Γνωρίστε καλύτερα την μαρκα-ειδικό στα καταδυτικά ρολόγια, τη Doxa

Γνωστή για τα αξιόπιστα καταδυτικά ρολόγια της, η ελβετική μάρκα έκανε πρόσφατα την είσοδό της στην ελληνική αγορά. Αυτή είναι η ιστορία της

 

Όπως συχνά συνέβαινε με τα παιδιά των οικογενειών που κατοικούσαν στα χωριά των Jura, ο Georges Ducommun ήταν μόλις 12 ετών όταν προσελήφθη ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο ενός ωρολογοποιού το 1880. Γρήγορα διακρίθηκε για την επινοητικότητά του, την προσήλωσή του στη λεπτομέρεια, αλλά και την προθυμία του να εξυπηρετήσει τον πελάτη – ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να περπατήσει 20 χιλιόμετρα για να παραδώσει ένα ρολόι. Το 1889, μόλις στα 21 του, άνοιξε τη δική του επιχείρηση με την επωνυμία «Georges Ducommun, Fabriques Doxa» – μ’ ένα δάνειο από την ελληνική γλώσσα το οποίο αναφερόταν στην υψηλή ποιότητα κατασκευής των ρολογιών της. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα και τα εργαστήρια της Doxa, στον αριθμό 28 της Rue des Billodes στο Le Locle, στελεχώθηκαν με πολυάριθμο προσωπικό.

Στις αρχές του νέου αιώνα, τα ρολόγια τσέπης Doxa συνέλεξαν τα πρώτα τους μετάλλια στις Διεθνείς Εκθέσεις της Λιέγης (1905) και του Μιλάνου (1906). Η γκάμα της εταιρείας όλο και μεγάλωνε, για να περιλάβει ακόμη και ρολόγια για τους πίνακες οργάνων των αυτοκινήτων αγώνων, οι οδηγοί των οποίων αναζητούσαν στιβαρά και αξιόπιστα εργαλεία χρονομέτρησης με εκτεταμένο power reserve: ο περίφημος 8-Day Doxa Caliber κατοχυρώθηκε το 1908 και αποτέλεσε βασικό στοιχείο του εξοπλισμού των αγωνιστικών αυτοκινήτων της Bugatti (και αργότερα της Mercedes και της Peugeot), απ’ όπου μεταπήδησε στα ταμπλό πλοίων και αεροπλάνων.

Όταν ο Georges Ducommun απεβίωσε το 1936, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο γαμπρός του Jacques Nardin, εγγονός του Ulysse Nardin, ο οποίος συνέχισε να αναπτύσσει ρολόγια όλων των ειδών (από σπορ μέχρι αμπιγιέ, ακόμη και ρολόγια-δαχτυλίδια) και να αγκαλιάζει καινοτομίες όπως ο jumping δευτερολεπτοδείκτης. Σε αυτό το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της Doxa, η κορυφαία στιγμή δόξας ήρθε το 1957 με το Grafic, ένα απλό αλλά εξαιρετικά κομψό ρολόι σε στυλ Bauhaus, που επί δεκαετίες υπήρξε το best-seller της μάρκας. Δέκα χρόνια αργότερα, σειρά είχε το πρώτο SUB – ένα καταδυτικό ρολόι επαγγελματικών προδιαγραφών, το οποίο ανέπτυξε η Doxa σε συνεργασία με τον Jacques-Yves Cousteau, εισάγοντας καινοτομίες που το ανέδειξαν σε σημείο αναφοράς. Χαρακτηριστικά του ήταν το έντονο πορτοκαλί χρώμα στο καντράν, για βέλτιστη αναγνωσιμότητα κάτω από την επιφάνεια του νερού, και η καταδυτική στεφάνη στην οποία ήταν χαραγμένος ο πίνακας του Ναυτικού των ΗΠΑ για καταδύσεις χωρίς αποσυμπίεση (the US Navy’s dive table for no-decompression dives), με τη βοήθεια του οποίου οι χρήστες μπορούσαν να πληροφορηθούν τον μέγιστο συνιστώμενο χρόνο κατάδυσης σε συγκεκριμένα βάθη.

Όσο επιτυχημένα, ωστόσο, κι αν ήταν τα καταδυτικά ρολόγια της, η Doxa ήρθε και αυτή σε δυσχερή θέση με την έλευση της τεχνολογίας quartz. Παρά τις προσπάθειές της, αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία της γύρω στο 1980. Η νέα εποχή της άρχισε το 1997, οπότε αγοράστηκε από την οικογένεια Jenny, η οποία δραστηριοποιείται στην ωρολογοποιία για τέσσερις γενιές. Η έδρα της μεταφέρθηκε στην Biel/Bienne, στο καντόνι της Βέρνης. Σήμερα, η Doxa φημίζεται για τα αξιόπιστα καταδυτικά ρολόγια της, κατανεμημένα σε 7 συλλογές (ανάλογα με τις λειτουργίες, το design, τον βαθμό στεγανότητας και τα υλικά κατασκευής τους). Επτά ακόμη κατηγορίες αναφέρονται στο χρώμα του καντράν: Professional (πορτοκαλί), Sharkhunter (μαύρο), Searambler (μεταλλικό), Caribbean (μπλε), Divingstar (κίτρινο), Aquamarine (τιρκουάζ) και Whitepearl (λευκό). Την προσοχή μας αξίζει, τέλος, και η συλλογή Doxa Army, βασισμένη σε ιστορικά μοντέλα της μάρκας και αφιερωμένη στην ελίτ μονάδα δυτών του Ελβετικού Στρατού.

Πρόσφατα, τα ρολόγια Doxa ήρθαν και στη χώρα μας. Θα τα βρείτε αποκλειστικά στο κοσμηματοπωλείο Inglessis στην καρδιά της Αθήνας.

More Stories
Ενα χρόνος για τη σφραγίδα “Made in Germany”