Tο πιο “τολμηρό” ρολόι του 2021!

To Louis Vuitton Tambour Carpe Diem κέρδισε το Audacity Prize (Βραβείο Τολμηρής Ιδέας) στο φετινό GPHG 2021. Αποτελεί μια μοναδική σπουδή στο αντικείμενο της αδυσώπητης ροής του χρόνου, με σύμβολα που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην ωρολογοποιία τον 15ο αιώνα: φίδια, κρανία και κλεψύδρες.

Eίναι η αναβίωση της τέχνης των jacquemarts, αυτόματων με ανθρώπινη συνήθως μορφή, που σήμαιναν τις ώρες στα καμπαναριά και αργότερα σμικρύνθηκαν για να διακοσμήσουν ρολόγια τσέπης, αλλά και σύγχρονα ρολόγια χειρός – εξαιρετικά σπάνια και γι’ αυτό συλλεκτικά. Ρολόι περιορισμένης παραγωγής λόγω της υψηλής πολυπλοκότητάς του (ανάλογη της τιμής του, που αγγίζει τις €400.000), το Carpe Diem είναι επίσης προϊόν της Fabrique du Temps: του «Εργοστασίου του Χρόνου» στο Meyrin, που πέρασε στα χέρια της Louis Vuitton το 2014. Είναι, τέλος, πνευματικό παιδί του master ωρολογοποιού Michel Navas που, μαζί με τον Enrico Barbasini, είναι τα μυαλά πίσω από τις εξωτικές complications αυτής της μικρής manufacture.

Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του ήταν να δοθεί ξανά στο αυτόματο ο αρχικός του ρόλος: να δείχνει την ώρα on demand. Πιέζοντας το σκαλισμένο ερπετοειδές μπουτόν στη δεξιά πλευρά της κάσας, η κεφαλή του φιδιού στο καντράν ανασηκώνεται για να αποκαλύψει το παράθυρο της ώρας (σε σχήμα τετράφυλλου άνθους), τοποθετημένο στο μέτωπο του κρανίου. Την ίδια στιγμή, η ουρά του φιδιού κινείται προς το τόξο των λεπτών, το οποίο βρίσκεται κάτω από την κλεψύδρα που αντιπροσωπεύει την ένδειξη του power reserve.

Στη θέση του ματιού της νεκροκεφαλής, το εμβληματικό τετράφυλλο άνθος του οίκου αλλάζει μορφή, ενώ το στόμα ανοίγει για να μεταδώσει τα λόγια του ποιητή Οράτιου: «Carpe Diem» – Άδραξε τη Μέρα. Τέσσερα animations, που συνθέτουν ένα θαυμάσιο σόου διάρκειας 16 δευτερολέπτων. Όλα χάρη στον κουρδιστό στο χέρι Caliber LV 525, ο οποίος έχει συναρμολογηθεί σε σχήμα κρανίου, όπως μπορεί κανείς να δει από το ανοιχτό με κρύσταλλο ζαφειριού πίσω μέρος της κάσας. Υψηλής τεχνικής είναι και η διακόσμηση του ρολογιού, η οποία ανατέθηκε στους κορυφαίους του είδους τους.

Όλες οι χαράξεις είναι έργο του Dick Steenman, σπεσιαλίστα στη διακόσμηση ρολογιών και ψυχή του εργαστηρίου Art&D της Γενεύης. Η ζωγραφική με σμάλτα έχει γίνει από το χέρι της Anita Porchet, που αναπαρήγε στο καντράν του ρολογιού τον εμβληματικό καμβά Monogram του οίκου Louis Vuitton, στόλισε το σώμα του φιδιού με τατουάζ από τετράφυλλα άνθη και πρόσθεσε ανατριχιαστική αληθοφάνεια στα δόντια του κρανίου. Προσθέτοντας τις δικές της πινελιές σ’ ένα σύνολο με βάθος, λάμψη, ακόμη και διαύγεια, που μας προσκαλεί να γιορτάσουμε τη ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες για την Louis Vuitton εδώ.

Αντιπρόσωπος: Boutiques Louis Vuitton

More Stories
ReInvent Yourself από την Jaeger και την Dianne Kruger