Η Moritz Grossmann αποκαλύπτει το νέο της μοντέλο UNIVERSALZEIT

Το ιδανικό ρολόι για τους απανταχού globetrotters με επτά χρονικές ζώνες να διαβάζονται με μια ματιά

 

Πριν από περίπου 140 χρόνια, το 1885, ο Moritz Grossmann, ο εξαιρετικός ωρολογοποιός από το Glashütte της Γερμανικής Σχολής Ωρολογοποιίας, ταξίδεψε από τη Δρέσδη στη Λειψία, με προορισμό την Πολυτεχνική Εταιρεία στο Kaisersaal, για να δώσει μια διάλεξη για την παγκόσμια ώρα. Ήταν ένα καυτό θέμα για την εποχή, και εισήχθη μόλις λιγότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, το 1884. Ο ακριβής τίτλος του δοκιμίου του ήταν «Ο Παγκόσμια Ώρα και η Εισαγωγή στην Ζωή των Πολιτών».

Στα τέλη του 19ου αιώνα σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές στη σύγχρονη ζωή. Εφευρέσεις όπως οι σιδηρόδρομοι και η τηλεγραφία, αλλά και η βιομηχανική επανάσταση έκαναν τη ζωή πιο γρήγορη, και ξεκίνησε η παγκοσμιοποίηση. Ανέκαθεν, η αντίληψη των ανθρώπων για το χρόνο βασιζόταν στην πορεία του ήλιου από την ανατολή προς τη δύση. Το μεσημέρι ήταν όταν ο ήλιος βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του ουρανού. Κάθε πόλη λειτουργούσε με τη δική της τοπική ώρα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι ένας επιχειρηματίας που ταξίδευε από τη Νέα Υόρκη στη Βοστώνη τη δεκαετία του 1880 έπρεπε να προχωρήσει το ρολόι του κατά δώδεκα λεπτά κατά την άφιξή του.

Ήταν έντονη η ανάγκη λοιπόν να σκεφτούν έναν τρόπο για να ορίσουν την ώρα, που να εξυπηρετεί όλο την υφήλιο. Το 1884, ο Καναδός μηχανικός σιδηροδρόμων, Sandford Fleming, σκέφτηκε την ιδέα των χρονικών ζωνών. Η γη χωρίστηκε σε 24 ζώνες και η ίδια ώρα εφαρμόστηκε σε κάθε ζώνη. Το αστεροσκοπείο στο Γκρίνουιτς χρησίμευε ως ο μηδενικός μεσημβρινός και σχημάτισε το γεωγραφικό μήκος αναφοράς, το λεγόμενο GMT. Η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) είναι πλέον η διεθνής τυπική ώρα παγκοσμίως.

Το UNIVERSALZEIT, το πιο πρόσφατο μοντέλο του Moritz Grossmann, δίνει τη δυνατότητα να διαβαστεί η τρέχουσα ώρα σε διαφορετικές χρονικές ζώνες με μια μόνο ματιά. Το καντράν έχει το σχήμα παγκόσμιου χάρτη και χρησιμοποιεί χρονικά παράθυρα ευθυγραμμισμένα με ακρίβεια και με συντεταγμένες αλλά και ονόματα πόλεων. Συνολικά έξι παράθυρα εμφανίζουν την ώρα για καθεμία από τις έξι πόλεις, συμπληρωματικά της χρονικής ζώνης που διαβάζεται από τους δείκτες. Η θερινή ώρα δεν τηρείται στις επιλεγμένες πόλεις. Αυτό σημαίνει ότι το UNIVERSALZEIT δείχνει την πραγματική ώρα όλο το χρόνο και δεν απαιτείται προσαρμογή.

Το καντράν φιλοξενείται σε κάσα από ατσάλι διαμέτρου 44,5mm, το οποίο ολοκληρώνεται από καφέ δερμάτινο λουράκι με ανάγλυφο σχέδιο. Στη καρδιά του χτυπά ο κουρδιστός στο χέρι calibre 100.7, κατασκευασμένος εξολοκλήρου In-house. Όταν είναι πλήρως κουρδισμένος, προσφέρει power reserve 42 ωρών.

Βρείτε το εδώ.

More Stories
H Blancpain στην έκθεση Oceans στα Ηνωμένα Έθνη