Αλλάζει ο τρόπος ορισμού του δευτερολέπτου;

Η σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητας και αυτή δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από την μέτρηση του χρόνου, η οποία γίνεται με τις μονάδες του, όπως είναι τα δευτερόλεπτα. Η παρουσίαση ενός νέου ατομικού ρολογιού ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τα δευτερόλεπτα. 

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί εξαρχής είναι τό ότι τα ατομικά ρολόγια χρησιμοποιούνται για να οριστεί το χρονικό διάστημα που διαρκεί ένα δευτερόλεπτο, μέσα από τις ταλαντώσεις ατόμων. Μέχρι το 1960 το δευτερόλεπτο οριζόταν με βάση την περιστροφή της Γης. Από το 1967, το ένα second ορίζεται με βάση τις ταλαντώσεις των ατόμων στο ατομικό ρολόι. Συγκεκριμένα, ένα δευτερόλεπτο ισούται με τη διάρκεια 9.192.631.770 ταλαντώσεων της ακτινοβολίας που εκπέμπεται ή απορροφάται όταν ένα άτομο καισίου-133 μεταπηδά ανάμεσα σε δύο ενεργειακές καταστάσεις. 

Ερευνητές του Παρατηρητηρίου του Παρισιού δείχνουν με τα πειράματά τους ότι τα ρολόγια ατομικού πλέγματος, μια νεότερη μορφή ατομικού ρολογιού, θα αύξαναν την ακρίβεια στο ένα δευτερόλεπτο ανά 300 εκατομμύρια χρόνια. Στα νέα ρολόγια τα άτομα καισίου αντικαθίστανται από 10.000 άτομα στροντίου-87. Ανεξάρτητοι επιστήμονες έχουν παρουσιάσει ένα άλλο είδος ατομικού ρολογιού, το οποίο μετρά τις ταλαντώσεις μεμονωμένων ιόντων. Αυτό το ρολόι ιόντων είναι πιο ακριβές από τα ρολόγια ατομικού πλέγματος. Επειδή όμως μετρά ένα και μόνο άτομο, οι μετρήσεις του δεν είναι τόσο στατιστικά αξιόπιστες.

Ό,τι και αν γίνει με την μέτρηση του χρόνου, βέβαια, το σίγουρο είναι ότι σημασία δεν έχει μόνο να μετράμε σωστά τον χρόνο, αλλά να τον εκμεταλλευόμαστε και δημιουργικά!

Πηγή: in.gr

More Stories
Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Omega