To διπλό πρόσωπο του De Bethune DB Kind of Two Tourbillon

Μια κατηγορία από μόνο του, το νέο μοντέλο του ανεξάρτητου maison κινείται στα όρια της ωρολογοποιίας, φέρνοντας κοντά το παραδοσιακό και το φουτουριστικό, το παλιό και το καινούργιο.

Για να το κατανοήσεις, πρέπει να γνωρίσεις τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτό: είναι ο -γαλλικής καταγωγής- Denis Flageollet, master ωρολογοποιός τέταρτης γενιάς, ο οποίος εμπέδωσε την κλασική ωρολογοποιία στο μουσείο του Le Locle, αλλά και κοντά σε δασκάλους όπως ο Michel Parmigiani, ενώ συγχρόνως εξερεύνησε τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών CAD και CNC.

Το 2002, μαζί με τον David Zanetta, ίδρυσε την De Bethune, με τη φιλοδοξία να συνδυάσει την παραδοσιακή ωρολογοποιία με τις μοντέρνες διαδικασίες παραγωγής, δημιουργώντας ρολόγια που λατρεύονται από συλλέκτες και θεσμούς όπως το Grand Prix της Γενεύης. Αυτή την προσέγγισή του αντικατοπτρίζει τέλεια το DB Kind of Two Tourbillon το οποίο, χάρη στα δύο του πρόσωπα και την κάσα που περιστρέφεται στον οριζόντιο άξονα συμμετρίας, φοριέται ανάλογα με τη διάθεση του χρήστη.

Το ένα του πρόσωπο είναι φουτουριστικό: ένας αρμονικός συνδυασμός γεωμετρικών στοιχείων, με κεντρικό πρωταγωνιστή τη signature γέφυρα σε σχήμα «Δ», διακοσμημένη με καμπυλωτές πτυχές. Στο 10 και το 2:30, δύο ανοίγματα προσφέρουν θέα στα δίδυμα βαρέλια, ενώ στο 6 την προσοχή έλκει το ταχύ, εξαιρετικά ελαφρύ tourbillon με κλωβό από κυανωμένο τιτάνιο, το οποίο εκτελεί μία περιστροφή/30 δευτερόλεπτα.

Το άλλο πρόσωπο είναι παραδοσιακό και δομημένο σε τρία επίπεδα, που προσδίδουν το επιθυμητό εφέ βάθους. Από μέσα προς τα έξω, ο κεντρικός δίσκος είναι διακοσμημένος με φίνο μοτίβο guilloché, ο δακτύλιος που τον περιβάλλει φέρει τυπωμένους αραβικούς αριθμούς, ενώ η μινουτιέρα στον εξώτατο δακτύλιο προσφέρει ενδείξεις υψηλής ακρίβειας για τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Το σύνολο ολοκληρώνεται ιδανικά με κλασικούς δείκτες Breguet από κυανωμένο τιτάνιο. Επίσης κατασκευασμένη από τιτάνιο, η στρογγυλή κάσα θυμίζει ρολόι τσέπης.

Καθώς περιστρέφεται, η κορώνα εμφανίζεται στο φουτουριστικό πρόσωπο στο 12 και στο παραδοσιακό στο 6. Το πλαίσιο είναι ενισχυμένο με έναν έξυπνο μηχανισμό περιστροφής που συντίθεται από 28 μέρη, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την τέλεια ευθυγράμμιση της κάσας με τα αρθρωτά μπράτσα.

Ο κουρδιστός στο χέρι Caliber DB2579 που εξοπλίζει το ρολόι έχει αναπτυχθεί στα εργαστήρια της De Bethune στο L’Auberson και χαρακτηρίζεται από κατοχυρωμένες καινοτομίες του maison όπως το αυτορρυθμιζόμενο διπλό βαρέλι, το τύμπανο από κυανωμένο τιτάνιο με χρυσά ένθετα και, φυσικά, το ελαφρύ tourbillon 30 δευτερολέπτων.

Περισσότερες πληροφορίες για την De Bethune εδώ. 

More Stories
H Ralph Lauren είναι το νέο μέλος του FHH