Επιφυλάξεις για τις πληρωμές με smartwatch

Επιφυλακτικοί είναι οι καταναλωτές στη χρήση του smartWatch ως μέσο εκτέλεσης πληρωμών εν κινήσει σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας της GfK.

Σύμφωνα με έρευνα της GfK, μόλις το 35% των καταναλωτών σε Κίνα, Γερμανία, Νότιο Κορέα και Μεγάλη Βρετανία, εκδηλώνει το ενδιαφέρον να κάνει χρήση mobile payments μέσω ενός smartWatch.

Εξαίρεση αποτελούν οι Αμερικανοί, με το 40% να δηλώνει θετικό στη χρήση του “έξυπνου” ρολογιού για online συναλλαγές. Η πλειοψηφία των καταναλωτών θεωρεί ότι τα “έξυπνα” ρολόγια αποτελούν χρήσιμες συσκευές, όσον αφορά τη σωματική άσκηση και τη μέτρηση δεδομένων που αφορούν την υγεία, ωστόσο, δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να τα αξιοποιήσουν για τις ανάγκες πληρωμών.

Σύμφωνα με την έρευνα της GfK, στη Γερμανία μόλις το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει θετικό απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, ποσοστό που φθάνει το 28% στη Νότιο Κορέα και το 27% στη Μεγάλη Βρετανία. Στον αντίποδα, πιο θετικοί στη χρήση των smartWatches, ως μέσου για online οικονομικές συναλλαγές, εμφανίζονται οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, οι οποίοι εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον σε ποσοστό 40%.

Η έρευνα, επικαλούμενη τις απαντήσεις των Βρετανών καταναλωτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, εντοπίζει δύο βασικούς λόγους, οι οποίοι λειτουργούν ανασχετικά στη χρήση των “έξυπνων” ρολογιών, ως μέσου για mobile payments. Ο πρώτος σχετίζεται με την ασφάλεια των συναλλαγών, με τους καταναλωτές να μην έχουν πειστεί ότι υπάρχει απόλυτη διασφάλιση των πληρωμών μέσω ενός “έξυπνου” ρολογιού. Ο δεύτερος σχετίζεται με το χρόνο που απαιτείται για τέτοιου είδους συναλλαγές, με τους καταναλωτές να δηλώνουν ότι αυτός ο τρόπος πληρωμών δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένος, γεγονός που – όπως εκτιμούν – θα απαιτεί περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση πληρωμών μέσω smartWatch.

H GfK διεξήγαγε την έρευνα σε 5.000 κατόχους smartphone σε Κίνα, Γερμανία, Ν. Κορέα, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2014. H GfK εκτιμά ότι το 2015 η παγκόσμια αγορά των wearable συσκευών θα τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2014, με τον πήχη των πωλήσεων να μπαίνει στα 51,2 εκατ. τεμάχια από 17,6 εκατ. το περασμένο έτος. Σύμφωνα με την εταιρεία, αν και τη “μερίδα του λέοντος” των πωλήσεων του 2014 – το 77% – απέσπασαν οι συσκευές health & fitness trackers (HFT), με τα smartWatches να έπονται, το 2015 αυτή η εικόνα θα αναστραφεί. Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι οι πωλήσεις smartWatches θα ξεπεράσουν αυτές των HFT κατά το τρέχον έτος, καθώς διαπιστώνεται σύγκλιση των δύο υποκατηγοριών, η οποία ξεκίνησε το 2ο εξάμηνο του 2014 και αναμένεται να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.

Πηγή: ΣΕΠΕ

More Stories
A new video on the Breitling Transocean Chronograph