Οι υποβρύχιες περιπέτειες του Βlancpain Fifty Fathoms No Rad

Αυτά τα καταδυτικά ρολόγια της Blancpain, των οποίων το καντράν έδειχνε την απουσία ράδιου μέσω του λογότυπου «No Radiations», έχουν γίνει ιδιαίτερα περιζήτητα αντικείμενα συλλεκτών. Σήμερα αποτελούν μέρος της θρυλικής κληρονομιάς των Fifty Fathoms που πλέον γιορτάζει περισσότερα από 70 χρόνια.

Όταν οι γνώστες μιλούν για την ιστορία των καταδυτικών ρολογιών συχνά αναφέρονται και σε ένα από τα πρώτα σύγχρονα καταδυτικά ρολόγια που χάραξε (και άλλαξε) την πορεία όσων ακολούθησαν. Το Blancpain Fifty Fathoms κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1953, ωστόσο, η ιστορία του ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο καπετάνιος Robert Maloubier και ο υπολοχαγός Claude Riffaud, και τα δύο μέλη του γαλλικού καταδυτικού σώματος, έψαχναν ένα ανθεκτικό στρατιωτικό ρολόι κατάλληλο για υποβρύχιες αποστολές. Και οι δύο είχαν στο μυαλό τους μια νέα προδιαγραφή για το πως θα ήταν το ιδανικό ρολόι των δυτών.

Εντελώς τυχαία και ανεξάρτητα από τους δύο Γάλλους αξιωματικούς, ο Jean-Jacques Fietcher είχε αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια, όχι μόνο για να συλλάβει, αλλά και για να σχεδιάσει το τέλειο υποβρύχιο ρολόι. Ο Fietcher, τότε διευθύνων σύμβουλος της Blancpain, ήταν ένας δεινός, αλλά ερασιτέχνης, δύτης. Ωστόσο, ήταν υπεύθυνος για πολλά έξυπνα χαρακτηριστικά, όπως η θρυλική περιστρεφόμενη στεφάνη των καταδυτικών ρολογιών η οποία χρησίμευε για τη μέτρηση του χρόνου κατάδυσης, και ήταν εξοπλισμένη με το έξυπνο σύστημα κλειδώματος που την εμπόδιζε να περιστρέφεται κατά λάθος κάτω από το νερό.

Μπορεί σήμερα η ραδιενέργεια να μην αποτελεί Νο. 1 κίνδυνο, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του ’60, αποτελούσε μια τρομακτική απειλή και το ράδιο για τις φωσφορίζουσες ενδείξεις κρίθηκε ακατάλληλο υλικό για τα ρολόγια. Τα Fifty Fathoms No Rad ήταν τα πρώτα καταδυτικά ρολόγια που δεν χρησιμοποιούσαν αυτό το στοιχείο στο σώμα τους.

Όταν κλήθηκε να υποβάλει το καταδυτικό μοντέλο για αξιολόγηση, το ρολόι της Blancpain είχε ήδη όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις απαιτήσεις των Maloubier και Riffaud. Οι δοκιμές του αποδείχτηκαν πετυχημένες και το ρολόι εγκρίθηκε από τους Γάλλους στρατιωτικούς δύτες το 1953. Στη συνέχεια, η δημιουργία του Fietcher ονομάστηκε “Fifty Fathoms” και έτσι γεννήθηκε ο θρύλος.

To γαλλικό καταδυτικό σώμα ήταν το πρώτο που φόρεσε τα Fifty Fathoms, αλλά στη συνέχεια το ρολόι υιοθετήθηκε από λεγεώνες στρατιωτικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο γερμανικός στρατός αγόρασε το Fifty Fathoms RPG1, τα οποία έγιναν γνωστά και με το “BUND No Rad” όνομα. Το ρολόι διέφερε από τα άλλα της εποχής γιατί είχε στο καντράν ένα σύμβολο που έγραφε “No Radiations”, υποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχε πάνω το παραμικρό ίχνος ράδιου. Το ράδιο, ένα ραδιενεργό υλικό ήταν ευρέως χρησιμοποιημένο στην ωρολογοποιία για να φωτίζει τους δείκτες και τις ενδείξεις, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 κρίθηκε επιβλαβές για την υγεία. Παρεμπιπτόντως, η Blancpain, σε όλα τα μοντέλα της κατά τη δεκαετία του 1950, χρησιμοποιούσε τρίτιο.

Το σημερινό Tribute to Fifty Fathoms No Rad είναι μια σύγχρονη αναφορά στην ιστορία της Blancpain και αναδεικνεύει το θρυλικό καταδυτικό μοντέλο που το ενέπνευσε. Το βαθύ μαύρο ματ καντράν του με τις γεμάτες παχειές ενδείξεις του, τις παραδοσιακές στρογγυλές κουκίδες, και τους δείκτες του, όλα επιστρωμένα με Super-LumiNova, ξυπνούν αναμνήσεις από αμέτρητες υποβρύχιες περιπέτειες. Το «παράθυρο» της ημερομηνίας στο 3, το κίτρινο και κόκκινο λόγοτυπο του «Νο Radiations» στο 6 και η μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη (με τη χαρακτηριστική κλίμακα των παλιών Fifty Fathoms) αποτελούν τις τελευταίες πινελιές που στολίζουν το νέο remake.

Είναι αδιάβροχο στα 300 μέτρα, ενώ η ατσάλινη κάσα του με διάμετρο 40,3mm είναι αποκλειστική για την περιορισμένη νεα σειρά των Fifty Fathoms. Μέσα του στεγάζει τον Blancpain Caliber 1151 και είναι προικισμένο με ένα power reserve τεσσάρων ημερών. Το ρολόι έρχεται με ένα λουράκι από καουτσούκ τύπου “Tropic”, ένα υλικό που είναι πολύ δημοφιλές σε όλους εκείνους που αναζητούν ένα ρολόι, ιδανικό σύντροφο, στις υποβρύχιες αναζητήσεις τους. To Tribute to Fifty Fathoms No Rad της Blancpain είναι μια περιορισμένη έκδοση σε 500 κομμάτια.

Περισσότερες πληροφορίες για την Blancpain εδώ

Αποκλειστική διάθεση: Kassis 

More Stories
H Vacheron Constantin υποστηρίζει έκθεση του ECAL