Montblanc TimeWriter II Chronographe Bi-Frequence 1.000

Όταν το πνεύμα επιβάλλεται στην ύλη και οι νόμοι της φύσεως ξεπερνιούνται, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα έξυπνο ρολόι που μετρά απλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες το 1/1.000ό του δευτερολέπτου, διά χειρός Montblanc.

O ελβετικός οίκος δεν αρκέστηκε φέτος να παρουσιάσει «κοινά» μοντέλα, αλλά έβαλε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά, με ένα ρολόι που χαρακτηρίζεται ως χρονογραφικό παράδοξο.

Αν και το TimeWriter II Chronographe Bi-Fréquence 1.000 δείχνει εξωτερικά σαν ένα ακόμα complicated ρολόι, εντούτοις είναι ένα όργανο χρονομέτρησης που χαρακτηρίζεται από επαναστατικό πνεύμα και ξεπερνά τους νόμους της φύσης, αφού με την «ισχνή» συχνότητα των 360.000 ταλαντώσεων ανά ώρα (50 Hertz) μπορεί να μετρά το 1.000/ό του δευτερολέπτου. Αρχικά να πούμε ότι το ρολόι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του concept TimeWriter, που οργανώθηκε από το Fondation Minerva, μια ιστορική manufacture με έτος ίδρυσης το 1858, η οποία ενσωματώθηκε στη Montblanc το 2008. Μάλιστα το project αυτό παρουσιάζει κάθε δύο χρόνια ρολόγια με επαναστατικές καινοτομίες, όπως για παράδειγμα το περίφημο TimeWriter Metamorphosis που παρουσιάστηκε το 2010. Μάλιστα η ωρολογοποιία Minerva ήταν από τις πρώτες που παρουσίασε έναν χρονογράφο με stopWatch με ακρίβεια 1/100ού του δευτερολέπτου. Ο εν λόγω χρονογράφος παρουσιάστηκε το 1916, ανασχεδιάστηκε το 1936 και απετέλεσε πηγή έμπνευσης για τους Watchmakers της Montblanc, ώστε να κατασκευάσουν το TimeWriter II Chronographe Bi-Fréquence 1.000.

Η ιδέα και ο δημιουργός

Υπεύθυνος για την ιδέα και την υλοποίηση του ρολογιού είναι ο Ισπανο-Ελβετός Watchmaker Bartomeu Gomila, που εργάστηκε στα ateliers της manufacture στο Villeret κάτω από την αιγίδα του master Watchmaker Demetrio Cabiddu. Γεννημένος στη Menorca των Βαλεαρίδων νήσων, ο Gomila αποφοίτησε από το ινστιτούτο WOSTEP (Watchmakers of Switzerland Training and Educational Program) και είναι ο πρώτος Ισπανός που έχει πάρει το συγκεκριμένο δίπλωμα. Η ιδέα του Bartomeu για τη δημιουργία του TimeWriter II Chronographe Bi-Fréquence 1.000 οφείλεται σε ένα παιχνίδι στο οποίο επιδιδόταν όταν ήταν παιδί.

Στον Bartomeu άρεσε να παίζει με ένα μεγάλο ξύλινο στεφάνι, το οποίο κυλούσε κατά μήκος της παραλίας δίνοντάς του κίνηση με το χέρι ή χτυπώντας το με ένα μικρό ραβδί. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να διατηρήσει σταθερή την ταχύτητα του στεφανιού αν του έδινε ωθήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε στην επινόηση ενός νέου τρόπου για τη μέτρηση των χιλιοστών του δευτερολέπτου με την προσθήκη ενός επιπλέον τροχού στον μηχανισμό που μετρούσε τα εκατοστά του δευτερολέπτου. Πρόκειται για τον τροχό των χιλιοστών που προσαρμόστηκε στο gear train του μηχανισμού το οποίο μετρά τα εκατοστά του δευτερολέπτου εκτελώντας 360.000 ταλαντώσεις ανά ώρα. Το balance του μηχανισμού κινεί ένα γρήγορο oscillator που κάνει 100 ταλαντώσεις το δευτερόλεπτο, 50 φορές προς τη μια κατεύθυνση και 50 φορές προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ περιστρέφει και τον τροχό των χιλιοστών που εκτελεί δέκα περιστροφές το δευτερόλεπτο γύρω από τον άξονά του παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα της υποδιαίρεσης των εκατοστών του δευτερολέπτου διά 10. Η λειτουργία του χρονογράφου ελέγχεται από ένα column-wheel με δύο επίπεδα, εκ των οποίων το πρώτο ενεργοποιεί τις λειτουργίες start, stop and zero-return του χρονογράφου και το άλλο τον τροχό των χιλιοστών

H διαδικασία της χρονομέτρησης

Πιέζοντας το button στο 12 ανάμεσα στα μπράτσα της κάσας ξεκινά ο χρονογράφος. Ο κόκκινος κεντρικός δευτερολεπτοδείκτης αρχίζει να εκτελεί μια περιστροφή ανά δευτερόλεπτο και ακολούθως αρχίζουν να κινούνται οι δύο δείκτες στο υποκαντράν που βρίσκεται στο 6. Ο μικρός κόκκινος δείκτης στην ένδειξη του power reserve προχωρά προς τα πάνω, ενώ ο μετρητής των χιλιοστών του δευτερολέπτου στο 12 κινείται σιγά προς το N. Μόλις ο χρήστης του ρολογιού πιέσει ξανά το button ο χρονογράφος σταματά και μπορεί να διαβάσει τον χρόνο που διανύθηκε. Αρχικά διαβάζει τα λεπτά που πέρασαν στην εσωτερική κλίμακα του υποκαντράν στο 6 και μετά τα δευτερόλεπτα στην εξωτερική κλίμακα. Ύστερα διαβάζει τα εκατοστά του δευτερολέπτου στην κλίμακα περιμετρικά του καντράν και τα συνδυάζει με τα χιλιοστά του δευτερολέπτου στο πλαίσιο στο 12. Ολόκληρη η διαδικασία είναι απλή, σαφής, γρήγορη και δεν απαιτεί επιπλέον υπολογισμούς.

More Stories
H Delta εκσυγχρονίζει την εξυπηρέτηση πελατών