Παρουσίαση Βιβλίου για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Το πρόσφατο βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής κ. Ξενοφώντα Μουσά με τίτλο: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», παρουσιάζει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο), την Τετάρτη 23 Μα?ου 2012 και ώρα 19:00.

Για το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (2011), θα μιλήσουν ο κ. Κώστας Τσεφαλάς, Φυσικός Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και ο Συγγραφέας, Καθηγητής κ. Ξενοφών Δ. Μουσάς, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο κ. Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το βιβλίο αποτελεί έναν βασικό οδηγό, αλλά και την πρώτη παρουσίαση τουΜηχανισμού των Αντικυθήρων, και είναι γραμμένο από έναν από τους επιστήμονες που σήμερα πρωταγωνιστούν στην μελέτη του. Κατά την παρουσίαση οι ομιλητές θα αναφερθούν με τρόπο απλό και κατανοητό στα πολλά και ενδιαφέροντα μυστικά του Μηχανισμού, και κατ? επέκταση στα μυστικά της αρχαίας αστρονομίας. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής – και μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου 210 94.69.631-32, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο: 8:30-15:30).

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Ιστορία της Ελληνικής Αστρονομίας», η οποία θα διαρκέσει από 23 Μα?ου έως 17 Ιουνίου 2012 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (ώρες λειτουργίας 09:30-21:00 καθημερινά, εξαιρούνται οι επίσημες αργίες). Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο κος Ξενοφών Δ. Μουσάς, παρουσιάζει το περίεργο όσο και αξιοθαύμαστο αντικείμενο που ονομάζουμε Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την εξέλιξη της Ελληνικής αστρονομίας, που έγινε από πρακτική πραγματική Επιστήμη στην Ελλάδα με τη χρήση κατάλληλων μαθηματικών και φυσικής. Η Έκθεση περιλαμβάνει δυο αλλήλεπιδραστικά μοντέλα (κατασκευασμένα από τον Καθηγητή κ. Μάνο Ρουμελιώτη και την καλλιτέχνιδα κ. Αμαλία Πορλίγκου), προβάλλεται σύντομη ταινία του κ. Νίκου Γιαννόπουλου και τριδιάστατες αλληλεπιδραστικές φωτογραφίες του κ. Tom Malzbender, της HP). Η Έκθεση περιλαμβάνει ακόμη  21 πάνελ με πληροφοριακό υλικό καθώς και το  μπρούτζινο ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, κατασκευής του μαθηματικού κ. Διον. Κριάρη.

 

More Stories
GP Vintage 1945 XXL Chronograph