Ηλιακό-Σεληνιακό ρολόι χειρός

Το ρολόι χειρός της Mr John Watches μας γυρνά στον 17ο αιώνα, όπου τα ηλιακά και σεληνιακά ρολόγια αποτέλεσαν αντικείμενο πειραματισμού για την μέτρηση και απεικόνιση του χρόνου. Ουσιαστικά, η ώρα εμφανιζόταν ανάλογα με την μετακίνηση των εικόνων των δύο ουράνιων σωμάτων -του Ήλιου και τη Σελήνης- πάνω σε ένα δίσκο. 

Στο ρολόι του Jones χρησιμοποιείται ένα παράθυρο στο πάνω μέρος του καντράν προκειμένου να εμφανιστεί ένας δίσκος με εικόνες, προκειμένου να φανεί η ώρα της ημέρας ανάλογα με τη θέση του κάθε πλανήτη στον ουρανό. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στην αριστερή γωνία είναι 6 το πρωί, καθώς σταδιακά ανατέλλει. Το μεσημέρι βρίσκεται στο μέσον του παραθύρου και δύει όταν φτάνει στην δεξιά πλευρά, ενώ ανατέλλει η Σελήνη από τα αριστερά, δείχνοντας ότι η ώρα είναι 6 το απόγευμα.

Στο κέντρο του καντράν υπάρχει και ένα υποκαντράν το οποίο δείχνει τα λεπτά για ακόμα πιο ακριβείς μετρήσεις του χρόνου. Οι ενδείξεις του υποκαντράν των λεπτών είναι χωρισμένες ανά πέντε λεπτά. Το ρολόι είναι περιορισμένης κυκλοφορίας, με 100 κομμάτια μόνο διαθέσιμα, σε ενδεικτική τιμή 200 δολαρίων στις ΗΠΑ, κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι, με μαύρο δερμάτινο λουράκι και ραφές σε εκρού χρώμα. 

Δείτε το παρακάτω σε λειτουργία.

More Stories
Βίντεο της Jaeger LeCoultre για την ιππασία