Μια μοναδική βραδιά με το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Βρεθήκαμε στην όμορφη και άρτια οργανωμένη εκδήλωση λήξης της περιοδικής έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την 25η Ιουνίου 2014.

Μετά από δυόμιση σχεδόν χρόνια και δυο παρατάσεις, η διεθνώς ομολογημένη ως «η έκθεση της δεκαετίας» φτάνει στο τέλος της. Πρόκειται για την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός», η οποία εγκαινιάστηκε στις 6 Απριλίου του 2012 και λήγει οριστικά στις 29 Ιουνίου 2014. Η  προσέλευση του Ελληνικού και διεθνούς κοινού ήταν εντυπωσιακή. Παράλληλα, τα δυο εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων μας, το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και δυο ντοκιμαντέρ για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που προβλήθηκαν σε παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα, συνετέλεσαν στην εμπέδωση των πολλών διδακτικών και όχι μόνο μηνυμάτων της.

Τα 378 εκθέματα από το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων ταξίδεψαν το κοινό δυο χιλιάδες χρόνια πίσω, αλλά και στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν η Ελληνική Πολιτεία, με την προσφορά των Συμιακών σφουγγαράδων, πραγματοποίησε την πρώτη ενάλια αρχαιολογική έρευνα παγκοσμίως.

Η απήχηση της έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το ταξίδι της. Η έκθεση πρόκειται να μεταφερθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, ενώ έχει ζητηθεί και από άλλα μεγάλα Μουσεία. Η νέα έρευνα στο χώρο του ναυαγίου αναμένεται να κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον, τοποθετώντας το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο κέντρο της επικαιρότητας και των τεχνολογικών εξελίξεων στις υποβρύχιες έρευνες.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, φύλακας από το 1901 του Θησαυρού των Αντικυθήρων, θέλει να επισημάνει ότι με το πέρας της έκθεσης το ταξίδι συνεχίζεται. Στην εκδήλωση της 25ης Ιουνίου βρέθηκε και ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελβετικής ωρολογοποιίας Hublot, του μεγάλου χορηγού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και των νέων ερευνών, ο οποίος τονισε ότι η εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο το οποίο θα είναι βασισμένο στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. 

Χαιρετισμούς απήυθυναν ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος, ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βασιλείας Dr Andrea Bignasca, καθώς και ο Υπεύθυνος Ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου “Woods Hole”, Dr. Brendan Foley.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την υψίφωνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, τον πιανίστα Δημήτρη Μπουζάνη και το φωνητικό σύνολο voice box. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση, μαζί με την ομιλία του Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης της Hublot, κ.Mathias Buttet. 

 

 

Αξίζει να παραθέσουμε παρακάτω μια σειρά από σχετικές ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να δείτε και άλλες πληροφορίες για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

http://www.namuseum.gr

Ενάλια ανασκαφή: «Επιστροφή στα Αντικύθηρα»

http://antikythera.whoi.edu

Ανασκαφή στα Αντικύθηρα

http://www.antikytheraexcavation.gr

Πρόγραμμα Μελέτης Μηχανισμού Αντικυθήρων

http://www.antikythera-mechanism.gr

Εκθέσεις για τον Μηχανισμό Αντικυθήρων

http://www.hpdst.gr/events/exhibitions/antikythera-mechanism

 
More Stories
Το moonWatch της Bulova βγαίνει σε δημοπρασία