Το Advanced Research 5750 είναι το πιο δυνατό minute repeater της Patek Philippe

Το τμήμα Προηγμένης Έρευνας της Patek Philippe ιδρύθηκε το 2005 με αντικείμενο την καινοτομία στους τομείς των υλικών και της μικρομηχανικής. Στην εκπνοή του 2021, σαν ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο, παρουσιάζει το Ref. 5750, το πιο δυνατό μέχρι στιγμής minute repeater της manufacture, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον φωνογράφο.

Στόχος της ομάδας στο τμήμα Advanced Research -όπως και κάθε ομάδας που σχεδιάζει ένα ρολόι με ηχητικές λειτουργίες- ήταν, προφανώς, η αύξηση της έντασης του ήχου. Κάτι που στην περίπτωση του Advanced Research 5750 Minute Repeater επιτεύχθηκε με την προσθήκη ενός μηχανικού ενισχυτή ονόματι «fortissimo ff», ο οποίος περιλαμβάνει έναν ατσάλινο μοχλό σε σχήμα διαπασών, συνδεδεμένο σ’ έναν δίσκο από κρύσταλλο ζαφειριού πάχους 0,2mm. Όταν τα σφυράκια χτυπούν τα γκονγκ, οι δονήσεις τους μεταδίδονται στον μοχλό, που τις μεγεθύνει σε πρώτη φάση και τις μεταφέρει στον κρυστάλλινο δίσκο που τις μεγεθύνει περαιτέρω. Η γωνιακή κίνηση του ταλαντούμενου δίσκου διεγείρει τα στρώματα αέρα πάνω και κάτω από το κρύσταλλο ζαφειριού της κάσας, παράγοντας έναν αισθητά δυνατότερο ήχο.

Η ομάδα Προηγμένης Έρευνας δεν σταμάτησε, φυσικά, στην ένταση του ήχου, αλλά δούλεψε και επάνω στο ζήτημα της μετάδοσής του. Σ’ ένα συμβατικό ρολόι με ηχητική λειτουργία, ο ήχος των γκονγκ μεταδίδεται μέσω ολόκληρου του ρολογιού –απ’ όλες τις πλευρές της κάσας, από το πίσω μέρος της και διαμέσου του κρυστάλλου ζαφειριού– γι’ αυτό και είναι κρίσιμης σημασίας η επιλογή του μετάλλου από το οποίο θα κατασκευαστεί η κάσα. Συνήθως χρησιμοποιούνται ατσάλι ή τιτάνιο, επειδή έχουν μικρότερη πυκνότητα από τον χρυσό ή την πλατίνα.

Στο νέο minute repeater της Patek Philippe, ωστόσο, έχει εφαρμοστεί μια μονωτική στεφάνη (κατασκευασμένη από ένα σύνθετο υλικό υψηλής τεχνολογίας), που απομονώνει τον ενισχυτή από τον μηχανισμό του ρολογιού. Έτσι, το ηχητικό κύμα κατευθύνεται πρώτα στον ατσάλινο μοχλό κι έπειτα στον ταλαντούμενο κρυστάλλινο δίσκο. Περνά μέσα από τέσσερα ανοίγματα (στο 12, το 3, το 6 και το 9) σ’ έναν δακτύλιο από τιτάνιο και εξέρχεται από μια σχισμή ανάμεσα στο πίσω μέρος και το προφίλ της κάσας, όπου βεβαίως έχει τοποθετηθεί ένα φίλτρο που εμποδίζει την είσοδο σκόνης στον μηχανισμό. Έτσι, το είδος του μετάλλου της κάσας δεν επηρεάζει την ποιότητα του ήχου, επιτρέποντας στη manufacture να χρησιμοποιήσει και χρυσό και, στην προκειμένη περίπτωση, πλατίνα.

Μένοντας στον ηχητικό μηχανισμό, να πούμε ότι τα σφυράκια είναι κατασκευασμένα από πλατίνα –μία κατοχυρωμένη επιλογή που προάγει τη μουσικότητα του ήχου. Ο μηχανισμός που ενσωματώνει τον μηχανικό ενισχυτή fortissimo «ff» είναι ο αυτόματος Caliber R 27 PS, βασισμένος στον κλασικό Caliber R 27 του 1989.

Αποτελούμενος από 342 μέρη, εκτελεί 21.600 ταλαντώσεις/ώρα, φέρει 39 λίθους και προσφέρει power reserve 43 ωρών μίνιμουμ. Διαμέτρου 40mm και με το πάχος συγκρατημένο στα 11,1mm, η κάσα είναι κατασκευασμένη από πλατίνα και το πίσω μέρος της είναι ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού, προσφέροντας οπτική πρόσβαση στα σφυράκια και τον μοχλό-διαπασών του ηχητικού μηχανισμού, αλλά και στον μικρορότορα από πλατίνα, διακοσμημένο με ακτινωτό μοτίβο με τη χρήση λέιζερ.

Το design του καντράν είναι εμπνευσμένο από τις ζάντες των κλασικών αυτοκινήτων και αποτελείται από πέντε μέρη. Το διάτρητο άνω μέρος της ξεχωρίζει σε μαυρισμένο φόντο που έχει διακοσμηθεί με κοχλιωτό μοτίβο. Οι ενδείξεις των ωρών είναι από μαυρισμένο λευκό χρυσό και έχουν σχήμα χαρταετού, ενώ από λευκό χρυσό είναι κατασκευασμένοι και οι επίπεδοι δείκτες Dauphine.

Στη θέση των μικρών δευτερολέπτων, στο 6, έχει τοποθετηθεί ένας επίσης διάτρητος, περιστρεφόμενος δίσκος, που αναπαράγει το ακτινωτό μοτίβο. Το σύνολο ολοκληρώνεται με glossy λουράκι από δέρμα αλιγάτορα σε έντονο πορτοκαλί χρώμα. Το Advanced Research 5750 Minute Repeater έρχεται σε limited edition 15 μόλις κομματιών, με την τιμή εκάστου να αγγίζει τις €570.000.

Περισσότερες πληροφορίες για την Patek Philippe εδώ

Αντιπρόσωπος: Symbol Hellas

More Stories
Οι νέες αναλογίες τoυ Happy Sport της Chopard