Seiko Astron GPS Solar

Ο ιαπωνικός γίγαντας της ωρολογοποιίας ακόμα μια φορά καινοτομεί και παρουσιάζει το πρώτο ρολόι στον κόσμο με λειτουργία GPS που παίρνει ενέργεια από τον ήλιο.

H παρουσία της Seiko στη φετινή BaselWorld έκρυβε ένα δυνατό χαρτί που ακούει στο όνομα Astron GPS Solar Watch. Από το άκουσμα του ονόματός του και μόνο γίνεται κατανοητό ότι είναι ένα επαναστατικό ρολόι, τόσο όσο ο πρόγονός του με το ίδιο όνομα που έφερε την επανάσταση του quartz το 1969. Το νέο αυτό επίτευγμα της Seiko φέρνει μια εξίσου σημαντική επανάσταση στην ωρολογοποιία, καθώς μπορεί να λαμβάνει σήματα GPS και να αναγνωρίζει 39 χρονικές ζώνες ανά τον πλανήτη, την ώρα και την ημερομηνία χρησιμοποιώντας το παγκόσμιο δίκτυο των δορυφόρων GPS. Η ανάπτυξή του κατέστη δυνατή χάρη στην κατασκευή ενός πατενταρισμένου δέκτη GPS με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση από τη Seiko. 

Για να μπορέσει να υποστηρίζει τη σωστή ώρα σε κάθε γωνιά της γης, το Seiko Astron λαμβάνει μια φορά την ημέρα σήμα από τους δορυφόρους αυτόματα. Ακόμα μπορεί να συνδεθεί, αν το θελήσει ο χρήστης του, με τέσσερις ή περισσότερους δορυφόρους GPS που έχουν γεωστατική τροχιά και στη συνέχεια μόλις εντοπιστεί η θέση του (του ρολογιού) να αναγνωρίσει τη χρονική ζώνη και τη σωστή ώρα. Οι δείκτες του ρολογιού προσαρμόζονται στη σωστή τοπική ώρα με ακρίβεια ατομικού ρολογιού. Ένα ακόμα ατού του νέου Seiko Astron είναι ότι παίρνει ενέργεια από τον ήλιο και επομένως δεν χρειάζεται μπαταρίες, δεδομένου δε ότι είναι εξοπλισμένο με διηνεκές ημερολόγιο η ημερομηνία είναι πάντα η σωστή.

Παρ’ όλη την πολυπλοκότητά του το Seiko Astron GPS Solar δεν ξενίζει καθόλου, καθώς αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για την αυτόματη προσαρμογή της χρονικής ζώνης, κάτι που αποδεικνύεται σημαντικό για όσους ταξιδεύουν, ενώ με μια ματιά ο χρήστης μπορεί να δει αν το ρολόι έχει δεχτεί το σήμα του δορυφόρου σε μια πανέξυπνη ένδειξη στο καντράν. Σίγουρα ένα τέτοιο ρολόι δεν μπορεί να παρουσιαστεί συνοπτικά, γι’ αυτό το Chronos Plus θα επανέλθει στο επόμενο τεύχος με την πλήρη ανάλυση του νέου τεχνολογικού επιτεύγματος της Seiko.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Χρονώρα-Π. Καλλιγέρης.

 

More Stories
VC Patrimony Contemporaine ultra thin calibre 1731