Ο χρυσός κρύβεται στον… ευκάλυπτο!

Ο χρυσός αποτελεί ένα από τα βασικά μέταλλα στην υψηλή ωρολογοποιία, αλλά -όπως φαίνεται και από την τιμή του, άλλωστε- δεν βρίσκεται σε αφθονία. Νέα στοιχεία από επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η λύση μπορεί να βρίσκεται στον… ευκάλυπτο!

Σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Καθημερινής διαβάζουμε ότι στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού «Nature Communications», οι επιστήμονες μελέτησαν ευκαλύπτους στη νότια και δυτική Αυστραλία, κάνοντας χρήση ακτινών Χ. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι τα συγκεκριμένα φυτά έχουν την ικανότητα να απορροφούν τον χρυσό που βρίσκεται βαθιά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με τις ρίζες τους. Και μπορεί οι ποσότητες να ήταν αμελητέες, ωστόσο αυτό δεν τους εμποδίζει να κάνουν λόγο για μια σημαντική ανακάλυψη.

Σύμφωνα με αμερικανική γεωλογική έρευνα που έγινε το 2011, απομένουν στον κόσμο 51.000 τόνοι χρυσού, ενώ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έχουν εξορυχτεί περισσότεροι από 174.000 τόνοι. Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη γεννά ελπίδες για νέα ευρήματα χάρη στην ιδιαιτερότητα των ευκαλύπτων. Συγκεκριμένα, το ύψος των φυτών μπορεί να ξεπερνάει τα δέκα μέτρα, ενώ αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η μορφή που έχουν οι ρίζες των φυτών, οι οποίες φτάνουν ακόμη και σε 40 μέτρα βάθος.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με τα νέα τους ευρήματα θα ανοίξει η κάνουλα του χρυσού, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευτεί κατά 482% από τον Δεκέμβριο του 2000 έως τον Μάρτιο φέτος. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς το γεγονός ότι οι ανακαλύψεις χρυσού έχουν μειωθεί κατά 45% την τελευταία δεκαετία, τότε τα ευρήματα αυτά αποκτούν ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία.

More Stories
H ουράνια μουσική του Les Cabinotiers Astronomical Striking Grand Complication της Vacheron Constantin