, δύο, τρία διπλά χτυπήματα και στα δύο gong το πέρασμα του κάθε τετάρτου της ώρας. Ένα παράδειγμα της εξελιγμένης ηχητικής λειτουργίας αυτού του ρολογιού είναι ότι όταν η ώρα είναι 7 και 52 πρώτα λεπτά, θα ακουστεί μία μελωδία με 7 διαδοχικούς τόνους, τρία διπλά χτυπήματα και 7 υψηλοί τόνοι. Ο μηχανισμός αντλεί ενέργεια από το ένα κεντρικό ελατήριο από τα τρία συνολικά που διαθέτει αυτό το ρολόι εξαιρετικής πολυπλοκότητας.

Ο χρονογράφος έχει ένα Poussoir με λειτουργία split seconds, με χρυσό δείκτη μέτρησης δευτερολέπτων και έναν μπλε δείκτη για τη λειτουργία split seconds που επιτρέπει τη μέτρηση των ενδιάμεσων διαστημάτων. Στην αρχή ενός γύρου ο χρήστης πατά το poussoir που βρίσκεται μεταξύ του 1 και 2 και μόλις ολοκληρωθεί μία περιστροφή, ο μπλε δείκτης στο υποκαντράν στο 12 μετακινείται κατά μία θέση. Με ένα πάτημα στο poussoir μεταξύ του 10 και 11, ο μπλε δείκτης σταματά να μετρά τους γύρους, ενώ με ένα δεύτερο πάτημα ενεργοποιείται και πάλι.

Το διηνεκές ημερολόγιο υπολογίζει κανονικά τα δίσεκτα έτη και απαιτεί διόρθωση για πρώτη φορά το έτος 2100. Οι ενδείξεις του ημερολογίου βρίσκονται στο 3, 9 και 12 με ξεχωριστά υποκαντράν. Στο 12 εμφανίζεται ο μήνας σε έναν τετραετή κύκλο, στο 3 εμφανίζεται η ημερομηνία και στο 9 η ημέρα. Στο 6 υπάρχει το υποκαντράν που εμφανίζει τις φάσεις της Σελήνης.

Ο μηχανισμός L1902 έχει 67 λίθους, power reserve 30 ώρες, εκτελεί 18.000 ημι-ταλαντώσεις την ώρα και βρίσκεται μέσα σε μία κάσα από ροζ χρυσό με διάμετρο 50 mm. Φορά καφέ δερμάτινο λουράκι.

More Stories
Breitling for Bentley B 06 S