Ενενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία της πρώτης συλλογής Υψηλής Κοσμηματοποιίας στην ιστορία, το maison εμπνέεται από τα ουράνιας ομορφιάς Bijoux de Diamants της Coco Chanel

 

Τρία χρόνια μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 που βύθισε τον κόσμο σε οικονομική ανασφάλεια και έφερε την ακραία λιτότητα, η London Diamond Corporation ανέθεσε στην οραματίστρια Gabrielle «Coco» Chanel να δημιουργήσει μια νέα συλλογή κοσμημάτων, που θα έφερνε ξανά στην επικαιρότητα το concept της πολυτέλειας – τουλάχιστον για όσους είχαν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν σ’ αυτή.

Έτσι γεννήθηκαν τα Bijoux de Diamants, η πρώτη συλλογή Υψηλής Κοσμηματοποιίας στον κόσμο, η οποία σηματοδότησε τη στροφή από τα μοναδικά, κατά παραγγελία κομμάτια της εποχής του Art Deco προς τον κόσμο των καλλιτεχνικά σχεδιασμένων κοσμημάτων.

Βρίσκοντας την έμπνευση στον ουρανό και την παιδική ηλικία της, η Coco Chanel σχεδίασε μια συλλογή από 50 λαμπερά κοσμήματα με λευκά και κίτρινα διαμάντια. Χρησιμοποίησε τρία σύμβολα: τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια. Ήταν δανεισμένα από ένα οικόσημο με ουράνια μοτίβα, το οποίο κοσμούσε το πέτρινο μονοπάτι όπου έκανε τους περιπάτους της στο αβαείο του Aubazine, στην κεντρική Γαλλία, όπου μεγάλωσε.

«Ήθελα να στολίσω τις γυναίκες με αστερισμούς», έλεγε η Chanel στα αποκαλυπτήρια της λαμπερής συλλογής, που έγιναν στο διαμέρισμά της, στη rue de Faubourg de Saint-Honoré, στις 5 Νοεμβρίου του 1932. Ο τυχερός αριθμός της ήταν το 5, γι’ αυτό επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία για το επίσημο ντεμπούτο της.

Η ιστορία, βέβαια, θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Η συλλογή Bijoux de Diamants αντιμετωπίστηκε με περιφρόνηση και οργή από τους κοσμηματοπώλες της εποχής, οι οποίοι απαίτησαν να σπάσουν τα κοσμήματα σε κομμάτια και οι πολύτιμοι λίθοι να επιστραφούν. Όμως, τα ιστορικά εκείνα κοσμήματα είχαν πωληθεί την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσής τους που διήρκεσε από τις 7 ως τις 19 Νοεμβρίου 1932. Τι απέγιναν; Αρχικά, ανακτήθηκαν 22 ερμηνείες του ουρανού με κομήτες, φεγγάρια και ήλιους, 17 κομμάτια οπτικής ψευδαίσθησης με το σύμβολο της κορδέλας, στολισμένα με ακτίνες και φτερά, και 8 κομμάτια με γεωμετρικά σχήματα: σπιράλ, κύκλους, τετράγωνα και σταυρούς.

Τα υπόλοιπα χάθηκαν στην ιστορία, αφήνοντας πίσω τους μόνο περιγραφικές μαρτυρίες. Το 2012, με την ανακάλυψη ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 1932, το οποίο γυρίστηκε στην ιδιωτική κατοικία της Gabrielle Chanel και παρουσίαζε μια επιλογή από κοσμήματα της συλλογής, οι ειδικοί κατόρθωσαν να αναγνωρίσουν 17 καρφίτσες, 9 headpieces, 8 περιδέραια, 4 δαχτυλίδια, 3 βραχιόλια, 2 ζευγάρια σκουλαρίκια, 2 ρολόγια και 2 αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένης μιας pavé ταμπακιέρας.

Διαβάστε περισσότερα για τη Chanel στα περιοδικά Chronos Plus

More Stories
H Hautlence αποκαλύπτει το πρώτο της tourbillon