OAK COLLECTION: Όλα ήταν μοναδικά!

by Mary Belba

To Chronos Plus βρέθηκε προσκεκλημένο στην παγκόσμια πρεμιέρα του OAK Collection, μιας έκθεσης που ανοίγει τη πόρτα στο θαυμαστό κόσμο των συλλεκτών

Αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερή και ενθουσιασμένη που παραβρέθηκα στα εγκαίνια της έκθεσης OAK Collection στο Μουσείο Design του Λονδίνου. Τυχερή επειδή προσκεκλημένοι ήταν 60 μόνο δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο και ενθουσιασμένη επειδή βίωσα ένα μοναδικό γεγονός από έναν υπέροχο άνθρωπο, ο οποίος, είμαι σίγουρη, θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην τέχνη της ωρολογοποιίας, με μοναδικό όπλο το πάθος του.

LONDON, ENGLAND – MAY 18: (L-R) Nick Foulkes, Patrick Getreide, Lord Mandelson, Markus Leitner and Tim Marlow attend The OAK Collection Exhibition opening cocktail at Design Museum on May 18, 2022 in London, England. (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for OAK Collection)
LONDON, ENGLAND – MAY 18: A generic view at The OAK Collection Exhibition opening cocktail at Design Museum on May 18, 2022 in London, England. (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for OAK Collection)

Ο Γάλλος επιχειρηματίας Patrick Getreide ξόδεψε 40 χρόνια και ίσως ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του για να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες και πολυτιμότερες ιδιωτικές συλλογές ρολογιών στον κόσμο. Στις 18 Μαΐου (εξ αναβολής από τις 4 Δεκεμβρίου 2021, λόγω Όμικρον) ο Patrick Getreide αποφάσισε να δείξει ένα μέρος της πολύτιμης συλλογής του, θέλοντας να μοιραστεί την ανυπολόγιστη αξία της με τον κόσμο. Ήταν όνειρο ζωής.

LONDON, ENGLAND – MAY 18: Patrick Getreide attends The OAK Collection Exhibition opening cocktail at Design Museum on May 18, 2022 in London, England. (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for OAK Collection)

Η έκθεση OAK Collection -εκ του «One of A Kind»- περιλαμβάνει 168 best of the best vintage και σύγχρονα ρολόγια μουσειακής ποιότητας, μεταξύ των οποίων ανεπανάληπτες ειδικές παραγγελίες και εξαιρετικά σπάνιες περιορισμένες εκδόσεις. Τα πιο πολύτιμα ρολόγια και ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός των εκθεμάτων είχε την υπογραφή της σπουδαίας manufacture Patek Philippe. Αξιοσημείωτο είναι ότι πέντε από τα κομμάτια της συλλογής OAK ανήκαν στον τραπεζίτη και μεγιστάνα των σιδηροδρόμων, διάσημο Αμερικανό συλλέκτη Henry Graves Jr. ο οποίος, μεταξύ 1922 και 1951, παρήγγειλε όχι λιγότερα από 39 ρολόγια στην Patek Philippe. Από αυτά μόνο 30 πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί.

Rare Handcrafts section – Patek Philippe Ref. 2482_2
Chronographs section – Patek Philippe Ref. 2499J « One of a kind »

Όλα τα ρολόγια βρίσκονται σε πραγματικά άριστη κατάσταση, με τα περισσότερα να είναι καινούργια ή σχεδόν αφόρετα. Όλα συντηρούνται σε τακτική βάση από έναν εξαιρετικά έμπειρο ωρολογοποιό.


Το κάλεσμα των δημοσιογράφων ξεκίνησε την Τρίτη 17 Μαΐου με ένα δείπνο γνωριμίας στο Nobu Hotel του Λονδίνου, με οικοδεσπότη τον Patrick Getreide. Απλός, ομιλητικός, χαμογελαστός, ζούσε το όνειρό του, όπως μας εξομολογήθηκε. Είχε γίνει ένα με τη δημοσιογραφική παρέα, διηγούμενος ιστορίες για το πώς απέκτησε τα αριστουργήματά του. Αυτό που με εντυπωσίασε στα λόγια του ήταν το πάθος για το πώς απέκτησε το κάθε ένα από τα αντικείμενα του πόθου του. Επιβεβαιώνοντας τον Καβάφη ότι δεν έχει σημασία ο προορισμός, αλλά το ταξίδι.

OAK Collection and Kari Voutilainen Only Watch

Ο Patrick Getreide παραδέχεται ότι το πάθος αυτό ξύπνησε από πολύ νωρίς στη ζωή του. «Ως νεαρό αγόρι σε οικοτροφείο στην Ελβετία, ζούσα ανάμεσα στα παιδιά μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το μόνο που είχα εγώ ήταν ένα μικρό, εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι. Δεν ένιωθα φθόνο, αλλά ήθελα να γίνω σαν αυτούς τους ανθρώπους και τους γονείς τους. Αυτό μου δημιούργησε αυτό που αποκαλώ “σύνδρομο του Κόμη του Μόντε Κρίστο”. H αποφασιστικότητα να φτάσω σ’ ένα επίπεδο επιτυχίας που θα μου έδινε την ελευθερία να αποκτήσω αυτά που αγαπούσα».

Cartier golden tank, 1980

Για κάθε συλλέκτη υπάρχει ένα ρολόι με το οποίο αρχίζουν όλα. Για τον Patrick Getreide ήταν, το 1980, ένα Cartier Tank LC που του έκλεψε την καρδιά από την πρώτη στιγμή, το οποίο αγοράστηκε με τα κέρδη από ένα στοίχημα ιπποδρομιών. Στα πρώτα στάδια της ενασχόλησής του με το χόμπι, όπως πολλοί από τους συλλέκτες, έψαχνε να βρει σπανιότητες όπου κι αν πήγαινε. «Καθώς ταξίδευα σ’ όλο τον κόσμο για δουλειές, έψαχνα για ρολόγια», λέει, «αλλά ήταν σε μια υπαίθρια αγορά στη Γαλλία, πριν από 35 χρόνια, που νομίζω ότι απέκτησα το πιο σπουδαίο: ένα ατσάλινο Patek Philippe Reference 130 Sector. Όταν το είδα, άρχισα να τρέμω».

FP Journe section – FP Journe « Tourbillon Souverain »
Chronographs section – Patek Philippe Ref. 5208P ”Advanced Research Grande Complication Pulsomax, Spiromax”

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο αγαπημένο ρολόι από τα 600 και πλέον που αριθμεί η συλλογή του, ένα χαμόγελο εμφανίστηκε στο πρόσωπό του. «Βασικά, αγαπώ όλα τα ρολόγια μου. Κάποια λίγο περισσότερο, άλλα λίγο λιγότερο. Αλλά τα αγαπώ όλα και θα ήταν αδύνατο να επιλέξω μόνο ένα από αυτά».

Rolex Sports Chronographs section – Rolex Ref. 116506 « First one ever produced »

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, το βράδυ της 18ης Μαΐου στο Μουσείο Design του Λονδίνου, συμμετείχαν προσωπικότητες της βιομηχανίας ρολογιών όπως ο Thierry Stern, ο Aurel Bacs και η Livia Russo, οι Jean-Claude και Pierre Biver, ο James Marks και ο George Bamford. Το παρών έδωσαν επίσης όλοι οι watch experts, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Nick Foulkes και Geoffroy Ader.
Η συλλογή OAK βασίζεται σε τρεις αρχές: ποιότητα, σπανιότητα και προέλευση. Και επικεντρώνεται σε τρία σημαντικά τμήματα: Patek Phillipe, Rolex και Ανεξάρτητοι Ωρολογοποιοί.

LONDON, ENGLAND – MAY 18: (L-R) Patrick Getreide, Alexandra Foulkes and Nick Foulkes attend The OAK Collection Exhibition opening cocktail at Design Museum on May 18, 2022 in London, England. (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for OAK Collection)
World Time section – Patek Philippe Ref. 25231J ”Very rare” « Second generation »

Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 25 Μαΐου και μετά θα περιοδεύσει σε άλλες χώρες της Ευρώπης της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αμερικής.


Last but not least. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μη συγχαρώ για την άρτια οργάνωση μιας τόσο ιδιαίτερης έκθεσης και να μην ευχαριστήσω προσωπικά τη μεγάλη κυρία του PR, Marine Lemonnier- Brennan, αλλά και τη ¨289 Consulting¨ και τις κυρίες Estelle D’Hubert και Margo Guteumacher.

 

More Stories
Το ρολόι του project Le Garde Temps έπιασε το €1.000.000