Σε δημοπρασία ένα θρυλικό ρολόι τσέπης

Μία πολύ ενδιαφέρουσα δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 11 Νοεμβρίου στη Γενεύη από τον οίκο Sotheby’s, με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω στο Henry Graves Supercomplication, ένα από τα πιο πολύπλοκα ρολόγια του κόσμου. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ναυτεμπορική, το κατασκευασμένο από τον Patek Philippe, το 1933, αριστούργημα της ωρολογοποιίας είναι το πιο περίπλοκο ρολόι που κατασκευάστηκε ποτέ εξ ολοκλήρου από ανθρώπινο χέρι. Η επανεμφάνισή του στην αγορά, 15 χρόνια μετά από μία πώληση ρεκόρ, θα συμπέσει με την 175η επέτειο του οίκου Patek Philippe και θα αποτελέσει το κατάλληλο αφιέρωμα στην ιδιοφυία του Ελβετού κατασκευαστή. Η εκτίμηση για την τιμή πώλησης κάνει λόγο για 15 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Το ρολόι δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Henry Graves, ενός τραπεζίτη της Νέας Υόρκης, από τον Patek Philippe και χρειάστηκαν τρία χρονια για τη δημιουργία του. Είναι γεμάτο από complications, δικαιολογώντας το όνομά του, καθώς διαθέτει διηνεκές ημερολόγιο, ένδειξη των φάσεων της Σελήνης, ένδειξη αστρικού χρόνου, ενδείξεις για την ώρα του ηλιοβασιλέματος, της ανατολής και του νυχτερινού ουρανού της Νέας Υόρκης, ενώ έχει και minute repeater με ήχους Westminster.  

Το ρολόι έχει δύο καντράν, εμπρός και πίσω, με 24 complications στο σύνολό του. Ο μηχανισμός του αποτελείται από περισσότερα από 900 μέρη και η κάσα του είναι από χρυσό 18 Καρατίων.

Ο οίκος Sotheby’s πούλησε για πρώτη φορά το «Henry Graves Supercomplication» στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 1999, ως μέρος της δημοπράτησης 81 αριστουργημάτων από το παγκοσμίου φήμης Time Museum. Mε εκτίμηση 3 – 5 εκατομμύρια δολάρια, το ρολόι προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον και πυροδότησε έναν εκτεταμένο αγώνα υποβολής προσφορών, που ξεπέρασε ακόμα και τις πιο τρελές προσδοκίες της εταιρείας, όταν πωλήθηκε για την τιμή – ρεκόρ των 11.000.000 δολαρίων, αποτελώντας το πιο ακριβό ρολόι που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

More Stories
To La Maison της Tag Heuer στη Σαγκάη