Ύβρις και Νέμεσις

Η λέξη επταετία, εκτός από τη φαγούρα, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη δικτατορία. Στις μέρες μας, όμως, η τελευταία επταετία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική κρίση και όχι μόνον.

Editorial από την Μαίρη Μπέλμπα στο νέο τεύχος του Chronos Plus.

Ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε ένα πλοίο που να βυθίζεται με καπετάνιο και πλήρωμα πιο ανίδεους για τους λόγους της συμφοράς ή πιο ανίκανους για να κάνουν οτιδήποτε γι’ αυτό… Αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις της πολιτικής και της οικονομικής ελίτ εντός και εκτός συνόρων! Και επειδή χρόνια τώρα διατυμπανίζω το πόσο αισιόδοξη είμαι, από αντίδραση και άμυνα μαζί βάζω μια τελεία σε αυτό το σίριαλ που ταλανίζει τη ζωή μας… μην έχοντας τι να πω. Είναι αυτό που λένε «χωρίς λόγια»…

Αυτές οι γραμμές γράφονται εν μέσω πολιτικής και οικονομικής περιδίνησης κι εγώ είμαι σε overdose εικόνων και πληροφοριών από τις εκθέσεις της Γενεύης και της Βασιλείας. Φέτος, η μεγάλη γιορτή της Ωρολογοποιίας, η BaselWorld,  έγινε στα τέλη του Μάρτη, ως είθισται, ασφαλώς επηρεασμένη και αυτή από την οικονομική κρίση. Όχι βέβαια την ελληνική.

Λαμπερή, πολύβουη, με τους χιλιάδες Ασιάτες να κυριαρχούν παντού. Φέτος για τους Κινέζους είναι χρονιά της Κατσίκας. Ευτυχώς ελάχιστες ήταν οι μάρκες που απεικόνισαν στο καντράν το συμπαθές τετράποδο, το οποίο υπόσχεται για το φετινό έτος ευημερία και ελπίδα. Οι τεχνολογικές καινοτομίες ήταν πολλές όπως πάντα, χωρίς κάτι πραγματικά να ταράζει τα νερά της Ωρολογοποιίας.

Τα νέα μοντέλα ήταν ακόμη περισσότερα. Σταθερά στη στρατηγική marketing των τελευταίων τριών ετών, σε σχετικά μικρά και κλασικά μεγέθη, maximum τα 44mm, αν και οι περισσότερες μάρκες φλερτάρουν με τα 40-41mm. Με τα απλά ρολόγια, δηλαδή τα three-hands, να κλέβουν την παράσταση, τόσο της κομψότητας όσο και της ακρίβειας.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η επανεμφάνιση του κίτρινου χρυσού, χωρίς να δημιουργεί καμία δυσάρεστη αίσθηση, λες και ήταν αναμενόμενο, όπως επίσης και η πληθώρα των πολύπλοκων γυναικείων μηχανικών ρολογιών. Ξεχώρισα το υπέρκομψο Day Night της Blancpain, το L.U.C XPS και το Happy Fish της Chopard, όπως επίσης και το Complications της Patek Philippe.

Τέλος, το talk of the town της έκθεσης ήταν η μεγάλη συμμετοχή και παρουσία των περίφημων smartWatches. Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου της Baselworld, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελβετών Εκθετών και CEO της Tissot,  François Thiebaud, εκλήθη να απαντήσει στον καταιγισμό των ερωτήσεων, κυρίως από τους Ασιάτες δημοσιογράφους, στο αν η παρουσία των smartWatches μπορεί να παρομοιαστεί με την επανάσταση του quartz.

Με επιείκεια θα τους αποκαλούσα ανερμάτιστους και ανιστόρητους τεχνολογικά, αφού συγκρίνουν μια επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη με ένα λογισμικό που αποτελεί σημείο των σύγχρονων τεχνολογικών καιρών…

Υ.Γ. Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι με την πίστη και την πεποίθηση ότι θα επιβιώσουμε όπως ακριβώς επιβίωσε και η θαυμαστή Τέχνη της Ωρολογοποιίας!

More Stories
Ελισάβετ Πετράκη: Η Ελληνίδα πριγκίπισσα της Disney