O Akio Naito, επιτελικό στέλεχος της Grand Seiko, μιλά αποκλειστικά στο Chronos Plus

Επιτελικό στέλεχος της Grand Seiko, ο Akio Naito μάς μιλά για το μεγάλο άνοιγμα της μάρκας στις εκτός Ιαπωνίας αγορές, δίνοντάς μας τη σπουδαία είδηση ότι το 2021 θα βρίσκεται και στη χώρα μας.

«Θα μπορούσα να είμαι πιλότος», μου είχε αναφέρει στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα, αναφερόμενος στις ώρες πτήσης που ξοδεύει στα ταξίδια του ανά τον κόσμο. Και είναι γεγονός. Ο Akio Naito δεν είναι ο περιχαρακωμένος στο γραφείο του μάνατζερ, αλλά ένας κοσμοπολίτης της ωρολογοποιίας, που έχει γίνει γνώστης της υψηλής αυτής τέχνης στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Διά ζώσης. Και είναι ένας άνθρωπος που σε κερδίζει χωρίς προσπάθεια, χάρη στην αυθεντικά ιαπωνική απλότητα και τους λεπτούς τρόπους του, ακόμη και την απροσποίητη προσήνεια, που συνοδεύονται από τον αυστηρό επαγγελματισμό του επιτελικού στελέχους της Grand Seiko – πιο απλά, του ανθρώπου που εκπροσωπεί τη μάρκα έξω από τα σύνορα της Ιαπωνίας. Άνθρωπος των έργων μάλλον παρά των λόγων, ο Akio Naito δεν συνηθίζει να δίνει συνεντεύξεις. Επομένως, αυτή η δεύτερη επαφή μας (μέσω του Διαδικτύου αυτή τη φορά) είναι μια ιδιαίτερη τιμή για το Chronos Plus. Ευχαριστούμε, Akio!

Πρόσφατα αναλάβατε τον ρόλο του Deputy Chief Operating Officer της Grand Seiko Europe S.A.S., υπεύθυνης για τις πωλήσεις των προϊόντων Grand Seiko στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για αυτό το νέο άνοιγμα της μάρκας, σε μια αγορά που κυριαρχείται από το ελβετικό ρολόι;

Έχουμε ήδη κάνει μια καλή αρχή και διαπιστώνουμε σπουδαίες δυνατότητες στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Στην Ευρώπη, ίσως περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι άνθρωποι κατανοούν τις τεχνολογίες, τις αξίες και την τέχνη που εμπλέκονται στην Υψηλή Ωρολογοποιία, αλλά και τις συναισθηματικές αξίες που συνδέονται με μια μάρκα πολυτελείας. Δεδομένου ότι αυτά είναι τα δυνατά μας σημεία, είμαστε βέβαιοι ότι η Grand Seiko μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ευημερία αυτού του τομέα. Γι’ αυτό οργανώσαμε μια αποκλειστική εταιρεία στο Παρίσι και ανοίξαμε τις Boutiques Grand Seiko στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Πιστεύετε πως η Grand Seiko μπορεί να αναδειχτεί σε αντίπαλο δέος των σπουδαίων ελβετικών manufactures;

Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Πιστεύω ότι η βιομηχανία αναγνωρίζει ότι η Grand Seiko έχει ένα επίπεδο σχεδιασμού, ποιότητας κατασκευής και δεξιοτεχνίας, που μπορεί να συγκριθεί με τους καλύτερους στον κόσμο. Στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ που, όσον αφορά τις πωλήσεις, είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές για την Grand Seiko, βρισκόμαστε στις πέντε κορυφαίες μάρκες στην κατηγορία των ανδρικών ρολογιών μεταξύ 5.000 και 10.000 δολαρίων. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην πετύχουμε το ίδιο και στην Ευρώπη. Θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι δεν βλέπουμε απαραίτητα τις κορυφαίες ελβετικές manufactures ως «αντιπάλους». Η Grand Seiko έχει τον δικό της χαρακτήρα, τη δική της γοητεία, που προέρχονται από την ιαπωνική κληρονομιά μας. Πιστεύω πως ο κόσμος βλέπει την Grand Seiko ως κάτι το εναλλακτικό, όχι ως αντικαταστάτη των brands που ήδη υπάρχουν και πως θεωρεί ότι προσφέρουμε κάτι μοναδικό που ενισχύει τη ζωτικότητα της αγοράς «Υψηλής Ωρολογοποιίας». Ο στόχος μας δεν είναι να πάρουμε πελάτες από τις ελβετικές μάρκες. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του τομέα.

Τι διαχωρίζει λοιπόν την ιαπωνική Υψηλή Ωρολογοποιία από την ελβετική;

Πιστεύω ότι η Grand Seiko διαφέρει σε δύο σημεία, το πολιτιστικό και το τεχνολογικό. Ο ιαπωνικός πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρολογοποιία μας. Μπορείτε να το δείτε αυτό, για παράδειγμα, σε πολλά από τα καντράν που είναι εμπνευσμένα από τη μοναδική ιαπωνική φύση που περιβάλλει τα δύο στούντιο όπου παράγονται τα ρολόγια Grand Seiko. Δύο καλά παραδείγματα είναι τα καντράν «Snowflake» και «Όρος Iwate». Μπορείτε να δείτε την επιρροή της ιαπωνικής κουλτούρας και σε άλλες πτυχές του design στην Grand Seiko. Κοιτάξτε οποιοδήποτε ρολόι Grand Seiko και θα δείτε ότι το φως και η σκιά είναι σημαντικές πτυχές του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται το ρολόι, όπως άλλωστε είναι και στην ιαπωνική τέχνη, αλλά και σε αρχιτεκτονικές φόρμες όπως οι ανθοδέσμες, τα παραβάν ή οι παραδοσιακοί ναοί. Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, επίσης, πιστεύω ότι η Grand Seiko έχει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα. Πάρτε για παράδειγμα το Spring Drive, που είναι η αποκλειστική μας τεχνολογία. Όταν η ομάδα μας θέλησε να δημιουργήσει ένα πιο ακριβές ρολόι κύρους, δεν φοβήθηκε να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό και αυτή η ελευθερία σκέψης τής επέτρεψε να δημιουργήσει ένα εντελώς καινούργιο είδος μηχανισμού, ο οποίος χρησιμοποιεί την ενέργεια του mainspring, αλλά έχει ένα νέο είδος regulator που προσφέρει ακρίβεια 1 δευτερολέπτου την ημέρα, κάτι που είναι αδύνατο μ’ ένα συμβατικό μηχανικό escapement. Το Spring Drive έχει επίσης τη δική του, μοναδική υπογραφή στη ρευστή κίνηση των δεικτών που αντανακλά την αδιάκοπη, φυσική ροή του χρόνου. Είναι μια μοναδική τεχνολογία. Επομένως, ναι, πιστεύω πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην ωρολογοποιία της Grand Seiko και την ωρολογοποιία των άλλων. Και πιστεύω πως αυτές οι διαφορές μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε κάτι μοναδικό και πολύ ελκυστικό στους λάτρεις των ρολογιών σε όλο τον κόσμο.

Ποιες είναι σήμερα, ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία παρουσίας στις αγορές εκτός Ασίας, οι επιδόσεις της Grand Seiko; Είναι ένα brand name που το κοινό αναγνωρίζει και εκτιμά;

Μέχρι στιγμής ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό ταξίδι. Ήδη συνεργαζόμαστε με πολλούς φημισμένους retailers στην Ευρώπη και αλλού και με χαρά θα σας πω ότι πολλοί ακόμη ζητούν τη συνεργασία μας. Η πρώτη χώρα εκτός Ιαπωνίας στην οποία στρέψαμε την προσοχή μας ήταν οι ΗΠΑ. Εγκαινιάσαμε την πρώτη μας μπουτίκ Grand Seiko στο Rodeo Drive του Beverly Hills το 2017 και την πρώτη εταιρεία Grand Seiko το 2018. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πωλήσεις της Grand Seiko στην αγορά των ΗΠΑ έχουν υπερδεκαπλασιαστεί. Έχοντας αυτή την καλή πρόοδο στις ΗΠΑ, διαπιστώσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εξαιρετική αντίδραση στη μάρκα, όχι μόνο στην αγορά των ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο. Έχουμε κερδίσει βραβεία στη Γενεύη και όχι μόνο. Πάνω απ’ όλα, είχαμε μια υπέροχη υποδοχή από τους ειδήμονες του ρολογιού, τους opinion leaders και τους συλλέκτες, που είναι όλοι τους απαιτητικοί κριτικοί. Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι έχουν τεθεί πολύ γερά θεμέλια και ότι, στα επόμενα χρόνια, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την καλή φήμη της Grand Seiko σ’ ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Μπορεί η Grand Seiko να μην είναι το μεγαλύτερο όνομα στο ρολόι κύρους, είναι, όμως, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα, κι αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για το μέλλον.

Πριν από δύο χρόνια, η Grand Seiko διακήρυξε την ανεξαρτησία της από το μητρικό brand Seiko. Ποιος είναι ο λόγος που πήρε τις αποστάσεις της από τη μητρική εταιρεία;

Ακόμη και πριν από αυτή την αλλαγή, η Grand Seiko βρισκόταν σε κίνηση. Αυξάναμε την γκάμα μας και δημιουργούσαμε συνεργασίες με νέους retailers στον τομέα του πολυτελούς ρολογιού. Επομένως, η Grand Seiko ήταν ήδη ένα ξεχωριστό από τη Seiko brand, σχεδόν από κάθε άποψη. Ήταν, λοιπόν, ένα φυσικό επόμενο βήμα να αποκτήσει την πλήρη ανεξαρτησία της και να δείξει στην αγορά αυτό που πραγματικά είναι: μια ολοκληρωμένη, αυτόνομη μάρκα με τον δικό της χαρακτήρα, τη δική της ταυτότητα και κατεύθυνση. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το κάναμε. Η ανταπόκριση ήταν κάτι παραπάνω από θετική.

Είναι διαφορετικό το κοινό της Seiko από το κοινό της Grand Seiko; Πιστεύετε πως αυτό που διαχωρίζει τα δύο target group είναι αποκλειστικά οι τιμές των προϊόντων;

Πολύ καλή η ερώτησή σας. Από την εμπειρία στις μπουτίκ μας, γνωρίζουμε ότι πολλοί παλιοί fans της Seiko έχουν γίνει πελάτες της Grand Seiko, ωστόσο γνωρίζουμε επίσης ότι, ακριβώς όπως με τα συνεργαζόμενα μ’ εμάς καταστήματα, υπάρχουν πολλοί λάτρεις του ρολογιού που έρχονται κατευθείαν στην Grand Seiko χωρίς να έχουν καμιά προηγούμενη σχέση με τη Seiko. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Για εμένα, ωστόσο, το πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την Grand Seiko. Μαθαίνουν γι’ αυτήν on-line, είναι ανοιχτόμυαλοι, έχουν γνώσεις γύρω από την ωρολογοποιία και έρχονται ν’ ανακαλύψουν την Grand Seiko γι’ αυτό που είναι, ένα όμορφο ρολόι με μια μοναδική, διακριτική αύρα πολυτέλειας.

Ποιο είναι το στοιχείο που υπερέχει στο DNA της Grand Seiko; Η τεχνική υπεροχή των μηχανισμών ή το ιαπωνικό design;

Και τα δύο είναι σημαντικά ίσως, όμως, το πιο ζωτικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι κάθε κρίσιμης σημασίας εξάρτημα σε κάθε ρολόι Grand Seiko σχεδιάζεται, κατασκευάζεται και συναρμολογείται in-house. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ελατήρια των βαρελιών και των τυμπάνων, οι δείκτες, τα καντράν και οι κάσες. Ως πλήρως ολοκληρωμένη manufacture, η Grand Seiko έχει τις δεξιότητες και τις δυνατότητες να είναι αληθινά καινοτόμα. Φέτος, για παράδειγμα, παρουσιάσαμε δύο νέους μηχανισμούς, έναν μηχανικό και έναν τεχνολογίας Spring Drive, που προσφέρουν νέα πλεονεκτήματα και νέα επίπεδα απόδοσης. Είναι αυτή η in-house κατάκτηση κάθε πτυχής της τέχνης του ωρολογοποιού που καθιστά την Grand Seiko μοναδική.

Φέτος εγκαινιάστηκε και το Grand Seiko Studio Shizukuishi. Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενό του;

Η Grand Seiko αναπτύσσεται και, καθώς αναπτύσσεται, χρειάζεται περισσότερο χώρο για την παραγωγή. Το στούντιο έχει εμβαδό 2.095τ.μ. και όχι μόνο προσφέρει στους ωρολογοποιούς της Grand Seiko ένα βελτιωμένο περιβάλλον εργασίας, αλλά ανοίγει επίσης μελλοντικές δυνατότητες παραγωγής για τα μηχανικά ρολόγια μας. Επιπλέον, μας προσφέρει περισσότερο χώρο για να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά ωρολογοποιών που, στις επόμενες δεκαετίες, θα πάνε την Grand Seiko μπροστά. Το νέο στούντιο είναι, τελικά, μια δήλωση για την εμπιστοσύνη μας στο μακρό μέλλον της Grand Seiko.

Πριν από μερικούς μήνες είδαμε και τον πρώτο concept μηχανισμό της Grand Seiko, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ωρολογοποιίας, τοποθετεί το tourbillon στον ίδιο άξονα με τον μηχανισμό σταθερής δύναμης (το remontoire). Εκτός από κάποιο μοντέλο Υψηλής Ωρολογοποιίας τι άλλο μπορεί να προκύψει από τέτοιου είδους καινοτομίες;

Ο μηχανισμός στον οποίο αναφέρεστε ήταν μια ιδιαίτερη δημιουργία προς τιμή της 60ής επετείου της Grand Seiko. Όταν τον ανακοινώσαμε, καταστήσαμε σαφές ότι ήταν μόνο ένα «concept watch» και δεν θα κυκλοφορούσε στην αγορά σε αυτή τη μορφή. Και έτσι παραμένει το πράγμα. Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι εξερευνούμε νέες δυνατότητες στα μηχανικά ρολόγια με complications και θα έχουμε τη δυνατότητα να λανσάρουμε μοναδικά καινοτόμα προϊόντα.

Με μεγάλη χαρά βλέπουμε την τελευταία δεκαετία τη Seiko και την Grand Seiko να συμμετέχουν στο Grand Prix της Γενεύης, αποσπώντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις. Πώς κατόρθωσε μια ιαπωνική εταιρεία να εισέλθει σ’ αυτό το άδυτο του ελβετικού κατεστημένου;

Σας ευχαριστούμε για τα ευγενικά σας λόγια. Είμαστε ευγνώμονες στους οργανωτές του Grand Prix d’Horlogerie de Genève που δέχονται, εδώ και αρκετά χρόνια, τις συμμετοχές μας. Είμαστε επίσης ευγνώμονες στις κριτικές επιτροπές του GPHG, που μας έχουν απονείμει πέντε βραβεία τα τελευταία χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά τα βραβεία. Ωστόσο, εκείνο που κερδίσαμε το 2014 για το Grand Seiko Hi-Beat 36000 ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς ήταν η πρώτη περίσταση που οι δεξιότητές μας στη μηχανική ωρολογοποιία αναγνωρίστηκαν σ’ ένα τόσο διακεκριμένο γεγονός.

Ως μέλος πλέον της Ακαδημίας, ποια είναι η γνώμη σας για τα φετινά βραβεία;

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να συγχαρώ το GPHG για την οργάνωση της απονομής του 2020. Παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω της κατάστασης με τον Covid-19, το event πραγματοποιήθηκε και με μεγάλη επιτυχία. Μου έκαναν την τιμή να μου ζητήσουν να γίνω μέλος της Ακαδημίας εκ μέρους της εταιρείας μας και σας βεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το GPHG τα χρόνια που έρχονται. Είναι, αναμφίβολα, τα Όσκαρ της βιομηχανίας μας και πιστεύω ότι όλοι οι δημιουργοί σπουδαίων ρολογιών του οφείλουμε ευγνωμοσύνη που κρατούν τη βιομηχανία μας στη δημοσιότητα κάθε χρόνο. Ευχαριστούμε, GPHG!

Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί fans της Grand Seiko στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να έρθει η μάρκα και στη χώρα μας;

Ναι, το πιστεύω, και σίγουρα, στο άμεσο μέλλον, θα φέρουμε την Grand Seiko στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήσαμε πολύ πρόσφατα το επαναλανσάρισμα της Seiko στην Ελλάδα και αυτή ήταν η προτεραιότητά μας για το 2020. Χάρη στον νέο μας συνεργάτη, τη RIST Hellas, η Seiko αναπτύσσεται τώρα ικανοποιητικά κι έτσι, σύντομα, θα μπορέσουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στην Grand Seiko. Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Αθήνα, είδα με τα μάτια μου ότι εδώ υπάρχει μια δυναμική αγορά για το high-end ρολόι. Σας βεβαιώ ότι θα κινηθούμε γρήγορα το 2021 προκειμένου να φέρουμε την Grand Seiko στην Ελλάδα.

Με αφορμή μια ακόμη ακύρωση μιας μεγάλης έκθεσης, πιστεύετε ότι η παγκόσμια ωρολογοποιία θα ανακάμψει σύντομα από την πανδημία του Covid-19;

Τη στιγμή αυτή, η κατάσταση είναι ακόμη πολύ σοβαρή, αλλά πλέον διακρίνεται φως στην άκρη του τούνελ και πιστεύουμε ότι το 2021 η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια αγορά θα ανακάμψουν. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι τα σχέδια ανάπτυξης των συλλογών μας για το 2021 δεν επηρεάστηκαν από τις δυσκολίες του 2020 και ότι προσεγγίζουμε τον νέο χρόνο με αισιοδοξία. Η ακύρωση των παραδοσιακών εκθέσεων μάς στέρησε έναν από τους τρόπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τα νέα μας με το κοινό. Και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στο Chronos Plus για την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις συλλογές και τα σχέδιά μας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

More Stories
Το νέο Classico Tungsten της U-Boat